Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

«Βροχή» οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για άρθρα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

 
Μετά το ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον ΕΦΚΑ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ».

Για το επίμαχο σχέδιο νόμου που συζητείται από τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας «για τα golden boys που μπαίνουν από το παράθυρο στον ΕΦΚΑ».

Το εν λόγω νομοσχέδιο «διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, ξεπουλάει την περιουσία των ασφαλισμένων, τα άνω του €1δισ ακίνητα του ΕΦΚΑ, και κυρίως, κάνει ρεσάλτο με δικά της παιδιά στις διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ, χωρίς ΑΣΕΠ, χωρίς λογοδοσία, χωρίς αιδώ! Τα άρθρα 3, 5 και 27 του νομοσχεδίου, που θεσμοθετούν αυτό το ρεσάλτο των γαλάζιων golden boys – χυδαίων εκκαθαριστών της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, προσκρούει πλήρως με τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 103, 4 και 5» αναφέρει το κόμμα της της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Παραβιάζει οκτώ άρθρα του Συντάγματος»

Σύσσωμη η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Οι βουλευτές του κόμματος της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη παραβιάζει οκτώ άρθρα του Συντάγματος και συγκεκριμένα τα άρθρα  1, 2,3,4,5,7,25 και 103.
Την ένσταση κατέθεσε κατά την ομιλία της στη Βουλή η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταπατώνται οι συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της ισότητας και της διαφάνειας καθώς προβλέπεται ο διορισμός μετακλητών υπαλλήλων χωρίς διαγωνισμό, ο διορισμός γενικών διευθυντών και διευθυντών χωρίς διαγωνισμό και χωρίς τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ από επιτροπή η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από τον υπουργό Εργασίας.


Με την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ αντιδρούν η ΑΔΕΔΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΕΦΚΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Αθήνας Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΕΠ - ΕΤΑΠ ΜΜΕ - ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους φορείς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του φορέα.

Για το επίμαχο σχέδιο νόμου αντέδρασε χθες και η ΓΣΕΕ. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο παραμένουν, αλλά αυξάνονται οι παθογένειες του ΕΦΚΑ, με κυριότερο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Επίσης περιέχει διατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του Συντάγματος, παρακάμπτει τα υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια και τις νομοθετημένες διαδικασίες προμηθειών, ενώ παραβιάζει και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σημειώνει η ΓΣΕΕ σε δελτίο Τύπου. 

Πηγή:efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο δολοφόνος με τη φαλάκρα.
    Συμβόλαια εκτέλεσης εργαζομένων και ξεπούλημα κρατικής περιουσίας
    Από οπου κι αν πέρασε αυτό το σίχαμα διέλυσε ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)