Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης στη Βουλή: Παράλογη και ανιστόρητη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 Μητσοτάκης στη Βουλή: Παράλογη και ανιστόρητη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

Γράφει η

 Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος πρέπει να αντισταθεί στον αυταρχισμό και τη βία, τόνισε από το βήμα της Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή όχι» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συγκάλεσε το σώμα, προκειμένου να αναλυθούν όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η ρωσική εισβολή είναι παράλογη και ανιστόρητη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίζει μόνος του τα σύνορα» «Εισερχόμαστε σε μια άλλη εποχή, αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι έχουμε ξορκίσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία ως τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης προσθέτοντας ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας. «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει».

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.

«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
«Σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων διότι αυτή η κρίση αφορά εμάς και όχι τους Αμερικάνους. Εμείς είμαστε η σκοτεινή ήπειρος» επισήμανε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, «γίνεται υπαρξιακό στοίχημα για κάθε κοινότητα, αν θα ζούμε σε συνθήκες ελευθερίας ή θα είμαστε θύμα κάθε αυταρχικού ηγέτη. Πρόσθεσε ακόμα ότι και η Ελλάδα θρηνεί θύματα και δεν μπορεί κανείς να είναι και με τον θύτη και με το θύμα. «Αν το αναγνωρίζει ο πρόεδρος Μακρόν, δεν μπορεί να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι μέσα στη χώρα», είπε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει διαφωνία για την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Ο πόλεμος αυτός είναι μια τομή στην ηθική αλλά και μία τομή στην ιδεολογία γιατί ο κάθε δημοκρατικός άνθρωπος οφείλει να αντισταθεί σήμερα στον αυταρχισμό και τη βία.

Με άλλα λόγια, στο δρόμο της Ουκρανίας δοκιμάζονται σήμερα αρχές του αυταρχισμού, της βίας, με αυτές της ελευθερίας, ενώ αναμετράται η προοδευτική αντίληψη και δράση με τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες, οι οποίες είναι παρούσες και στη χώρα μας στην οποία συναντώνται τα πιο οπισθοδρομικά τμήματα της κοινωνίας, των άκρων, με στόχο την καταπίεση και κινούμενα από ανομολόγητα συμφέροντα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)