Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Διονύσης Τεμπονέρας: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Διονύσης Τεμπονέρας: Τα πέντε ψέματα της κυβέρνησης για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύεται γνήσια απόγονος, της κυβέρνησης Παπαδήμου. Από την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους το 2013, είχαμε να δούμε τόσο μεγάλες μειώσεις, στις συντάξεις.

Η «εγκύκλιος Τσακλόγλου» και η αντιπαράθεση γύρω από τις προβλέψεις των ρυθμίσεων, που εισάγει, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να βγουν ορισμένα συμπεράσματα. Συμπεράσματα τα οποία πρέπει να προβληματίσουν, όλη την κοινωνία και κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους:

1.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εγκύκλιο, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 και 4670/2020.Είναι αληθές αυτό;

Στις 30.12.2021, παραμονές της Πρωτοχρονιάς, ο κ.Τσακλόγλου εκδίδει εγκύκλιο, που προκαλεί τεράστιες μειώσεις, όχι μόνο στις συντάξεις χηρείας, αλλά και στις συντάξεις αναπηρίας παλαιών(προ του 2016) και νέων συνταξιούχων. Η δικαιολογητική βάση της πρωτοβουλίας αυτής (όπως και το Γραφείο Τύπου, του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει) είναι «η αποσαφήνιση των κειμένων διατάξεων, για να δοθούν διευκρινήσεις σε ερωτήματα του e-ΕΦΚΑ και ολοκληρωμένες οδηγίες για την αποτελεσματική ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικών του Φορέα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η άρτια εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος».

Δηλαδή, η κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις από τους αναπήρους και τις χήρες, κάνοντας ερμηνεία των διατάξεων, με επιπλέον στόχο, τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, να μπορούν να εκδώσουν τις σχετικές συντάξεις.

Όμως και οι συντάξεις εκδίδονταν κανονικά για περισσότερο από 5 χρόνια, από την ισχύ του νόμου4387/2016(ισχύει από 13.5.2016) και οι συνταξιούχοι τις ελάμβαναν, χωρίς τα computers, να αντιμετώπιζαν, κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν η περικοπή των συντάξεων συνιστά «εύρυθμη λειτουργία του ΣΚΑ και εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους» είναι μια άλλη ιστορία. Εκτός και αν το Υπουργείο Εργασίας, θεωρούσε ότι, οι χήρες και οι ανάπηροι, με τα πενιχρά χρήματα που λαμβάνουν, κινδυνεύουν να «τινάξουν» τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, στον αέρα. Είναι συνεπώς δύσκολο να χωρέσει κανείς τόσα ψέματα, σε λίγες μόνο γραμμές, όπως κατόρθωσε να κάνει το αρμόδιο, Υπουργείο Εργασίας. Η αλήθεια είναι πως, η απόφαση για την νέα ερμηνεία της εγκυκλίου των περικοπών, είναι 100% απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.

2. Στη συνέχεια του επίμαχου δελτίου τύπου(31.12.2021), αναφέρεται ότι «βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ».

Ουδέν ψευδέστερον. H εθνική σύνταξη δεν είναι μία «προνοιακού» τύπου προσθήκη, στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της απονεμόμενης «νέας» σύνταξης όπως προσδιορίστηκε στο ν.4387/2016(Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη). Συνδέεται άρρηκτα, με τη σύνταξη(δηλ. τη φύση του δικαιώματος) και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να απονέμεται άπαξ, σε κάθε κατηγορία απονεμόμενων συντάξεων (π.χ. τόσο στη σύνταξη χηρείας, όσο και στην εξ ίδιου δικαιώματος).Διαφορετική ερμηνεία θίγει ευθέως, την αρχή της ανταποδοτικότητας, που έχει συνταγματική κατοχύρωση. Οι θανόντες σύζυγοι κατέβαλλαν και αυτοί εισφορές, κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου και η αποστέρηση από τους δικαιούχους, του ποσού της Εθνικής Σύνταξης, θα οδηγήσει μοιραία σε χαμηλές συντάξεις, αναντίστοιχες των εισφορών που απέδωσαν, οι θανόντες. Η προσθήκη της Εθνικής, στην ανταποδοτική σύνταξη αποτέλεσε και αποτελεί τη δικαιολογητική βάση των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων, αφού με την προσθήκη της, βελτιώνεται ο συνολικός συντελεστής, ιδίως στις περιπτώσεις που έχουμε, περιορισμένο αριθμό ετών ασφάλισης. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, σκοπός του νομοθέτη ήταν ενισχύσει και όχι να στερήσει την Εθνική σύνταξη από τους «ευάλωτους» δικαιούχους. Άλλωστε σε όσους λαμβάνουν σήμερα περισσότερες συντάξεις από ίδιο δικαίωμα(π.χ. δύο συντάξεις λόγω γήρατος) ήδη χορηγείται μία Εθνική Σύνταξη και αυτό δεν τέθηκε ποτέ σε αμφισβήτηση.

Επιπλέον αυτού, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο αγνοεί, ότι η Εθνική Σύνταξη, δεν έχει καμία σχέση με τα κατώτατα όρια σύνταξης, που έχουν ήδη καταργηθεί.

3. Μπορούσε η κυβέρνηση να πράξει διαφορετικά σε σχέση με την εγκύκλιο; Ήταν δυνατόν να αποφευχθούν οι μειώσεις;

Η κυβέρνηση, ακόμα και αν θεωρούσε ότι, ο νόμος 4387/2016 επιβάλλει την χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, σε πρόπτωση σώρευσης δικαιωμάτων, από διαφορετική πηγή, έχει πλειοψηφία στη βουλή και πολύ απλά θα μπορούσε να αλλάξει το νόμο! Πολύ δε περισσότερο όταν η κυβέρνηση προσχηματικά ισχυριζόταν προεκλογικά ότι, θα καταργήσει τον περίφημο «νόμο Κατρούγκαλου». Πρόκειται για συνειδητή επιλογή να κοπούν οι συντάξεις των χήρων και των αναπήρων. Σε αυτό στόχευσε η κυβέρνηση, αυτό έπραξε.

4. «Δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δυο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι είναι τα "κορόιδα” οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που λόγω διαφόρων παραθύρων να μπορούν να παίρνουν δυο εθνικές συντάξεις» δήλωνε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Χατζηδάκης.

«Δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους, βγουν στη σύνταξη, από την 1/1/2022» δήλωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Τσακλόγλου! Μα και τα δύο εν μπορεί να ισχύουν…

Η νέα ερμηνεία που αποφάσισε να δώσει στην εγκύκλιο ο υφυπουργός, ακριβώς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με μοναδικό κριτήριο, αν έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν ή μετά την 1.1.2022.Προκεται για την επιτομή της άνισης μεταχείρισης και για παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος.

5. Η εγκύκλιος δεν έχει αναδρομική ισχύ και δεν επηρεάζονται οι παλιοί συνταξιούχοι, ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Μόνο οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις.

Αυτό θα σημάνει το εξής:

Γυναίκα χήρα, με ποσοστό αναπηρίας 80%, λαμβάνει πλήρη σύνταξη αναπηρίας από δικό της δικαίωμα. Χτες απεβίωσε ο σύζυγός της, συνταξιούχος τραπέζης. Η ίδια γνώριζε μέχρι χτες ότι, θα πάρει το 70% της σύνταξης του θανόντος(εθνική και ανταποδοτική), ενώ με την «εγκύκλιο Τσακλόγλου» μαθαίνει ξαφνικά ότι θα πάρει 268 ευρώ ανά μήνα λιγότερα! Η γειτόνισσα της και σύζυγος του συναδέλφου της στην τράπεζα, που επίσης έχει αποβιώσει από πέρυσι, λαμβάνει 25% μεγαλύτερη σύνταξη, επειδή ο θάνατος συνέβη μέσα στο 2021!Τέτοια περιστατικά, κοινωνικά άδικα, θα συμβούν πολλά…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύεται γνήσια απόγονος, της κυβέρνησης Παπαδήμου. Από την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους το 2013, είχαμε να δούμε τόσο μεγάλες μειώσεις, στις συντάξεις. Οι προφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου, για δήθεν εφαρμογή του νόμου, δεν αρκούν για να κρύψουν το γεγονός ότι, την ώρα που η υγειονομική κρίση και η ακρίβεια μαστίζουν τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση αποφάσισε να «ρίξει στον καιάδα» χήρες και αναπήρους.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια…

Διονύσης Τεμπονέρας, Δικηγόρος - Εργατολόγος

 Πηγή:ieidiseis.gr

6 σχόλια:

  1. H MIA KAI MONAΔIKH AΛHΘEIA ΠOY AΠOΔEIKNYEI OTI O TEMΠONEPAΣ EINAI ΨEYTHΣ, EINAI OTI EΓKYKΛIOΣ BAΣIZETAI ΣTON NOMO KATPOYΓKAΛOY 4387/16 APΘPO 7. AYTO ΔEN ΣHMAINEI OTI KAI OI ΣHMEPINOI ΔEN EINAI ANAΛΓHTOI. EKTOΣ KAI AN EINAI ΠOΛITIKO TEPTIΠI ΓIA NA ΞEYTEΛIΣOYN TON ΣYPIZA . OΠΩΣ KAI NA EXEI , NTPOΠH TOYΣ. ΠEPIMENOYME NA ΔOYME THN AΠOΣYPΣH. AΛΛIΩΣ ΣKOTAΔI ΠOY TOYΣ EΦAΓE OΛOYΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτικό τερτίπι με στόχο το συριζα και τσακίζοντας τη σύνταξή σου;
      Πόσο σανοφάγος ακόμα μακεδονομάχε μου;
      Πάλι στο σκοτάδι θα τους στείλεις; Αλμπίνοι θα καταλήξουν τόσο συχνά που το κάνεις.
      Μέχρι να σε ξανακαλέσουν να ξεβρακωθείς πάλι για του χριστού την μπίστη την αγία και μια μερίδα Μακεδονία.

      Διαγραφή
    2. "... έχει πλειοψηφία στη βουλή και πολύ απλά θα μπορούσε να αλλάξει το νόμο! Πολύ δε περισσότερο όταν η κυβέρνηση προσχηματικά ισχυριζόταν προεκλογικά ότι, θα καταργήσει τον περίφημο «νόμο Κατρούγκαλου."
      Ψιτ πρόβατο, ξέρεις να διαβάζεις; Θεωρείς όλους πρόβατα σαν του λόγου σου;
      Ψιτ χρυσόψαρο, θυμάσαι τι σου έλεγε ο Μιζοτάκης πριν τις εκλογές για το νόμο Κατρούγκαλου;

      Διαγραφή
    3. Φίλε πιστεύω ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου.

      Διαγραφή
  2. BΛEΠΩ ΦIΛAPAKIA AΔIKA ΞIΦOYΛKEITE. AΦOY O 11,49 ΞEBPAKΩΣE TON TEMΠONEPA , ΠAPA TO ΓEΓONOΣ OTI KINΔYNEYEI H ΣYNTAΞH TOY AΠO TOYΣ ΣHMEPINOYΣ KYBEPNΩNTEΣ ΔEN TOYΣ XAPIZETAI KAI ΠPOEIΔOΠOIEI OTI ΘA TOYΣ ΦAEI TO MAYPO ΣKOTAΔI OΛOYΣ ΔHΛAΔH KAI TOYΣ ΣYPIZOANEΛ ΠOY ΨHΦIΣAN TO EKTPΩMA KATPOYΓKAΛOY.
    AΛΛA OΠΩΣ ΔIABAZΩ ΣTO ΔIAΔIKTYO ΘA ΦEPOYN NOMOΘETIKH PYΘMIΣH KAI ΘA AΠOKATAΣTHΣOYN THN AΔIKIA. APA KAI ΣE AYTO ΠOY EIΠE OTI ΠPOΦANΩΣ EINAI ΠOΛITIKO TEPTIΠI OΠΩΣ ΠAEI ΘA ΔIKAIΩΘEI. ANTE NA ΔOYME.XAXAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπαντας στον εαυτό σου ρε χαπατο;
      Και αυτοθαυμάζεσαι;
      Λέγε ρε υβρίδιο προβάτου και χρυσόψαρου;
      Θες μια μερίδα Μακεδονία για να κάνεις πάλι τα χορευτικά σου ξεβρακωτος;
      Ή μήπως δε επιτρεπει το ξεβρακωμα το νόμος Κατρουγκαλου;

      Διαγραφή

(3)