Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Χειρουργική επέμβαση σε αυτί ασθενούς πριν από 5.300 χρόνια: Υπήρχαν ειδικοί με ανατομικές και θεραπευτικές γνώσεις [photo]

File Photo η γυναίκα αυτή είχε υποστεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις, δύο μαστοειδεκτομές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ένα της αυτί. Είναι οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτιά που γνωρίζουμε. via https://www.nature.com/

 

Μια γυναίκα που ζούσε πριν από 5,3 χιλιάδες έτη στην περιοχή του Μπούργκος στη Βόρεια Ισπανία έπασχε από μαστοειδίτιδα.

Πρόκειται για μια επιπλοκή της μέσης ωτίτιδας, η οποία αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως, η λοίμωξη μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο μαστοειδές οστό, το οποίο αρχίζει να αποσυντίθεται εάν το άτομο δεν λάβει κατάλληλη θεραπεία.

figure 5
Πηγή: nature.com

Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ασθενής κινδυνεύει με πονοκεφάλους, οίδημα στο αυτί, πυρετό, μερική ή ολική απώλεια ακοής, μηνιγγίτιδα και γενικότερα παρενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του.

figure 4
Πηγή: nature.com

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές η γυναίκα αυτή είχε υποστεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις, δύο μαστοειδεκτομές, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο ένα της αυτί. Είναι οι αρχαιότερες μέχρι σήμερα χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτιά που γνωρίζουμε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η γυναίκα αυτή επέζησε από τις χειρουργικές επεμβάσεις, γεγονός επίσης ιδιαίτερα σημαντικό όσο και εντυπωσιακό δεδομένης δυσκολίας της επέμβασης και των διαθέσιμων ιατρικών και γενικότερα τεχνικών μέσων που υπήρχαν εκείνη την εποχή για μια τέτοια ενέργεια.

figure 6
Εργαλεία της εποχής Πηγή: nature.com

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στο σημείο που βρέθηκε το κρανίο τα ίχνη καυτηρίασης αντικειμένων που πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Με πληροφορίες από  nature.com μέσω sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)