Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε τίτλους
►Έναρξη διαλόγου μέσω Λευκορωσίας ζητά η Μόσχα, ενώ ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Κίεβο
►Συγκρούσεις και τανκς μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα
►Άνοιγμα Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις
►Οι ουκρανικές δυνάμεις καλούν τους πολίτες να αντισταθούν με μολότοφ
►Μαίνεται η μάχη για το Κίεβο: Μπήκαν στην πόλη οι ρωσικές δυνάμεις
► Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών
► Τι αποφάσισαν και τι δεν αποφάσισαν στις Βρυξέλλες
►Διαγγέλματα Ζελένσκι σε δραματικούς τόνους
Ο Πούτιν δείχνει διάλογο μέσω Μινσκ
Έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση δηλώνει η Μόσχα.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο RIA, στη συνέχεια των προσπαθειών επαναπροσέγγισης που ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Κάλεσμα Ζελένσκι σε... Ευρωπαίους να πολεμήσουν
Ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο του μήνυμα απέστειλε πρόσκληση και σε Ευρωπαίους πολίτες με εμπειρία σε μάχες να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να αποκρούσουν τον ρωσικό στρατό.
«Εάν έχετε εμπειρία σε μάχη μπορείτε να έρθετε να υπερασπιστείτε την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μέσω Twitter, ευχαρίστησε τη Σουηδία για την παροχή στρατιωτικής, τεχνολογικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Άσαντ σε Πούτιν: Διόρθωση της Ιστορίας
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε σήμερα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «διόρθωση της Ιστορίας».
«Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην περιοχή του Ντονμπάς. Η Εξοχότητά του (ο Ασαντ) τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση την πεποίθησή της ότι είναι σωστή η θέση της. Ο πρόεδρος Ασαντ υπογράμμισε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μια διόρθωση της Ιστορίας και μια αποκατάσταση της ισορροπίας της διεθνούς τάξης μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συριακή προεδρία.
Σειρήνες ξανά στο Κίεβο - Σε φάση άμυνας η πόλη
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει μπλοκάρει την ουκρανική πρωτεύουσα σε διάφορες μεριές με τον δήμαρχο του Κιέβου να ανακοινώνει ότι πόλη μπαίνει σε «κατάσταση άμυνας».
Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο και έχει ξεκινήσει αποβίβαση και αλεξιπτωτιστών.
Ο Πούτιν είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα μπαράζ επαφών με διεθνείς ηγέτες και μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές ήταν εκείνη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Μετά τη συνομιλία τους πηγές από το Πεκίνο επισημαίνουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα στηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Η Τουρκία υπό πίεση: Δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Κριτική σε ΝΑΤΟ και Δύση άσκησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές του δηλώσεις για αποτίμηση της κατάστασης στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.
«Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας. Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές και να λένε τις απόψεις τους στην Ουκρανία χωρίς να της προσφέρουν πραγματική στήριξη. Αυτές οι καταδίκες και οι συμβουλές δεν θα έπρεπε να γίνονται μόνο για το θεαθήναι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση μιας και έχει σημαντικά συμφέροντα στις σχέσεις της και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, ενώ χθες φάνηκε να γέρνει... δυτικά με κάποιες επιφυλάξεις.
Σήμερα ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «για τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον συντονισμό για να τερματίσουμε αυτήν την απαράδεκτη επιθετικότητα το συντομότερο δυνατό», προσθέτει ο κ. Μπορέλ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, πήρε θέση για το ουκρανικό αίτημα προς την Άγκυρα να κλείσει τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια ώστε να μην έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ρωσικά πολεμικά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία, λόγω μιας ρήτρας σε μια διεθνή συνθήκη που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στη βάση τους.
Σε δηλώσεις του στο Καζακστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία εξετάζει το αίτημα του Κιέβου αλλά είπε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της Συνθήκης να επιστρέφει πλοία της στη βάση τους, σε αυτήν την περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα.
