Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζαχάροβα: Οι Ουκρανοί διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία (AP)

 Ο Μπάιντεν διέταξε ανάπτυξη δυνάμεων στην Ευρώπη - «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ»

 Ρωσικές πηγές: Ο στρατός κατάφερε να καταβάλει την Μελιτόπολη

Καταιγιστικές οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να αναφέρει ότι η ουκρανική πλευρά διέκοψε τις συνομιλίες και όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός από το Ροστόφ, πρότεινε να μεταφερθεί αυτό το ζήτημα για συζήτηση αύριο. 

Αρχικώς είχε προταθεί από τη ρωσική πλευρά να υπάρξει συνάντηση στο Μινσκ ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιπρότεινε τη Βαρσοβία. 

Πιθανώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτό συνδέεται και με το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ όπου μπορεί και να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση των δύο πλευρών. 

Πάντως φαίνεται ότι θα πρέπει να αποκλειστεί ως σενάριο συνάντηση προέδρων αλλά αναμένεται να γίνει συνάντηση αντιπροσωπειών. 

Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν/AP Photo/Alex Brandon

Ο Μπάιντεν διέταξε ανάπτυξη δυνάμεων στην Ευρώπη - «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διέταξε την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και την υποστήριξη των χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν στην πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα επέμβουν αν υπάρξει επίθεση  από τη Ρωσία σε κάποιο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε σε νέα δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα την Παρασκευή συνομίλησε για περίπου 40 λεπτά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του μετέφερε ότι παρέχεται συνεχής οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Κίεβο.

Τι είπε στον Ζελένσκι

Σε δήλωσή του σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: «Καθώς ο πρόεδρος Πούτιν απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το ΝΑΤΟ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όπως είπα χθες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 είναι ακλόνητη».

 Σχετικά με την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων σημείωσε: «Έχω διατάξει την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης την Παρασκευή με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση και είπε ότι εκείνοι «δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για την υπεράσπιση της ελευθερίας μας».

Η πόρτα του ΝΑΤΟ ανοιχτή για τα ευρωπαϊκά κράτη που μοιράζονται τις αξίες μας

Εν συνεχεία αναφέρθηκε ξανά στον πρόεδρο και τόνισε: «Ο πρόεδρος Πούτιν απέτυχε στον στόχο του να διχάσει τη Δύση. Το ΝΑΤΟ είναι τόσο ενωμένο και αποφασιστικό όσο ποτέ άλλοτε και το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την ανοιχτή πόρτα του για εκείνα τα ευρωπαϊκά κράτη που μοιράζονται τις αξίες μας και που μια μέρα μπορεί να επιδιώξουν να ενταχθούν στη συμμαχία μας».

 

Ρωσικές πηγές: Ο στρατός κατάφερε να καταβάλει την Μελιτόπολη

 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο στρατός της Ρωσίας κατάφερε το βράδυ της Παρασκευής (25/2) κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του την Μελιτόπολη, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, αποβατικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και στην Μαριούπολη.

Στόχος της Μόσχας είναι να αποκλείσει από την θάλασσα την Ουκρανία, με το νότιο μέτωπο των μαχών να έχει σκοπό να αποκλείσουν τα παράλια.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και υπήρχαν νεκροί στις εισόδους των πόλεων Τσερνίχιφ και Μελιτόπολ, καθώς επίσης και στο Χοστόμελ.

Βαριές ρωσικές απώλειες στην πόλη Κονοτόπ

Οι Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη μάχη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό ξηράς.

«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον ανεφοδιασμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα της περιοχής από τους Ρώσους στρατιώτες.

Στα περίχωρα της πόλης υπάρχουν περίπου 40 καμένα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προχωρήσουν εντός του ουκρανικού εδάφους όσο σχεδίαζαν και η πρωτεύουσα, το Κίεβο, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η Ρωσία κατέλαβε ωστόσο τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και οι Ουκρανοί «ανησυχούν πολύ για την κατάσταση εκεί», όπου οι Ρώσοι πήραν ομήρους 92 εργαζόμενους, σύμφωνα πάντα με την Μαρκάροβα. «Η ευθύνη πλέον για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ ανήκει στις ρωσικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό», τόνισε.

Πηγή: ethnos.gr & newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)