Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις ΜΕΘ (video)

 

   

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες Γιαννάκου

 

Αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας αποτελεί, πλέον, η καταγγελία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκου, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, παρήγγειλε έρευνα που θα ενταχθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές, με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Έτσι, σε αυτή τη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση, εντάσσονται και οι πρόσφατες καταγγελίες του κ. Γιαννάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Νωρίτερα, ο «εξοργισμένος», όπως δήλωσε, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα ζητήσει από την εισαγγελία να ελέγξει τις «ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές» του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ καταθέτοντας αναφορά αξιοποίνων πράξεων προκειμένου να λογοδοτήσει ο δεύτερος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας διέψευσε τις καταγγελίες και έβαλε μπροστά τους υγειονομικούς, υποστηρίζοντας πως με αυτές κατηγορούνται γιατροί και νοσηλευτές ως ένα εγκληματικό κύκλωμα. «Έστω ότι εγώ το προκαλώ, ως υπουργός ή ένας πολιτικός προϊστάμενος, προφανώς μιλάω με τους γιατρούς. Αυτό λέει ο κ. Γιαννάκος. Γιατί οι γιατροί λένε ποιο περιστατικό θα μπει και ποιο θα φύγει» είπε.

Ο κ. Πλεύρης δέχτηκε την κριτική για λίγες ΜΕΘ και έλλειψη προσωπικού αλλά διέψευσε εκ νέου ότι γιατροί, νοσηλευτές και πολιτικοί κρατούν κλίνες. «Να μας χαρακτηρίζει εγκληματίες ένας συνδικαλιστής (...) Εάν σε ένα νοσοκομείο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, ενημερώνεται η πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τον θεράποντα ιατρό. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι σε αναμονή συγχρόνως και το κάθε νοσοκομείο που έχει κενή κλίνη ανάλογα με το προφίλ του περιστατικού, με αμιγώς ιατρικά στοιχεία (...) δέχεται ή δε δέχεται το περιστατικό» είπε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πώς ο ίδιος δεν κατήγγειλε την ύπαρξη κενών κλινών ΜΕΘ, αλλά επιλογή ασθενών σε εντατικές. Επίσης, τόνισε ότι δεν επέρριψε καμία ευθύνη στους γιατρούς, καθώς ενημερώνουν το πληροφοριακό σύστημα πότε γεμίζουν και αδειάζουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ και δεν είναι αυτοί που μπορούν να εξασφαλίζουν κλίνες. «Η διαχείριση των ασθενών είναι του ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΙ» σημείωσε. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι υπάρχει ζήτημα όταν «έχουμε 705 διασωληνωμένους ασθενείς και οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 647. Ως εκ τούτου υπάρχουν δεκάδες δισωληνωμένοι ασθενείς εκτός. Δεν μίλησα εγώ για VIP κλινικές, VIP ΜΕΘ. Αυτό που είπα εγώ είναι το εξής: γιατί σε όλη τη διάρκεια της μέρας, από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και το υπουργείο ανακοινώνει 98% πληρότητα όταν ξέρουμε όταν 110 και παραπάνω είναι εκτός ΜΕΘ. Η πληρότητα θα έπρεπε να είναι 100%. Και γιατί όταν υπάρχει κάποιος επώνυμος πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση και με ασθενείς που μπορεί να καταλήγουν διασωληνωμένοι στους θαλάμους».

Έφερε ξανά ως παράδειγμα την περίπτωση του μητροπολίτη Αγρινίου, που διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του νομού και μεταφέρθηκε άμεσα στον «Ευαγγελισμό», ενώ υπήρχε 58χρονος πάνω από πέντε μέρες σε λίστα αναμονής, αναφέροντας και την καταγγελία της συζύγου του τελευταίου ότι μετά το θόρυβο βρέθηκε ΜΕΘ στα Ιωάννινα. «Περίμενα και τότε να παρέμβει ο εισαγγελέας αλλά δεν παρενέβη να μας καλέσει» ανέφερε.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για συκοφαντίες και απάντησε πως δεν υπάρχουν καταγγελίες στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς σχετικά με κενές κλίνες ΜΕΘ και VIP ασθενείς. «Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφός μου που να υπάρχει κενό κρεβάτι και να μην μεταφέρει άρρωστο» ξεκαθάρισε.

«Όταν έρχεται στο κρεβάτι, στα νοσοκομεία, οποιοσδήποτε ασθενής είναι το ίδιο. Η διακίνηση των ασθενών μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών στα τμήματα και τις ΜΕΘ γίνεται ως εξής: οι γιατροί παίρνουν τις λίστες από το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΙ και σε άμεση επικοινωνία μαζί μας συνεννοούμαστε για τη μετακίνηση των ασθενών» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΝΙΑΠ.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις ΜΕΘ

Παράλληλα η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ:

Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ. Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.
Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών.

Με πληροφορίες από: efsyn.gr & thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)