Άρα ακόμη κι αν η Τουρκία αποφασίσει έπειτα από μια νομική διαδικασία να δεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, είπε, η απαγόρευση θα ισχύει μόνο στην αντίθετη κατεύθυνση, από τις βάσεις τους προς τη Μεσόγειο.
Απάντηση Ζελένσκι σε Ντράγκι
«Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να μετακινήσω το χρονοδιάγραμμα του πολέμου για να μιλήσω στον Μάριο Ντράγκι» ανέφερε ειρωνικά ο Ουκρανός πρωθυπουργός στο Twitter.
Ο Ζελένσκι απάντησε στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού ότι είχαν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά δεν τον βρήκε στο τηλέφωνο. Σημείωσε σκωπτικά ότι σήμερα σημειώθηκαν θανατηφόρες μάχες σε αρκετές περιοχές.
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τη φημολογία που τον φέρει να έχει αποχωρήσει από το Κίεβο.
Τι ζητά ο Ζελένσκι, τι απαντά η Μόσχα
Ραγδαίες οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς πριν από λίγο ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι παραμένει στο Κίεβο, φέρεται να υπέβαλε αίτημα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις. Είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις και από τον διευθυντή του γραφείου του.
Ανάμεσα σε άλλα ο Ζελένσκι φέρεται να δήλωσε:
- Η Ευρώπη μπορεί ακόμη να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα εάν ενεργήσει γρήγορα
- Κατηγορεί την Ευρώπη για ανεπαρκή αντίδραση και αργή βοήθεια προς την Ουκρανία
- Στέλνει μήνυμα στις ουκρανικές δυνάμεις: Είστε ό,τι μας έχει απομείνει
- Καλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να διαμαρτυρηθούν μαζικά στις κυβερνήσεις τους για να δράσουν πιο αποφασιστικά.
Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για συζητήσεις όσο ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να πολεμά. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την ουκρανική κυβέρνηση ως δημοκρατική και υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το μέλλον τους.
Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον Ζελέσνκι ως πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά όχι απαραίτητα την κυβέρνησή του.
Επίσης δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έλαβε υπόψη του την πρόθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει για πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα επαφών μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Η Μόσχα θα αναλύσει την πρόταση του Ζελένσκι, κατέληξε, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει αλλάξει αυτό που αναμένει η Μόσχα από το Κίεβο.
Η Ρωσία αξιώνει από καιρό εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ ή δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατό και όπλα στο έδαφός της.
Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει λεπτομέρειες για το πόσο θα διαρκέσει η ρωσική εισβολή.
Τι γνωρίζουμε για τις μάχες στο Κίεβο
- Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει από νωρίς το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα
- Σφοδρά πυρά και μάχες στη συνοικία Όμπολον μερικά χλμ μακριά από την πλατεία Μαϊντάν
- Ο ουκρανικός στρατός δέχεται όλους τους πολίτες για να πολεμήσουν. Καλεί τους κατοίχους του Κιέβου να μείνουν στα σπίτια τους και να κατασκευάσουν μολότοφ. Η ουκρανική τηλεόραση δείχνει οδηγίες κατασκευής μολότοφ.
- Από τα ξημερώματα η πόλη δέχεται σφοδρά πυρά. Ουκρανοί ανέφεραν ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος ή πύραυλο. Η ρωσική εκδοχή είναι πως οι ουκρανοί κατέρριψαν κατά λάθος δικό τους Su27, συντρίμμια του οποίου έπεσαν πάνω σε πολυκατοικία.
- Δραματικές εικόνες σε καταφύγια και σε άλλα σημεία της πόλης.
Η Ισπανία απομάκρυνε από την Ουκρανία την πρεσβευτή της και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε σήμερα το πρωί την πρεσβευτή της από το Κίεβο καθώς και το εναπομείναν διπλωματικό προσωπικό της, όπως και περίπου 100 Ισπανούς πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, λόγω της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων προς την ουκρανική πρωτεύουσα.
«Τα τελευταία μέλη του προσωπικού της πρεσβείας της Ισπανίας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν» την πόλη μαζί με την πρεσβευτή Σίλβια Κορτές, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες σε συνεντεύξεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3 και τον ραδιοφωνικό σταθμό Cope.
Απομακρύνθηκαν «με μια οχηματοπομπή στην οποία βρίσκονταν περίπου 100 Ισπανοί πολίτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κίεβο εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας», πρόσθεσε.
Στην Ουκρανία παραμένουν περίπου ακόμη 100 Ισπανοί. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν διπλή υπηκοότητα.
Αυτή η ρωσική εισβολή «δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις», διαβεβαίωσε ο Αλμπάρες, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ισπανίας στην Ουκρανία.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θέλει να αναθεωρήσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και «τον σεβασμό στην ακεραιότητα των συνόρων», αλλά «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε αυτή την τάξη», τόνισε.
Ο Ντράγκι δεν βρίσκει τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο
Αδυναμία να έλθει σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είχαν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία για τις 11.30 (ώρα Μόσχας), ωστόσο δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή.
Αυτά δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην ιταλική βουλή.
Την
ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο RIA μεταδίδει ότι μετά τις αναφορές πως ο
Ζελένσκι δεν ήταν διαθέσιμος για τον Μάριο Ντράγκι, ένα αεροπλάνο
απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ζουλιάνι κοντά στο Κίεβο, παρά το γεγονός
ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι κλειστός.
Ήξεις αφήξεις από το Κρεμλίνο για την καστάσταση
- Ο Πούτιν θα έχει σειρά διεθνών επαφών σήμερα, ανάμεσά τους και με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Η Ρωσία θα επιβάλει αντίποινα σε δυτικές χώρες
- Η Ρωσία αναγνωρίζει τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι ως πρόεδρο της Ουκρανίας
- Οι κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς η εξάρτηση της χώρας από τις ξένες αγορές είναι μειωμένη
- Η Ρωσία αναμένει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Δύση όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι αναγκάστηκε να εισβάλει για να προστατεύσει την ασφάλειά της
- Ουδέν σχόλιον για το πόσο θα κρατήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις
Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε:
- Η Μόσχα δεν θέλει να κατακτήσει την Ουκρανία, αλλά να την αποστρατιωτικοποιήσει
- Η χώρα αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατική. Η Μόσχα έχει στόχο να απελευθερώσει τους Ουκρανούς
- Οι Ουκρανοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους
- Η Μόσχα απορρίπτει τις συζητήσεις με τον Ζελένσκι. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν όταν σταματήσει να πολεμά ο ουκρανικός στρατός
Η UEFA πήρε τον τελικό του Champions League από τη Ρωσία
Έρχονται τα πρώτα αντίμετρα από τη Μόσχα
Έτοιμο πακέτο αντιποίνων έχει η Ρωσία, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης.
Σε μια πρώτη απάντηση στις βρετανικές κυρώσεις στην Aeroflot η Ρωσία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις που σχετίζονται με τη Βρετανία από τον εναέριό της χώρο.
Η απαγόρευση περιλαμβάνει πτήσεις των British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling & Level.
Ουγγρική υποκρισία και ξενοφοβία
Η Ουγγαρία θα δέχεται πρόσφυγες από το ουκρανικό μέτωπο, αλλά μόνο εάν είναι... λευκοί και Ευρωπαίοι.
Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η ανακοίνωση της Βουδαπέστης ότι θα ανοίξει «ανθρωπιστικό» διάδρομο για πολίτες από τρίτες χώρες, όπως Ιράν και Ινδία, που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Όρμπαν δηλαδή θα φροντίσει να τους μεταφέρει με ασφάλεια στο πλησιέστερο αεροδρόμιο για να τους... ξαποστείλει.
Ο Ζελένσκι επιμένει για πιο σκληρές κυρώσεις
Να αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος εν μέσω δραματικών εξελίξεων και μέσα στο Κίεβο.
