Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Κορονοϊός: Η άρση των μέτρων και οι αντιδράσεις Θωμαΐδη - Λινού

Κορονοϊός: Η άρση των μέτρων και οι αντιδράσεις Θωμαΐδη - Λινού

 
Ψαλιδίζονται και τα τελευταία μέτρα κατά του κορονοϊού, εν μέσω αναρρίχησης των επιδημιολογικών δεικτών.

Εδώ και τρεις ημέρες, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, ξεπερνώντας ή αγγίζοντας τις 20.000. Στα ύψη παραμένουν και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να παρατείνουν την ελληνική τραγωδία.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα αίρονται ολοένα και περισσότερο (σήμερα ήρθησαν σ’ εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα κ.α. - δείτε εδώ) κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως μια σημαντική μερίδα επιστημόνων και δη ειδικών επί του ζητήματος. Τις τελευταίες 139 ημέρες, ήτοι από 1/10 μέχρι και 16/2, στην πατρίδα μας έχουν χάσει τη ζωή τους 9.330 συνάνθρωποί μας. Η COVID-19 πραγματικά προελαύνει.

Εκατόμβη νεκρών

Τον Οκτώβριο 1.110, τον Νοέμβριο 1.178, τον Δεκέμβριο 2.633, τον Ιανουάριο 2.710 και μέσα στον Φεβρουάριο, δηλαδή μέσα σε μόλις 16 ημέρες, η νόσος έχει σκοτώσει άλλα 1.699 άτομα στη χώρα μας. Πρόκειται για μια εκατόμβη νεκρών, με την Ελλάδα να βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης από πλευράς θανάτων από SARS-CoV-2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Βιαζόμαστε πάλι». Με αυτά τα λόγια, ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επεσήμανε ότι η σημερινή άρση μέτρων ήλθε μάλλον λίγο πρόωρα κι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.

Θωμαΐδης: Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλαρότητα

Μικρή μείωση, στα όρια της στατιστικής αβεβαιότητας δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όπως είπε στον Αθήνα 9,84, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θετικότητα παραμένει υψηλή στο 4 - 4,5 και συνεπώς δεν επιτρέπει αυτό το δίμηνο να είμαστε σε χαλαρή διάθεση χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον δρ. Θωμαΐδη, από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η «Δέλτα» είναι σε αποδρομή και σχεδόν καθολικά επικρατεί η «Όμικρον». «Η μεγάλη διαφορά με την Όμικρον είναι ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά με ήπια νόσηση και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα παρά το ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Ο εμβολιασμός κι ειδικά η ενισχυτική δόση προστατεύει ιδιαίτερα από τη Δέλτα κι όσο προχωράει ο εμβολιασμός δε θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ» τόνισε.

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τη μετάδοση κι εκτίμησε ότι μετά από τον Απρίλιο θα είμαστε καλύτερα.

«Τα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουμε πάρει -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- είναι η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας, κάτι που είναι σαφές κι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει, ο εμβολιασμός επίσης που έχει σώσει ζωές, ενώ και το να μην επιτρέπουμε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων όπως τώρα το καρναβάλι, είναι ένα μέτρο προστασία γιατί στις συγκεντρώσεις γίνεται υπερ-μετάδοση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κι αυτό είναι μια επιτυχία», κατέληξε.

Αθηνά Λινού: Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση

Προειδοποίηση να μην προκληθεί χαλάρωση στον πληθυσμό από την υπό εξέταση άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία απηύθυνε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε η δρ. Λινού, «πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι "είμαστε ασφαλείς", ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».

Όσον αφορά στο Τριώδιο, τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, η καθηγήτρια ζήτησε «όσοι θέλουμε να χαρούμε αυτές τις ημέρες, ας κάνουμε έξυπνες κινήσεις. Οι επαγγελματίες ας αυξήσουν τις ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Οι εκδηλώσεις ας μοιραστούν σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Να μοιραστούν οι άνθρωποι, να μην αναγκαστούν να είναι πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Ας αποφύγουμε να είμαστε σε κλειστούς χώρους. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε το ύπαιθρο και αραιά. Και όσοι μεταμφιεστούν, ας φροντίσουν να φορούν μια καλή μάσκα μέσα από την μεταμφίεση».

«Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε άλλο τους ανθρώπους, αλλά ούτε πρέπει να καλλιεργήσουμε κλίμα αλαζονείας», συνέχισε, «την αλαζονεία του "είμαι τριπλά εμβολιασμένος άρα δεν κινδυνεύω". Ναι, δεν κινδυνεύεις τόσο πολύ, αλλά συνεχίζεις να κινδυνεύεις ... του "με προστατεύει ο θεός και δεν κινδυνεύω" [...] καλλιεργούμε κλίμα αλαζονείας και μίσους που μόνο σε κακό θα μας βγάλει».

Η σημερινή ανακοίνωση εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.509, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.235.920 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 373 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.186 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι 1 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 (62.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (75.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)