Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πέντε άμεσοι «πονοκέφαλοι» της Αθήνας

 Ξέσπασμα «γαλάζιων» βουλευτών για τις εισπρακτικές

Γράφει η

 Με κομμένη την ανάσα, η Αθήνα εκπονεί όλα τα σενάρια για τον χρόνο που θα διαρκέσει και τον τρόπο που θα λήξει η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι πονοκέφαλοι, διαδέχονται ο ένας τον άλλον και μαζί τα σχέδια έκτακτης διαχείρισης.


Ιδιαίτερα για την ενεργειακή κρίση, δεν πρόκειται για πονοκέφαλο, αλλά για πραγματική χαίνουσα πληγή, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φοβούνται ότι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο, οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη για όλο το 2022. Πόσο μάλλον αν η ανάφλεξη στην περιοχή της Ουκρανίας διαρκέσει αρκετά και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που ήδη υπάρχουν για τις τιμές στο φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο. Ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για κάθε 10 ευρώ αύξησης, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με κόστος 600 εκατ. ευρώ.

Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χθες δημοσιονομικά επώδυνη τη διαχείριση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης από το κάθε κράτος μέλος.

Ο δεύτερος πονοκέφαλος αφορά τον τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες.

Οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη μεταφέρει στην κυβέρνηση την αγωνία τους για τις πιθανές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που διαρκέσει αρκετά. Και αυτό, διότι οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και ο τουρισμός από Ρωσία και Ουκρανία έχουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική «πίτα» του τουρισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι, με την πανδημία του κορονοϊού σε πλήρη εξέλιξη, τα τουριστικά έσοδα από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019, προ πανδημίας, είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, οι τουρίστες από την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έβαιναν σταθερά αυξανόμενοι, ιδιαίτερα την τριετία πριν την πανδημία. Χαρακτηριστικά, το 2019 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση, σε ποσοστό πάνω από 70%, με σχεδόν μισό εκατομμύριο τουρίστες να επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο τρίτος «πονοκέφαλος» αφορά στους Έλληνες εξαγωγείς. Διότι, μπορεί, όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλαμβάνουν χαμηλό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, έχουν αντίστροφα μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα εξάγει στην Ουκρανία κυρίως πετρελαιοειδή, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, φαρμακευτικά σκευάσματα, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά.

Ο «τέταρτος» πονοκέφαλος αφορά τους αγρότες και τις επιπτώσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται σε απαγορευτικά ύψη, είναι κυριολεκτικά στα «κάγκελα». Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά και Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα, ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις καθώς οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις δεν τους ικανοποιούν.

«Μέχρι το Πάσχα, το αρνί θα ξεπεράσει τα 14 ευρώ. Ποια ελληνική οικογένεια θα μπορεί να το προμηθευτεί;» έλεγαν αναχωρώντας από τη συνάντηση, στην οποία σημειωτέον προέβλεψαν ότι πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την περαιτέρω επιβάρυνση στην εγχώρια αγορά.

Ο πέμπτος «πονοκέφαλος» σχετίζεται με τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών, αυτή τη φορά από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Παρ ότι η Ελλάδα δεν είναι από τις πρώτες χώρες υποδοχής, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί 5 εκατ. προσφύγων, τότε δεν είναι απίθανο να κληθεί να διαχειριστεί και αυτό το ζήτημα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)