Λήξη συναγερμού για το Τσερνόμπιλ
Οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές έδωσαν διευκρινίσεις για το θέμα που ανακινήθηκε περί διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ, αναφέροντας ότι η αύξηση στα επίπεδα προήλθε από την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, οι οποίες σήκωσαν ραδιενεργή σκόνη από το έδαφος.
Για το ζήτημα, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας ότι ο στρατός παραμένει στο πυρηνικό εργοστάσιο με εντολές να το προστατεύσει από τρομοκράτες.
Πρόσθεσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι σε κανονικά επίπεδα.
Ουκρανικός στρατός: Σας χρειαζόμαστε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καλούν όλους τους πολίτες της χώρας να ενταχθούν στις τάξεις τους και να πολεμήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Σήμερα η Ουκρανία σας χρειάζεται όλους. Όλες οι διαδικασίες κατάταξης απλοποιούνται. Φέρτε μαζί σας το διαβατήριο και την ταυτότητά σας μόνο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας».
Χάρτης της συνοικίας Ομπολον στο Κίεβο
Τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ;
Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο από χθες βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.
Βίντεο με ρωσικά τανκ μέσα στο Κίεβο
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μεταδίδει και το BBC φέρονται να καταγράφουν ρωσικά τανκ να κινούνται μέσα στην συνοικία Όμπολον του Κιέβου.
Την ίδια ώρα το Associated Press μεταδίδει ότι ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις σε σημείο του Κιέβου που εδράζονται κυβερνητικά κτίρια.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγη ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει τη ρωσική στρατιωτική παρουσία μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ, νωρίτερα ανέφεραν την ύπαρξη Ρώσων σαμποτέρ μέσα στο Κίεβο.
Ρωσία: Έτοιμο για διαπραγματεύσεις και συνθηκολόγηση το Κίεβο
Ραγδαίες εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο την ώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για ρωσική στρατιωτική παρουσία μέσα στο Κίεβο και μάχες εντός της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι φέρεται να έχει δώσει σήμα συνθηκολόγησης και να έχει ενημερώσει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις στο καθεστώς της ουδετερότητας.
Οι ρωσικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Ζελένσκι δέχεται να συζητήσει άνευ όρων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το μόνο που ζητάει είναι να ληφθούν υπόψη οι όποιες εγγυήσεις ασφάλειας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι όλα τα λιμάνια της Ουκρανία και ο εναέριος χώρος είναι υπό ρωσικό έλεγχο και ανακοίνωσε ότι έχουν καταστραφεί από χθες 118 στρατηγικοί στόχοι, ανάμεσά τους 11 αεροδρόμια, 13 θέσεις διοίκησης και επικοινωνίας, 14 αντιπυραυλικά συστήματα και 36 θέσεις ραντάρ.
Χθες άλλωστε, σε μια κίνηση που προδίδει περαιτέρω πίεση προς την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης καθεστώτος ουδετερότητας και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.
Αυτοί είναι όροι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επέτρεπαν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και θα εξαλείψουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μόνο «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει γι' αυτό».
«Ο Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να βγάλει την Ουκρανία «από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κάνοντας την εκτίμηση ότι η «ασφάλεια» του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απειλείται πλέον από την ρωσική επίθεση.
«Ο πόλεμος είναι ολοκληρωτικός. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να βγάλει την Ουκρανία από τον χάρτη των κρατών», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Η ασφάλεια του προέδρου Ζελένσκι είναι κεντρικό στοιχείο σε αυτό που συμβαίνει ...Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε, αν καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας πολεμικός αγκιτάτορας και η σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί στην Μολδαβία και την Γεωργία, είπε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Ανησυχούμε για την συνέχεια», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας την ρωσική παρεκτροπή στην ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων χωρών.
