Ισμήνη Λέντζου: Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τις αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, των ολιγαρχών της χώρας και του Βλαδίμηρου Πούτιν προσωπικά, για την άνευ προηγουμένου, όπως κι αν το δει κανείς, εισβολή στην Ουκρανία είχε στο πλευρό της τους περισσότερους σκεπτόμενους πολίτες καθώς ο σκελετός του πολέμου βγήκε για τα καλά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο Πούτιν φανέρωσε το βαθιά αντιδημοκρατικό του πρόσωπο με μία γενικευμένη εισβολή, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια κάθε συνεννόηση με ξένους ηγέτες και λέγοντας ψέματα στην παγκόσμια κοινότητα πως δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Δικαίως λοιπόν η Δύση, ασχέτως των δικών της κριμάτων και αμαρτιών, αντέδρασε με αυστηρότητα, αν και θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα νωρίτερα.
Ισμήνη Λέντζου: Ο Μακαρθισμός είναι εδώ και κάνει πάρτι στην Ευρώπη
Η Δύση όμως και δη η ΕΕ δια στόματος φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε λάθος βαρύ και απαράδεκτο, το οποίο ανοίγει σκοτεινούς δρόμους. Όμοιους με αυτούς του ανεκδιήγητου Μακάρθι στις ΗΠΑ τον οποίο φαντάζομαι να σεργιανίζει με βλέμμα χαιρέκακο στον Άδη τρίβοντας τα χέρια του.
Τη μέρα της γνωστοποίησης των κυρώσεων, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως μπλοκάρονται οι σελίδες των ρωσικών πρακτορείων Sputnik και Russia Today στην Ευρώπη. “Για να μην διαβάζουμε τα ψέματά τους” είπε η κ. ντερ Λάιεν.
Θυμάμαι ότι πίσω στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, ακούγαμε ή διαβάζαμε πως το “καθεστώς” της Τσεχοσλοβακίας ή της Σοβιετικής Ένωσης λογόκρινε γραπτά και απόψεις των δημοσιογράφων. Πως πέρα από την “Πράβντα” ζήτημα να υπήρχε άλλη μία εφημερίδα. Έτσι ακούγαμε. Το βλέπουμε συχνά στην εποχή μας με την Κίνα επίσης. Θυμόμαστε όλοι τα τελευταία γεγονότα για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Για να μη μιλήσω για όλα αυτά που γίνονται στη Β. Κορέα με τον Κιμ.
Και τώρα, τι; Οι δικές μας, οι ευρωπαϊκές μας αξίες, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης γνώμης, επιτρέπουν την απαγόρευση στην πρόσβαση; Η συγκεκριμένη απόφαση προσβάλλει βάναυσα την ελευθερία, επομένως και τη Δημοκρατία αλλά και την προσωπικότητα του ατόμου. Είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας να έχουμε πρόσβαση στην πληροφόρηση και να μαθαίνουμε τα νέα από όπου εμείς επιθυμούμε.
Μας προσβάλλει βαθύτατα μία απόφαση που θεωρεί εμάς τους πολίτες ανίκανους να καταλάβουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος όχι. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η πρακτική αυτή. Και βαθιά φοβική και φασιστική μέχρι το μεδούλι.
Σπάει η εμπιστοσύνη που επιβάλλεται να υπάρχει μεταξύ των ηγετών και των πολιτών. Η Δημοκρατία – για να χρησιμοποιήσω μία τετριμμένη φράση – δεν τρομοκρατείται, ούτε και τρομοκρατεί. Πιστεύει στη δύναμη της, στην ελεύθερη έκφραση, την πληροφόρηση, την ελευθεροτυπία. Άλλωστε, η διάδοση των ιδεών και ο διάλογος είναι τα ατού της.
Δεν έχει κανέναν λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όνομα των δίκαιων κυρώσεων, να ποινικοποιεί την ελεύθερη πρόσβαση στην είδηση. Συν τοις άλλοις αυτός που μιλά πολύ εκτίθεται και περισσότερο.
Η Ρωσία αρνούνταν ότι θα εισβάλλει στην Ουκρανία. Το έκανε. Αρνείται ανάμειξή της στη σφαγή στην κωμόπολη Σαρτανά, τα γεγονότα την διαψεύδουν. Το ψέμα δεν κρύβεται, έχει κοντά ποδάρια.
Ας σκεφτούμε τώρα να μην υπήρχε η πρόσβαση στα ΜΜΕ, στις εικόνες με τους νεκρούς της εισβολής. Θα το μαθαίναμε ποτέ; Χάρη στους πολεμικούς ανταποκριτές και τις φωτογραφίες τους που δημοσιεύθηκαν παντού, έχουμε μάθει ιστορικές αλήθειες… διαχρονικά…
Πηγή: dikastiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου