Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πλημμυρίζει με φυσικό αέριο την Ευρώπη ο Πoύτιν και ρίχνει τις τιμές

Πλημμυρίζει με φυσικό αέριο την Ευρώπη ο Πoύτιν και ρίχνει τις τιμές

 

 

Αφού ελέγχει πια την Ουκρανία άνοιξε τους κρουνούς ο Πούτιν, «γκρεμίζοντας» τις τιμές.

Εμπαίζει τους Ευρωπαίους ο Πούτιν με το φυσικό αέριο, την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό αέριο και την αδυναμία άσκησης πολιτικής. Ταυτόχρονα τους δίνει μία ευκαιρία να υπαναχωρήσουν από ιδέες για υπερβολικές κυρώσεις - όχι ακριβώς με αξιοπρέπεια - αλλά πάντως ανακουφισμένοι κι ωφελημένοι που αποφάσισε να ανοίξει τους κρουνούς…

Πράγματι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν 33% από το κλείσιμο της Πέμπτης, με νέο κλείσιμο στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα. Τι είχε συμβεί; Όπως έγινε γνωστό, αυξήθηκαν οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μάλιστα από την Ουκρανία. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τώρα που ελέγχει τη χώρα, δεν έχει πρόβλημα να στείλει το αέριο από την Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα έγιναν μετά το Σεπτέμβριο;

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% αγγίζοντας τα κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν 24% περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.

H Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το 40% των προμηθειών, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών διέρχονται μέσω Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε παραγγελίες, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, καθώς οι συμφωνίες τιμολογούνται με τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με την προμήθεια αερίου στην αγορά spot. Η εξέλιξη «καρότο», έρχεται ύστερα από μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών και «μαστιγίου» στην πολιτική spot αγορών που προτιμούσαν οι Ευρωπαίοι αγοραστές μέχρι τώρα…

Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ταυτόχρονα, ένας βασικός αγωγός προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας, δεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική παράμετρος, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους, αναλυτές της JPMorgan. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)