Αναφορές για συγκρούσεις μέσα στο Κίεβο
Ουκρανικά μέσα αναφέρουν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην περιοχή Ομπολόν του Κιέβου, όπου συγκρούονται με ουκρανικές δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας φέρεται να ζητά από τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους και να ετοιμάσουν βόμβες μολότοφ.
Η συνοικία είναι δέκα λεπτά μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα.
«Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστες τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.
Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.
«Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», σημείωσε στο Facebook.
Ρώσοι στο Κίεβο με ουκρανικό «καμουφλάζ»;
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλυαρ, ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών δυνάμεων, με Ρώσους στρατιώτες να μεταμφιέζονται σε Ουκρανούς και να μπαίνουν οδηγώντας στο κέντρο του Κιέβου.
Τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε και ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.
Έκτακτες συνομιλίες σήμερα των ΥΠΕΞ της ΕΕ..
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η σύνοδος θα αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα περιλαμβάνει την συζήτηση περαιτέρω επιλογών για την υποστήριξη της Ουκρανίας και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ το γεγονός ότι η Ρωσία προωθεί τις δυνάμεις της.
Η σύνοδος αυτή θα γίνει μετά τη συμφωνία χθες, Πέμπτη, το βράδυ των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή ενός μαζικού νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία που βάζει στο στόχαστρο τον ενεργειακό, χρηματοπιστωτικό και τον τομέα μεταφορών της χώρας.
Σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου
Περίπου σε ένα ποσοστό 20% μειώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου με την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, την ώρα που η Gazprom συνεχίσει να διοχετεύει αέριο transit από την Ουκρανία.
Οι βασικές εξελίξεις
- Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι δυνάμεις της χώρας επιβεβαιώνουν ότι σήμερα θα είναι μια δύσκολη ημέρα για το Κίεβο, καθώς αναμένεται ρωσική επίθεση για την κατάληψή του.
- Δυνατές εκρήξεις ακούγονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην πόλη. Δύο πολυκατοικίες έχουν καταγραφεί με καταστροφές, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος.
- Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι στρατός εισέβαλε στην επαρχία της ουκρανικής πρωτεύουσας από τη Λευκορωσία, περίπου 32χλμ μακριά από το Κίεβο.
- Συνοριακό φυλάκιο στην Ζαπορίζιγια χτυπήθηκε από πύραυλο τα ξημερώματα με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες.
- Τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία ανακοίνωσαν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, με το Κίεβο να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετές
- Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκάλεσε διπρόσωπο, ωστόσο επέμεινε να μείνει ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου.
- Είκοσι εκατομμύρια δολάρια επιπλέον από τον ΟΗΕ στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
- Διαμαρτυρίες κατά της πολεμικής εισβολής και στη Ρωσία. Ένταση και συλλήψεις.
- Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών αναμένεται να έχει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.
- Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά εθελοντές χάκερ να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές της χώρας και να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.
- Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών θεωρεί ότι
στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει το Κίεβο και να βάλει τέλος στην
κυβέρνηση Ζελένσκι.
Spiegel: Η Γερμανία προσφέρει στρατό, πλοία και όπλα στο ΝΑΤΟ
Η Γερμανία σχεδιάζει να προσφέρει στρατεύματα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσει το ανατολικό σκέλος του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χωρίς να επικαλείται πηγές.
Η Γερμανία μπορεί να στείλει ένα λόχο πεζικού με περίπου 150 στρατιώτες και περισσότερα από 12 τεθωρακισμένα οχήματα Boxer, σύμφωνα με ένα πακέτο που έχει δημιουργηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις για την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.
Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» και μια κορβέτα και μία φρεγάτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Τα πλοία θα πρέπει να αποσυρθούν από άλλες αποστολές στη Μεσόγειο.
Ένα αναγνωριστικό πλοίο με τεχνολογία αισθητήρων πλέει ήδη προς τη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το Der Spiegel.
Στον δρόμο της προσφυγιάς δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί
Πιθανή έρευνα για εγκλήματα πολέμου
Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σημείωσε ότι το διεθνές δικαστήριο μπορεί να ερευνήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη χώρα.
