Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Αυξήσεις - φωτιά στα τρόφιμα παγκοσμίως: Η ακρίβεια σπάει ρεκόρ 10ετίας

Αυξήσεις - φωτιά στα τρόφιμα παγκοσμίως: Η ακρίβεια σπάει ρεκόρ 10ετίας

 

Ράλι στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως και «καμπανάκι» ακρίβειας από τον ΟΗΕ. Οι πρώτες ύλες, οι κερδοσκόποι και τι προτείνουν οι παγκόσμιοι Οργανισμοί.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ εξαιτίας των ανατιμήσεων που γίνονται προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Το φαινόμενο ξυπνά μνήμες οικονομικής κρίσης από το 2008 και 2011, που οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δείκτης του ΟΗΕ μάλιστα «δείχνει» άνοδο για 12ο διαδοχικό μήνα τον Μάιο στο παγκόσμιο κόστος τροφίμων, ένα «ξέφρενο ράλι» που καταγράφεται για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, γεγονός που αυξάνει τον φόβο για πληθωριστικές πιέσεις.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι συμβαίνει, ο Abdolreza Abbassian, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, είπε στο πρακτορείο Bloomberg: «Έχουμε πολύ λίγα περιθώρια για οποιοδήποτε σοκ στην παραγωγή. Έχουμε πολύ μικρό περιθώριο για απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης σε οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε.

«Ο,τιδήποτε από τα παραπάνω θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές περισσότερο από ό, τι είναι τώρα, και τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε».

Και συνέχισε: «Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τη διετία το 2008-2010 όταν τα αποθέματα ήταν πραγματικά χαμηλά» εξήγησε, ωστόσο εφιστά την προσοχή. «Είμαστε όμως οριακά. Είναι ένα όριο που πρέπει να παρακολουθείται στενά τις επόμενες εβδομάδες, επειδή είτε θα τα καταφέρουμε είτε θα δημιουργήσει πραγματικά μεγάλα προβλήματα».

Πού οφείλεται όμως η αύξηση;

Δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ζάχαρη και άλλες ύλες έχουν επηρεαστεί λόγω πανδημίας, ενώ η ξηρασία στη Νότια Αμερική μαραίνει τις καλλιέργειες καλαμποκιού. Την ίδια ώρα, η μείωση της προσφοράς σε σπόρους, αυξάνει το κόστος των παραγωγών κτηνοτρόφων.

Συναγερμός από το ΙΕΛΚΑ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα τον Απρίλιο 2021 βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2013 και 1,3% χαμηλότερα από τον Απρίλιο 2020. Όμως, κρούει «καμπανάκι» καθώς, όπως τονίζει, διαπιστώνονται σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών για τα τρόφιμα και ποτά.

Μέχρι τώρα, οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν.
Γίνεται μάλιστα λόγος για «ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τα συγκεκριμένα προϊόντα τους επόμενους μήνες».

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική - κτηνοτροφική παραγωγή καταγράφεται αύξηση τους πρώτους μήνες του 2021, οι τιμές του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας.

«Φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πάντως, η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες, σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Την ίδια στιγμή, εκτός από την αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται επίσης αύξηση στα καύσιμα, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊόντων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε αμόλυβδη, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης από 1,330 ευρώ το λίτρο πριν από ένα χρόνο, έχει φτάσει φέτος σε 1,110 ευρώ το λίτρο.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), διεθνώς η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%. Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του OPEN TV, στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως στα χαρτικά (αύξηση 4-12%), στα άλευρα (αύξηση 10%) και στα σπορέλαια (αύξηση 50%). 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως από τις αρχές της πανδημίας, ειδικοί και οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού όσο μία μία οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)