Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσική εντολή για κλιμάκωση των επιθέσεων - Σε θέση άμυνας το Κίεβο

Δραματικές προβλέπονται οι επόμενες ώρες στην Ουκρανία με το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δίνει εντολή να πυκνώσουν οι επιθέσεις του στρατού. Aπαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο έως το πρωί της Δευτέρας. Ναυαγούν οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις. Σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT οδηγούνται οι Ευρωπαίοι.

Τρίτη ημέρα μαχών σε όλη την Ουκρανία με το Κίεβο να παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να δίνει εντολή για να πυκνώσουν οι επιθέσεις τις επόμενες ώρες μετά την μερική παύση των επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ώρες.

«Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Το ρωσικό υπουργείο εξήγησε πως η χθεσινή (σ.σ. 25/02) παύση έγινε εν αναμονή των συνομιλιών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, όμως οι επιχειρήσεις επαναλαμβάνονται, αφότου η Ουκρανία αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

Η κλιμάκωση που επιχειρεί ο ρωσικός στρατός δεν αφήνει άλλη επιλογή στη δημοτική αρχή του Κιέβου από το να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές.

Απεγνωσμένες προσπάθειες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο βίντεοσκοπημένο μήνυμα του:

  • Παρότρυνε τον γ.γ. του ΟΗΕ να αναγνωριστεί η ρωσική επιχείρηση κατά της χώρας του ως «γενοκτονία».
  • Συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.
  • Ανέφερε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησαν για το «πόσο σημαντική είναι η διέλευση των πλοίων από τα στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου» ανατρέποντας τα όσα υποστήριζε νωρίτερα, δηλαδή, πως έλαβε τη συγκατάθεση της Άγκυρας να κλείσουν τα στενά για τα ρωσικά πλοία.
  • Υποστήριξε πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει να αποκόψουν την Ρωσία από το σύστημa Swift
  • Καλωσόρισε προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Αλβανία ζήτησαν να συνεδριάσει την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετήσει μια απόφαση που να ζητά «τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια ειδική σύνοδο» τη Δευτέρα, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η υιοθέτηση αυτής της απόφασης απαιτεί 9 ψήφους υπέρ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία προβλέπεται από έναν κανονισμό του ΟΗΕ και χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα άσκησης βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή (στις 19:00 ώρα Ελλάδος) συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε τίτλους

 

  • Αναφορές πως ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων στον κόσμο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία, πάνω από την Οδησσό.
  • Χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Ρουμανία απέκλεισαν τον εναέριο χώρο για ρωσικά αεροσκάφη, με τη Ρωσία να απαντά απαγορεύοντας στα ρουμανικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο.
  • Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ δήλωσε ότι 115.000 άνθρωποι έχουν περάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
  • Σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου ανέφερε στο Reuters πως η χώρα του έχει προετοιμάσει μια διαπραγματευτική θέση, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ανεφάρμοστους διαπραγματευτικούς όρους εκ μέρους της Ρωσίας.
  • Στην αντίπερα όχθη η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να εργαστεί στενά με όλες τις εποικοδομητικές δυνάμεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης προς συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
  • Περιστατικό έντασης στη θάλασσα της Μάγχης, όπου η Γαλλία μπλόκαρε ρωσικό πλοίο που μετέφερε οχήματα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι ανήκε σε ρωσική εταιρεία η οποία είναι υπό το καθεστώς κυρώσεων.
  • Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σχόλια από τις ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η ενεργοποίηση του Swift

© Cammeraydave | Dreamstime.com
Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με το χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift να έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Δύση ως μέρος των κυρώσεων που εξετάζονται ενάντια στη Μόσχα. 

Το βράδυ της Παρασκευής η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί», χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Να θυμίσουμε πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών. 

Όσο περνούν οι μέρες περισσότερες χώρες της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την απαγόρευση της χρήσης του παγκόσμιου δικτύου πληρωμών σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Κύπρος και η Ουγγαρία δήλωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο.

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας και τα όπλα που αποστέλλει στην Ουκρανία

Έχοντας φτάσει σε ένα κομβικό σημείο στη διένεξη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης η Γερμανία έκανε στροφή στην πολιτική που εφάρμοζε εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τη διάθεση όπλων. Το Βερολίνο μέχρι και σήμερα ασκούσε ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γερμανικών επιθετικών όπλων σε περιοχές κρίσης.

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία ενέκρινε σήμερα την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία. Αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)