Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ανοιχτό το παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην απενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος της Ε.Ε., στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ρωτήθηκε για τις συνέπειες του πολέμου και αν υπάρχει περιθώριο «παγώματος» της απενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής. Απάντησε ότι θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά δεν θα τη σταματήσει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε αναπροσαρμογές, εφόσον χρειαστεί», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για δημοσιονομική χαλάρωση και το επόμενο έτος. 

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη». Σημειώνεται ότι στις 10 Μαρτίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην οποία αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις. 

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)