Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία του πύργου τηλεόρασης και του Μπάμπι Γιαρ που μπήκαν στο στόχαστρο των Ρώσων

Ο πύρος τηλεόρασης στο Κίεβο

 

Στο στόχαστρο ρωσικών επιθέσεων μπήκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών στην περιοχή Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο, όπου έχει γραφτεί μια από τις φονικότερες σελίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή του ρωσικού βομβαρδισμού στο Κίεβο, κοντά στον πύργο τηλεόρασης.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο πύργος βρίσκεται στην περιοχή Μπάμπι Γιαρ, που το 1941 έγινε τόπος εκτέλεσης για χιλιάδες εβραίους, τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Στο σημείο έχει στηθεί και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

 

"Το σημείο που βομβαρδίστηκε από ρωσικό πύραυλο σήμερα το απόγευμα, αναφέρεται (στα media ως η περιοχή που στέκεται) ο τηλεοπτικός πύργος του Κιέβου. Αλλά είναι επίσης η τοποθεσία του Μπάμπι Γιαρ όπου στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941, 33.000 Εβραίοι πυροβολήθηκαν και θάφτηκαν σε λάκκους. Πριν από ογδόντα χρόνια", αναφέρει ο δημοσιογράφος Jonny Gould.

Η δημοσιογράφος Katerina Sergatskova σημειώνει σε ανάρτησή της στο Twitter: "Αυτός δεν είναι μόνο ένας πύργος τηλεόρασης. Είναι η περιοχή του Μπάμπι Γιαρ όπου οι φασίστες εκτέλεσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους του Κιέβου το 1941. Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει το Μπάμπι Γιαρ, εξηγώντας έτσι την επιθυμία τους να 'αποναζιστηκοποιήσουν' την Ουκρανία".

 

Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως κατά τον βομβαρδισμό πέντε άτομα σκοτώθηκαν, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε τη Ρωσία "βάρβαρη" για την επίθεση στον πύργο: "Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον πύργο της τηλεόρασης, κοντά στο μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ. Οι Ρώσοι εγκληματίες δεν σταματούν σε τίποτα, συνεχίζοντας τη βαρβαρότητά τους. Ρωσία = βάρβαροι", ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Καταδίκη Γιαντ Βασέμ

Το Παγκόσμιο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ του Ισραήλ εξέφρασε την «έντονη καταδίκη» του για ένα ρωσικό βομβαρδισμό σήμερα κοντά σε ένα μνημείο στο Κίεβο, στο Babyn Yar, τόπο σφαγής των Εβραίων στην Ουκρανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ουκρανικές βοηθητικές δυνάμεις.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει συντονισμένα μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής των αμάχων καθώς και αυτών των ιστορικών τοποθεσιών λόγω της αναντικατάστατης αξίας τους για την έρευνα, την εκπαίδευση και την μνήμη του Ολοκαυτώματος», ανέφερε το Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)