Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρώτα στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρώτα στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

 

 

Γράφει ο

Το μεταπολεμικό σύστημα ασφαλείας έχει δεχθεί σοβαρές ρωγμές, αν δεν είναι ήδη νεκρό!


 Με τον ασκό του Αιόλου να ανοίγει για τα καλά στην Ουκρανία, γίνεται περισσότερο ίσως από ποτέ επίκαιρη η ρήση του ποιητή ότι πρέπει να βλέπουμε πέρα από τα φαινόμενα και να ακούμε πέρα από τα λεγόμενα.

Η επέμβαση της Ρωσίας δείχνει πως διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει και πως στον πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια αρχίζει να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν έφερε ούτε το τέλος της ιστορίας, ούτε την παγκόσμια ειρήνη όπως πομπωδώς κάποιοι διεκήρυτταν, αλλά την απαρχή νέων ανταγωνισμών για τη μοιρασιά των ζωνών επιρροής στον κόσμο. Η υπόθεση των παρεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος των μεγάλων δυνάμεων «δια… αντιπροσώπων» , η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και πολλά άλλα το αποδεικνύουν, καθώς η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε δυστυχώς το τέλος σε σειρά υποθέσεων που οδηγούν σε σειρά συγκρούσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, που η ανθρωπότητα θρήνησε πολλά εκατομμύρια νεκρούς, προτεραιότητα δεν είναι η ανθρώπινη υγεία, αλλά το (ξανα)μοίρασμα των ζωνών επιρροής!

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έχουν επισημάνει το οξύμωρο της κατάστασης να αυξάνονται παγκοσμίως τα ποσά των εξοπλισμών το 2020 και το 2021, όταν ο κόσμος είχε ανάγκη τα εμβόλια και τα νοσοκομεία- και τα όπλα δεν αγοράζονταν για να μπουν στις …αποθήκες, αλλά να χρησιμοποιηθούν! Η δε κρίση της πανδημίας καθιστά ακόμα πιο έντονους τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και των περιφερειακών παιχτών.

Το διεθνές δίκαιο, άλλωστε, είναι «κολοβό», αφού δεν υπάρχουν διαδικασίες επιβολής του, ενώ στην ουσία έχει μετατραπεί σε «δίκαιο του ισχυρού»! Το διεθνές σύστημα ασφαλείας που συγκροτήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με στόχο η ανθρωπότητα να μην ζήσει άλλη τέτοια καταστροφή, είναι ουσιαστικά νεκρό και ας ελπίσουμε ότι δεν χρειαστεί άλλη παγκόσμια καταστροφή για να αρχίσει η εκ νέου οικοδόμησή του!

Είναι δε χαρακτηριστικό πως στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το (ξανα)μοίρασμα των ζωνών επιρροής πρωταγωνιστούν τα …μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών! Πρωταγωνιστούν, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο! Κάτι σαν το λύκο που φυλάει τα πρόβατα! 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)