Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Έτοιμοι για συνομιλίες με τον Πούτιν δηλώνει τώρα σύμβουλος του Ζελένσκι

Έτοιμοι για συνομιλίες με τον Πούτιν δηλώνει τώρα σύμβουλος του Ζελένσκι

 

  Εγγυήσεις ασφαλείας ζητά σύμβουλος του ουκρανού προέδρου από τη Ρωσία. Το tweet του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αποδέκτες τους δυτικούς.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία έχει μπει μέσα στο Κίεβο και το σφυροκοπά.

Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκεκριμένα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. 

 

«Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Ρωσία - Ουκρανία: Παραμένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έρχεται με τις μάχες να μαίνονται στο Κίεβο, μόλις στα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στο Όμπολον, περιοχή του Κιέβου, όπου ο ουκρανικός στρατός τις αναχαιτίζει. Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τους πολίτες να μην αφήσουν τα σπίτια τους και να προετοιμάσουν βόμβες μολότοφ. Η περιοχή είναι στα 10 χιλιόμετρα από το κεντρικό Κίεβο. 

 

Ζελένσκι: Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter. 

 

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των μεταφορών, χωρίς να φθάσουν μέχρι τον αποκλεισμό της από το σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών Swift.

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση προς τις δυτικές χώρες να λάβουν αυτό το μέτρο, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χρηματοπιστωτικό «ατομικό όπλο», το οποίο ωστόσο δύναται να βλάψει ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

Ρωσία - Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκιβ

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκιβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Χάρκιβ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας (Χάρκοβ είναι η ρωσική της ονομασία). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)