«Παρακολουθώ στενά τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και γύρω από την Ουκρανία με εντεινόμενη ανησυχία. Υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές που διεξάγουν εχθροπραξίες στο έδαφος της Ουκρανίας ότι το γραφείο μου μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να ερευνήσει οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», προσθέτει ο Χαν στην ανακοίνωσή του.
Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών από τον Μπάιντεν
O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία,κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Τύπου Τζεν Ψάκι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν “διέθεσε μία ώρα για να συνομιλήσει με τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενημέρώνοντάς τους για την κατάσταση, για την κατάσταση επί του πεδίου και απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν”, δήλωσε η Ψάκι.
Το τηλεφώνημα Μακρόν σε Πούτιν
[της Μαρίας Ψαρά]
Να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της Συνόδου. Ο Εμ. Μακρόν κατήγγειλε επίσης τη «διπροσωπία» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. «Είχα μια ειλικρινή, άμεση και ταχεία» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να απαιτήσω «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο», είπε. «Τον κάλεσα να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.
«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (...) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα, ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.
Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.
«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν» που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.
Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία., καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.
Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.
Ζελένσκι: Οι Ρώσοι χτυπάνε και πολίτες
Τις ρωσικές επιθέσεις προς το Κίεβο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Ζελένσκι στο διάγγελμά του, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έχει στοχεύσει και σε μη στρατιωτικούς στόχους.
«Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας αργά ή γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα αρχίσουν οι συζητήσεις τόσο μικρότερες θα είναι οι ρωσικές απώλειες» υποστήριξε για να προσθέσει «μέχρι τότε θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
Ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας στη δυτική πόλη Λβιβ
Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Η Ρωσία προχώρησε χθες Πέμπτη το πρωί σε εισβολή στην Ουκρανία και η κυβέρνηση στο Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μέχρι στιγμής.
Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.
Εκρήξεις και τραυματίες στο Κίεβο
Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται υπό επίθεση, ενώ κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες από χτύπημα ρωσικών πυραύλων.
Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο του Γκοστομέλ αποκρούστηκε, ενώ έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν φωτογραφίες από γέφυρα που φέρεται να ανατίναξε ο ουκρανικός στρατός για να ανακόψει την ρωσική προέλαση.
Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.
Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.
Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.
Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.
Οι Anonymous κηρύσσουν πόλεμο στην Ρωσία
Η διαδικτυακή ομάδα των Anonymous ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον σε «κυβερνοπόλεμο» με τη Ρωσία και άρχισε να επιτίθεται στο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today.
Εκκενώνεται η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία
Σε ανακοίνωσή του το Πεκίνο αναφέρει ότι αναχωρεί για την Κίνα το προσωπικό της πρεσβείας.
Η Κίνα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εκκένωσης, ούτε για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές πτήσεις.
Ανέφερε μόνο ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν άμεσα μόλις ενημερωθούν σχετικά.
Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία για την Aeroflot
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών (Rosaviatsiya) διεμήνυσε στις αρχές της Βρετανίας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα για την απαγόρευση των πτήσεων της Aeroflot προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, η απαγόρευση των πτήσεων του ρωσικού εθνικού αερομεταφορέα από το Λονδίνο παραβιάζει τη διμερή συμφωνία για την ασφαλή και αποτελεσματική των εναέριων οδών μεταξύ των δύο κρατών και η Μόσχα ενδέχεται να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα σε αντίποινα.
Η μάχη για το Κίεβο καλά κρατεί
Διεθνή μέσα μεταδίδουν, επικαλούμενα ουκρανικές πηγές, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη την επίθεση προς το Κίεβο με συγκρούσεις να έχουν ξεσπάσει στην Ιβάνκοφ, νότια από το Τσέρνομπιλ, με τον ουκρανικό στρατό να ανατινάζει γέφυρα για να σταματήσει την προέλαση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα κάνει λόγο για πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα τονίζοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τη ναζιστική επίθεση του 1941 και ζητώντας διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.
Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 800 Ρώσοι και έχουν καταστραφεί επτά ρωσικά αεροσκάφη, έξι ελικόπτερα, 130 τεθωρακισμένα οχήματα και 30 τανκ, νούμερα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν και χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά από αναλυτές και γνώστες της κατάστασης.
Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να υποστηρίζει ότι η Ρωσία μάλλον δεν πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι Ρώσοι βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε σε Αμερικανούς βουλευτές ότι μηχανοκίνητες μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν μπει στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία, περίπου 32χλμ μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον ο στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας (με κατάληψη του Κιέβου) και η σύλληψη του Βολίντιμιρ Ζελένσκι.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ και το βέτο
Ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τα Ηνωμένα Έθνη να απαιτούν την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα με Αμερικανούς διπλωμάτες να υποστηρίζουν ότι ακόμη κι έτσι είναι κρίσιμο να γίνει η ψηφοφορία ώστε να καταγραφεί η διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν εξηγεί ότι το ψήφισμα θα περάσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο.
Στις φλόγες κατοικίες στο Κίεβο
Δύο κτίρια κατοικιών καίγονται στο νοτιοανατολικό Κίεβο χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρα τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά. Υπάρχουν πληροφορίες πως προκλήθηκαν έπειτα από κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους όμως οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ακόμα με τη ρωσική πλευρά να μην επιβεβαιώνει την κατάρριψη του αεροσκάφους.
Ο ουκρανικός συνοριακός σταθμός στην περιοχή Ζαπορίζια χτυπήθηκε από πυραυλικό σύστημα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 4.25 π.μ. στη συνοριακή μονάδα Primorsky Pasad.
Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες συνοριοφύλακες.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών.
Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη, μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους
Το Ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από το Κίεβο.
Ο
Anton Gerashchenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας,
ανέβασε σχετική ανάρτηση ενώ μαρτυρίες θέλουν το αεροσκάφος να έχει
πέσει σε κατοικημένη περιοχή.
Ο βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων
Η Ρωσία συγκεντρώνει πλέον στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές Χαρκίβ και Ντανιέτσκ, καθώς και στον νότο, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού γενικό επιτελείο.
Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου.
Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα, ανέφερε ο ίδιος.
Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο
Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους ξεκίνησαν. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις μόλις τώρα», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του, στο Telegram.
Η δημοσιογράφος του Guardian, Emma Graham Harrison, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.
► Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο και την πρώτη ημέρα της επίθεσης, όταν, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη με πυραύλους Κρουζ στρατιωτική βάση στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.
Επικριτικός ο Μακρόν για τη στάση του Πούτιν
Μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιτέθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον πως «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα». Τον χαρακτήρισε διπρόσωπο και είπε πως «επέλεξε να πάει σε πόλεμο» ενώ υπήρχαν ακόμα διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης.
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, δεν έκλεισε την πόρτα της διπλωματίας με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
137 νεκροί και 316 τραυματίες μετρά η Ουκρανία
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημέρωσε ότι 137 άνθρωποι (πολίτες και στρατιώτες) σκοτώθηκαν και 316 τραυματίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ
Σε λιγότερο από 24 ώρες αναμένεται να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που ενέκριναν οι ηγέτες της ΕΕ κατά της Μόσχας. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και κράτησε αρκετές ώρες, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ ενέκριναν τα συμπεράσματα και τις κυρώσεις που είχε ετοιμάσει η Κομισιόν και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν, έκανε γνωστό πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να περικυκλώσει το Κίεβο» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «έχει αναπτύξει σχέδια για να προκαλέσει εκτεταμένες παραβιάσεις παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι επί μήνες επικαλείται την διπλωματία αλλά και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία όμως «όλο αυτό το διάστημα προετοίμαζε μια εν ψυχρώ επίθεση μεγάλης κλίμακας που δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία
Την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, εξέφρασε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου