Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Οι Ρώσοι σφίγγουν τη θηλιά στο Κίεβο και η Δύση σφυροκοπά τον Πούτιν

Οι Ρώσοι σφίγγουν τη θηλιά στο Κίεβο και η Δύση σφυροκοπά τον Πούτιν

 

 

 Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα των συγκρούσεων εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Οι μεγάλες πόλεις της χώρας πολιορκούνται από ρωσικά στρατεύματα, ενώ η κατάσταση ακροβατεί σε «τεντωμένο σκοινί». Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων στο Γκόμελ, που διήρκησε περίπου επτά ώρες, δεν φαίνεται έως τώρα να απέδωσε καρπούς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (28/2) ήταν «δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μικαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες και δήλωσε στο Twitter πως «δεν υπάρχουν ακόμη τελεσίγραφα.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει δεύτερος γύρος συζητήσεων, με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε 48 ώρες.

Μάλιστα, λίγο μετά τη λήξη των συνομιλιών με την ελπίδα να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, ισχυρότατες εκρήξεις «έπνιξαν» το Κίεβο, με τις αρχές να χτυπούν συναγερμό και να καλούν τους πολίτες να σπεύσουν στα κοντινά καταφύγια.

Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν για πέμπτο βράδυ στην Ουκρανία, η οποία έχει περικυκλωθεί από τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, εδώ και πολλά χρόνια.

Κυρίως γυναίκες και παιδιά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

oukrania prosfyges 1

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο:


Επίσης, τη Δευτέρα, έγινε γνωστός πως ακόμα δύο Έλληνες ομογενείς έπεσαν νεκροί στην Ουκρανία, στο χωριό Σαρτανά, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Μαριούπολης. Ο αιθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία στη χώρα.

Η Δύση σφυροκοπά τον Πούτιν

Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη Δύση. Χθες η ΕΕ αποφάσισε νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα. Συγκεκριμένα οι χώρες – μέλη συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ενώ κλείνει και ο εναέριος χώρος και για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν μια θετική στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ακόμα και ουδέτερες χώρες όπως η Φινλανδία, πήραν την ιστορική απόφαση να συνδράμουν στην Ουκρανία, στέλνοντάς της όπλα.

Σημειώνεται, ότι το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Νορβηγία, η Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, είναι οι χώρες που έχουν στείλει ή προχωρούν τη διαδικασία έγκρισης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

ukraine

Ο Πούτιν απειλεί όσους στέλνουν όπλα στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, με «σκληρή απάντηση» απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με την απόφαση της ΕΕ να στείλει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία στρέφει τα πυρά της κατά των χωρών που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, εξαπολύοντας απειλές σε περίπτωση που αυτός ο οπλισμός χρησιμοποιηθεί εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Αυτοί που προμηθεύουν με φονικά όπλα την Ουκρανία, θα αναλάβουν την ευθύνη των όπλων που θα χρησιμοποιούν στη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «τα βήματα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση».

Η Τουρκία κλείνει τα στενά του Βοσπόρου

Εντωμεταξύ, η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της ΕΕ ζητούν άμεση ένταξη της Ουκρανίας

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε αίτημα για την ένταξη την Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας στην κίνησή του αυτή, οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι όροι του Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Εμμανουέλ Μακρόν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γάλλο πρόεδρο να επιχειρεί να δώσει τέλος στην ουκρανική κρίση και στον θάνατο αμάχων ανθρώπων.

Ο Πούτιν, υπογράμμισε στο Γάλλο ομόλογό του ότι μια λύση στην Ουκρανία θα είναι πιθανή μόνο αν ληφθούν υπόψιν τα «νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας».

Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι θέτει τους εξής όρους για να δοθεί τέλος στον πόλεμο

-Αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας,

- Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους,

- Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας.

FIFA και UEFA απέκλεισαν όλες τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις

Τέλος όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, οριστική είναι πλέον η απόφαση της FIFA για τον αποκλεισμό της εθνικής Ρωσίας από το Μουντιάλ. Το ίδιο μάλιστα αποφάσισε και η UEFA με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται το βράδυ της Δευτέρας.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για την Σπαρτάκ Μόσχας, καθώς και της συμμετοχής της ομάδας γυναικών στο Euro, μιας και η Σουηδία, η Αγγλία και η Ελβετία δεν δέχονταν να παίξουν με τη ρωσική ομάδα.

Η Ρωσία επίσης θα έπαιζε με την Πολωνία στις 24 Μαρτίου για τα τα ημιτελικά των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, θα αγωνιζόταν ως «Ποδοσφαιρική Ένωση της Ρωσίας». 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)