Σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δυο φορτηγά πλοία είναι ελλιμενισμένα στο λιμάνι της Οδησσού και έχουν πρόθεση να φύγουν, ωστόσο αυτό δεν επιτρέπεται καθότι ελεώ της κατάστασης έχει απαγορευτεί ο απόπλους. Πρόκειται για ένα πλοίο υπό ελληνική σημαία και ένα ελληνόκτητο υπό σημαία Μάλτας.
Από την πρώτη στιγμή της ρωσοουκρανικής σύρραξης στην αίθουσα επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής τα στελέχη παρακολουθούν τα Ελληνικών συμφερόντων πλοία που έχουν ρότα ή βρίσκονται στην περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, στα 9 αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.
Η επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρει πως στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και 1 ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας, στα πλοία αυτά υπηρετούν συνολικά 66 Έλληνες ναυτικοί.
Από τα οκτώ ελληνικά εμπορικά πλοία:
- 2 βρίσκονται στην Οδησσό
- 3 στο Στενό του Κερτς
- 3 στο Νοβοροσίσκ
Επίσης, τα πλοία με ελληνική σημαία είναι 3 φορτηγά και 5 δεξαμενόπλοια.
Το ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό είναι φορτηγό.
«Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας. Ήδη από τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Συνομίλησα ο ίδιος με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού και τους διαβεβαίωσα ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όποια δράση τυχόν απαιτηθεί για την ασφάλεια των ιδίων και των πληρωμάτων τους» αναφέρει σε δήλωση του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.
Επίσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση επί των εξελίξεων και ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών.
Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.
Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.
Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.
Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS. Τέλος, το ΥΝΑΝΠ εξέδωσε επείγουσα σύσταση προς όλα τα Ελληνικά πλοία να απομακρυνθούν άμεσα και να μην προσεγγίζουν στα λιμάνια και τα αγκυροβόλια καθώς και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή: ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου