Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Η διαχείριση κρίσεων στις σχολικές μονάδες




 
 Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλμωπίας,
το οποίο είχε ως θέμα “ Η διαχείριση κρίσεων στις σχολικές μονάδες”. Το πρόγραμμα, διάρκειας 96 ωρών, συνδιοργανώθηκε από τη Σχ. Σύμβουλο Φιλολόγων Αντωνία Παπαδάκη, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Σχολικών Συμβούλων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Πέλλας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, το ΚΕΔΔΥ Πέλλας, τον Σ.Σ.Ν. Πέλλας και το ΚΠ-Όραμα με την υποστήριξη του Δήμου Αλμωπίας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων της Δ/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Αλμωπίας.  Τα σεμινάρια αυτά, που πραγματοποιούνταν μέσα στο φιλόξενο περιβάλλον του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας,  είχαν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν και άλλοι εκπαιδευτικοί άλλων περιοχών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

    Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις εντός του σχολικού χώρου, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, η απώλεια προσώπων και τα ατυχήματα αλλά και η ανάδειξη της σχολικής μονάδας ως μοχλoύ προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού της. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος από τις 21 Σεπτεμβρίου 2016 έως την 1η Φεβρουαρίου 2017 οι εκπαιδευτικοί μελέτησαν θέματα που αφορούσαν τις φυσικές καταστροφές, την απώλεια προσώπων, την πρόληψη και την ασφάλεια στις σχολικές μονάδες, τον κυβερνοεκφοβισμό, το ψυχικό τραύμα στην εφηβεία και το μετατραυματικό στρες, ενώ ασκήθηκαν στην παροχή πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, σχεδίασαν και παρουσίασαν οι ίδιοι σχέδια δράσης πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν στα σχολεία τους. Ως επιμορφωτές του προγράμματος προσκλήθηκαν επιστήμονες ειδικοί σε θέματα κρίσεων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση των συνδιοργανωτών.
    Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα αποτελούν το πρώτο δίκτυο εκπαιδευτικών που θα ασχολείται με θέματα κρίσεων. Έτσι, θα πραγματοποιούνται στο εξής στοχευμένες δράσεις και επιμορφώσεις για τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ανανεώνουν τις γνώσεις τους και να μπορούν να βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)