Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Αγρότες ανατ. Θεσσαλονίκης: Θα εξαντλήσουμε τους τρόπους διαμαρτυρίας

Αγρότες ανατ. Θεσσαλονίκης: Θα εξαντλήσουμε τους τρόπους διαμαρτυρίας

 

Τις διαμαρτυρίες τους σκοπεύουν να συνεχίσουν οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ζητώντας μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 80% έως τον Οκτώβριο, αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί», όπως μεταφέρει στο GRTimes ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης.

«Θα εξαντλήσουμε τους τρόπους διαμαρτυρίας, όχι με μπλόκα, αλλά με άλλες μορφές. Ελπίζουμε να μην ξαναφτάσουμε στα μπλόκα», λέει ακόμη ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «το βασικό αίτημά μας είναι να μειωθεί το ρεύμα, καθώς οι τιμές έχουν πολλαπλασιαστεί, οπότε είναι δώρο άδωρο η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανίδης, «μειώθηκε στο μισό η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά σε σχέση με πέρυσι που ένα θερμοκήπιο θα πλήρωνε 3,5 χιλιάδες ευρώ για το ρεύμα, φέτος θα πληρώσει… 13,5 χιλιάδες. Άρα όσο και να μειώθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε τα ίδια περίπου έξοδα».

«Απαράδεκτη η στάση της αστυνομίας-Προσπάθησαν να μας τρομοκρατήσουν»

Ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί τα αποτελέσματα των συναντήσεων των εκπροσώπων του αγροτικού κλάδου με εκείνους της κυβέρνησης, εξέδωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Συλλόγος Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν, ωστόσο, πραγματοποιείται ειδική μνεία στη στάση της αστυνομίας απέναντι στους αγρότες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της 18ης Φεβρουαρίου, τις οποίες μπορείτε να θυμηθείτε και μέσα από τα ρεπορτάζ του GRTimes.

«Αφού αντιμετωπίσαμε την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας, που ήρθε από την προηγούμενη μέρα με κλούβες και περιπολικά μέσα σχεδόν στις αυλές των σπιτιών μας και σε όλη τη διαδρομή έκλεινε τους δρόμους, προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσει, φτάσαμε όλοι στην αερογέφυρα της Θέρμης. Εκεί δημιουργήθηκε συντονιστικό και αποφασίστηκε από όλους να έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση της αστυνομίας προκειμένου να κατευθυνθούμε με τα τρακτέρ στο ΥΜΑΘ, χωρίς να διαταραχθεί η συγκοινωνία», αναφέρουν αρχικά στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες, συνεχίζοντας:

«Στόχος της δράσης αυτής ήταν πρώτον, να γνωστοποιήσουμε σε όλους τα προβλήματά μας – που είναι κοινά με όλου του λαού και δεύτερον να πιεστεί η Κυβέρνηση να δεχτεί το ραντεβού με εκπροσώπους αγροτών από όλη τη χώρα.

Για άλλη μια φορά όμως η Κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τις αστυνομικές κλούβες προσπαθώντας να αποφύγει τις ευθύνες της. Απέναντί της βρήκε δεκάδες συναδέλφους που αγωνιούν για το μέλλον της δουλειάς τους και των οικογενειών τους. Που ξεπέρασαν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια και τα ψευτοδιλήμματα, συμμετείχαν μαζικά στις συσκέψεις και βγήκαν με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στους δρόμους».

Άλλοι αγρότες προσπάθησαν να συμφωνήσουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, αγρότες που, όπως λέει ο κ. Στεφανίδης, δεν ανήκουν σε συλλόγους και στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, φαίνεται ότι διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό του κλάδου με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «δεν έλειψαν όμως και οι γνωστοί αγροτοπατέρες της περιοχής που σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και κάτω από την πίεση μαϊντανών αγροτοσυνδικαλιστών, τορπίλισαν τις συλλογικές αποφάσεις των συσκέψεων. Έτρεξαν σε ένα, εντελώς ανούσιο για τα προβλήματα του κλάδου, ραντεβού με τον ΥπΑΑΤ, πήραν τις υποσχέσεις του υπουργού παραμάσχαλα και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ εκπροσωπείται από κανέναν από όσους βρέθηκαν σε αυτό το ραντεβού φιάσκο.

Ωστόσο, όπως καταλήγει ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, «εμείς, θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε».

Πηγή: grtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)