Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Πέθανε ο ήρωας αρουραίος Μαγκάουα που βοήθησε στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων στην Καμπότζη

 

Ο Μαγκάουα, ένας γιγάντιος αφρικανός αρουραίος που καταγόταν από την Τανζανία, βοήθησε να εντοπιστούν νάρκες από περίπου 225.000 τετραγωνικά μέτρα γης - όσο δηλαδή 42 γήπεδα ποδοσφαίρου - κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως «ναρκαλιευτής!


Ο Μαγκάουα υπολογίζεται ότι είχε εντοπίσει περισσότερες από 100 νάρκες κατά προσωπικού και άλλα εκρηκτικά, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση τον περασμένο Ιούνιο.
«Ο Μαγκάουα πέθανε ειρηνικά, αυτό το Σαββατοκύριακο σε ηλικία οκτώ ετών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βελγική φιλανθρωπική οργάνωση APOPO (οργάνωση που εκπαιδεύει τρωκτικά για τον εντοπισμό εκρηκτικών και πυρομαχικών), η οποία τον είχε εκπαιδεύσει. «Όλοι εμείς στην APOPO αισθανόμαστε θλίψη για την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει», δήλωσε επίσημα η ομάδα.

Η APOPO είπε ακόμα ότι ο Μαγκάουα ήταν καλά στην υγεία του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας παίζοντας με τον συνήθη ενθουσιασμό του. Αλλά προς το Σαββατοκύριακο «άρχισε να βαραίνει, να κοιμάται περισσότερο και να δείχνει λιγότερο ενδιαφέρον για το φαγητό του», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.
Η APOPO εκπαίδευσε τον Μαγκάουα να ανιχνεύει τις χημικές ενώσεις στα εκρηκτικά ανταμείβοντάς τον με νόστιμες λιχουδιές, όπως μπανάνες και φιστίκια. Ειδοποιούσε τους ναρκαλιευτές ξύνοντας τη γη με τα μπροστινά πόδια του, αφού πρώτα εντόπιζε τις νάρκες με «την καταπληκτική όσφρησή του».
Ο Μαγκάουα μπόρεσε να καλύψει μια περιοχή στο μέγεθος ενός γηπέδου τένις, μέσα σε 30 λεπτά, κάτι που θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες αν χρησιμοποιούσαν έναν συμβατικό ανιχνευτή μετάλλων.

Μετάλλιο για τον Μαγκάουα!

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το διάσημο τρωκτικό κέρδισε το μετάλλιο της υψηλότερης τιμής για ζώα στη Βρετανία για τη γενναιότητα του και την ικανότητα να αποκαλύπτει νάρκες ξηράς και πυρομαχικά.
Ο Μαγκάουα ήταν ο πρώτος αρουραίος που έλαβε μετάλλιο από τη βρετανική κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση PDSA στα 77 χρόνια των βραβείων, μπαίνοντας στο βιβλίο με μια ομάδα γενναίων κυνόδοντων, αιλουροειδών, ακόμη και ενός περιστεριού.
Να πούμε ότι εκατομμύρια νάρκες τοποθετήθηκαν στην Καμπότζη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που αιματοκύλησε τη χώρας επί τρεις δεκαετίες και που έληξε το 1998, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Τρεις Καμποτζιανοί ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από αντιαρματικές νάρκες, που εξερράγησαν καθώς προσπαθούσαν να τις απενεργοποιήσουν, ενώ μόλις 20 λεπτά πριν, στο ίδιο χωριό, ένας άνδρας που έκαιγε ξερόχορτα στο αγρόκτημά του σκοτώθηκε από έκρηξη πυρομαχικών που είχαν μείνει από την εποχή του πολέμου.

Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)