Στις αρχές Απριλίου θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης, ως ασπίδα απέναντι στον πληθωρισμό που καλπάζει, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα είναι στοχευμένο και θα απευθύνεται στις κοινωνικές ομάδες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση της ακρίβειας.
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Στον αντίποδα του χθεσινού σοκ με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών, στο 6,2%, ήρθαν τα καλά νέα από τα «μέτωπο» Ρωσίας – Ουκρανίας. Επί του παρόντος να απομακρύνεται το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου. Άλμα σημειώθηκε και στα διεθνή χρηματιστήρια.
Βέβαια η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και ως εκ τούτου τα πάντα μπορεί να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού.
Προκρίνεται η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος
Στην κυβέρνηση πάντως φαίνεται να προκρίνεται η χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος, που θα απευθύνεται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Στον σχεδιασμό προβλέπεται την καταβολή επιδόματος πριν από το Πάσχα και οι οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να έχουν ληφθεί το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, που χρονικά θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.
Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, στο 1,4% του ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταγραφούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. Θα υπάρξουν βέβαια κριτήρια και διάφορα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Το πλέον πιθανό είναι να βασιστούν μόνο στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά στο σύνολο των ετήσιων εσόδων, από οποιαδήποτε πηγή, καθώς επίσης και τα περιουσιακά στοιχεία.
Στην περίπτωση που δεν βγει η συγκεκριμένη άσκηση τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Βουτιά σε πετρέλαιο και φυσικό
Τα χθεσινά νέα από το μέτωπο της Ανατολικής Ευρώπης ήταν μάλλον θετικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές να αλλάξουν ρότα. Το φυσικό αέριο κατέγραψε σημαντική πτώση 15,33% στις τιμές του με το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου και να διαμορφώνεται στα 67,395 δολάρια ανά btu και το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου να υποχωρεί κατά 15,19% στα 68,500 δολάρια ανά btu στο ICE στο Λονδίνο.
Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και οι φόβοι ότι θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε ράλι τις τιμές.
Την ίδια ώρα, υποχώρησαν και οι τιμές του πετρελαίου μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, εν μέσω ενδείξεων αποκλιμάκωσης στην ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Το πετρέλαιο τύπου Brent και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 3,49% στα 93,11 δολάρια το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο ενώ πτώση της τάξης του 3,73% στα 91,90 δολάρια το βαρέλι σημείωσε και το αμερικανικό αργό WTI στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα και οι δύο τύποι πετρελαίου βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το Brent να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το αργό στα 95,82 δολάρια.
Πηγή: newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου