Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Έλβις Πρίσλεϊ: Ο Βασιλιάς πέθανε και πόσα δεν γνωρίζαμε γι’ αυτόν – Δεν έγραψε κανένα τραγούδι, τον σκότωσε η δυσκοιλιότητα

 copyright Ap Photos

Ο Βασιλιάς Έλβις πέθανε, μια μέρα σαν σήμερα. Γνωρίζατε ότι δεν έγραψε ποτέ κανένα τραγούδι και ότι η δυσκοιλιότητα τον οδήγησε στο θάνατο;

 Η ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ του Βασιλιά της ροκ ήταν περίπου σαν τις κινήσεις του στη σκηνή: στα πάνω και στα κάτω, χορευτικές, λάγνες, ηδυπαθείς, αισθησιακές… ψεύτικες.

Ο Έλβις καταγόταν από φτωχή οικογένεια, αλλά σε μια νύχτα έγινε ένας από τους διασημότερους τραγουδιστές όλων των εποχών!

Μπορεί, ο Έλβις να πέθανε μια μέρα σαν σήμερα 16 Αυγούστου του 1977, όμως ακόμα τώρα, 45 χρόνια μετά παραμένουν άγνωστες πολλές από τις πτυχές της ζωής του…

Ο δίδυμος αδελφός πέθανε στη γέννα

Ο Έλβις Άρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε από τους Βέρνον και Γκλάντις Πρίσλεϊ στις 8 Ιανουαρίου του 1935 στο Τούπελο του Μισισιπή. Ο Έλβις βγήκε στο φως 35 λεπτά μετά τον δίδυμο αδερφό του, ο οποίος γεννήθηκε νεκρός· μεγάλωσε μετακινούμενος συχνά με τους γονείς του, οι οποίοι του παρείχαν λίγα χρήματα αλλά πολλή αγάπη. Ο Πρίσλεϊ πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή· αυτό το γεγονός ξύπνησε την αγάπη του για τη μουσική, ειδικά για τα γκόσπελ, που θα επηρεάσουν την καριέρα του.

Η μητέρα του, χάρισε στον Έλβις την πρώτη του κιθάρα στα 11α γενέθλιά του. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1953, εργάστηκε σε περίεργες δουλειές ενώ κυνηγούσε το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης. Υπέγραψε συμβόλαιο σε μια δισκογραφική εκείνη τη χρονιά και κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ, «That's All Right» το 1954.

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
Το παλάτι του Βασιλιά

Μέχρι το 1955, το μοναδικό ξεχωριστό μουσικό ύφος του Έλβις και οι σαγηνευτικές

χορευτικές κινήσεις του άρχισαν να κερδίζουν το κοινό. Ο μάνατζέρ του, ο Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ, τον έβαλε να υπογράψει με την RCA Records και εργάστηκε για την παραγωγή του πρώτου του τραγουδιού, του «Heartbreak Hotel» το 1956.

Ο Έλβις τραγουδούσε, χόρευε και  έπαιζε κιθάρα, κάτι που τον βοήθησε στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά που το τραγούδι «Heartbreak Hotel» ακουγόταν παντού, ο Πρίσλεϊ υπέγραψε συμβόλαιο με την Paramount Pictures, το οποίο αργότερα θα μεταφραζόταν σε 30 ταινίες με πρωταγωνιστή τον θρύλο του ροκ εν ρολ.
Μόλις άρχισαν οι εισπράξεις και το χρήμα να ρέει άφθονο, ο Έλβις αγόρασε το εμβληματικό σπίτι του, την Graceland, στο Μέμφις για 100.000 δολάρια το 1959. Η Graceland παρέμεινε το «κάστρο» του Βασιλιά για το υπόλοιπο της ζωής του και τελικά έμελλε να είναι ο χώρος που άφησε την τελευταία πνοή του.

copyright Ap Photos
Ποιος ήταν ο Συνταγματάρχης που έφαγε για να (το) σκάσει

Καθώς η δημοτικότητα του πελάτη του μεγάλωνε, ο μάνατζέρ του, Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον όσων αναρωτιούνταν, ποιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από την απίστευτη καριέρα του Έλβις. Ο Συνταγματάρχης είχε αρχίσει την δική του καριέρα εργαζόμενος ως φύλακας ελεφάντων σε τσίρκο ή διαχειριστής περιπτέρου χειρομαντείας. Ο Συνταγματάρχης δεν είχε καμιά σχέση με τον στρατό και στην πραγματικότητα, δεν ήταν καν αμερικανός πολίτης! Αν και υπηρέτησε στον στρατό των ΗΠΑ ως στρατιώτης, ο Πάρκερ δεν είχε ποτέ διαβατήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε νόμιμο πιστοποιητικό γέννησης· απολύθηκε για λιποταξία το 1932 και στη συνέχεια κατάφερε να αποφύγει το στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τρώγοντας του σκασμού μέχρι να ζυγίζει πάνω από το όριο στράτευσης των 135 κιλών.

copyright Ap Photos
Στην υπηρεσία της πατρίδας

 Η πρώτη ταινία του Έλβις, «Love Me Tender» προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στη νεολαία μέσα σε ένα βράδυ. Αλλά μόλις η σκληρή δουλειά του άρχισε να αποδίδει καρπούς, ο Πρίσλεϊ έλαβε φύλλο πορείας για να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό το 1957. Άρχισε τη βασική εκπαίδευση στο Τέξας, και αργότερα μετατέθηκε στη Γερμανία μέχρι τον Μάρτιο του 1960. Ο Πρίσλεϊ πήρε τον βαθμό του Λοχία. Παρόλο που ήταν ήδη διάσημος παγκοσμίως, ο Πρίσλεϊ αρνήθηκε οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση όσο ήταν στον στρατό. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία πρόσφεραν ειδικούς όρους εάν εντασσόταν στις τάξεις τους για να βοηθήσει στην ενίσχυση των εγγραφών νεοσυλλέκτων, αλλά ο Βασιλιάς δεν δέχτηκε.

copyright Ap Photos
Η συνάντηση με την 14χρονη Πρισίλα

Ενώ υπηρετούσε στο Βερολίνο, ο Έλβις συνάντησε την 14χρονη Πρισίλα Μπολιέ σε ένα πάρτι. Παρόλο που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός της, η Πρισίλα αναστάτωσε τον Έλβις. Το ζευγάρι συναντήθηκε κρυφά πολλές φορές έως ότου ο Πρίσλεϊ επέστρεψε στο Μέμφις. Η Πρισίλα έμαθε τις φήμες για σχέση του Έλβις με την τραγουδίστρια Νάνσι Σινάτρα κόρη του Φρανκ και πίστεψε ότι δεν θα τον ξαναδεί. Ο Έλβις κράτησε όμως επαφή μέσω τηλεφώνου και τελικά κανόνισε να δει την Πρισίλα το 1962, που μετακόμισε στην Graceland τον επόμενο χρόνο, σε ηλικία 17 ετών, υπό τον όρο ότι αυτή και ο Έλβις θα παντρεύονταν.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Πρίσλεϊ είχε σχέση με την ηθοποιό Αν Μάργκρετ, αλλά τελικά ο Έλβις έκανε πρόταση γάμου στην Πρισίλα τα Χριστούγεννα το 1966. Παντρεύτηκαν την 1η Μαΐου 1967, στο ξενοδοχείο Aladdin στο Λας Βέγκας.
Ο Έλβις κατακρίθηκε για τη σχέση με μια ανήλικη κάτω των 18 ετών, κάτι που ήταν παράνομο τόσο στο Τενεσί όσο και στην Καλιφόρνια εκείνη την εποχή.

Δεν έγραψε ούτε ένα τραγούδι!

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογράφησε πάνω από 600 τραγούδια και γύρισε 30 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εξακολουθεί μάλιστα να είναι ο κάτοχος του ρεκόρ για τις περισσότερες επιτυχίες του στα Top 40 με 114 τραγούδια συνολικά. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δεν γράφτηκαν από τον Πρίσλεϊ, παρόλο που σχεδόν όλοι οι τίτλοι τον αναφέρουν ως συν-συγγραφέα. Πιστεύεται ότι η δισκογραφική εταιρεία του Έλβις ζήτησε από τους τραγουδοποιούς να αποποιούνται το 50% των δικαιωμάτων τους υπέρ του Έλβις. Αυτό φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την τάση του Βασιλιά να «δανείζεται» μουσική από άλλους καλλιτέχνες για να χτίσει την αυτοκρατορία του, όπως η διάσημη διασκευή του «Hound Dog» που δημιουργήθηκε από τη μαύρη τραγουδίστρια Big Mama Thorton.

copyright Ap Photos
Ψεύτικα τα μαλλιά του

Τα μαλλιά του Βασιλιά ήταν η το σήμα κατατεθέν του. Το χαρακτηριστικό χτένισμα του Έλβις ήταν ένα κατάμαυρο, λαμπερό και ογκώδες μαλλί που μόλις και μετά βίας κινούνταν ενώ χτυπιόταν στη σκηνή. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά του Πρίσλεϊ δεν ήταν καν σκούρα! Το φυσικό του χρώμα ήταν ξανθό, αλλά στις πρώτες μέρες της καριέρας του, ο Έλβις χρησιμοποιούσε βερνίκι παπουτσιών για να αποκτήσει το επιθυμητό σκούρο και τη γυαλάδα που ήθελε στις τούφες του.

Εντός έδρας πάντα

Παρόλο που ο Έλβις είχε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, δεν έπαιξε ποτέ εκτός Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στον μάνατζέρ του, Συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, ο οποίος δεν είχε την αμερικανική υπηκοότητα, πράγμα που καθιστούσε δύσκολο να φύγει σε περιοδεία με τον πελάτη του. Ο Έλβις ήλπιζε να δώσει συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Αυστραλία, όπως έκαναν άλλοι δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Beatles τη δεκαετία του '60. Σε 24 χρόνια μουσικής καριέρας, ο Έλβις εμφανίστηκε μόνο σε μία «ξένη» χώρα: τρεις παραστάσεις στις μεγάλες πόλεις του Καναδά, Τορόντο, Οτάβα και Βανκούβερ.

Καράτε και όπλα

Ο Έλβις ήταν ταλαντούχος σε πολλά, αλλά λίγοι θαυμαστές του γνώριζαν ότι είχε κρυφή αγάπη για το καράτε . Ο Πρίσλεϊ εισήχθη για πρώτη φορά στις πολεμικές τέχνες όταν βρέθηκε στη Γερμανία το 1958. Όταν επέστρεψε στο Μέμφις απέκτησε και μαύρη ζώνη.

Επίσης ο Έλβις λάτρευε τα όπλα και είχε πλούσια συλλογή από πιστόλια και τουφέκια. Ένα από τα αγαπημένα πιστόλια μάλιστα ήταν το Colt. 45. Θαύμαζε τόσο πολύ αυτό το μοντέλο που επέλεξε ένα πιστόλι Colt του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να το δωρίσει στον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον όταν συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο στις 21 Δεκεμβρίου 1970.

Άθλιες διατροφικές συνήθειες

Ο Έλβις ήταν γνωστός για τις εκκεντρικές διατροφικές του συνήθειες, με πιο αξιοσημείωτη το εμβληματικό σάντουιτς «Fool's Gold Loaf» γεμιστό με φυστικοβούτυρο, ζελέ γαλοπούλας και μπέικον. Ο Βασιλιάς φρόντισε επίσης, η κουζίνα του να είναι πάντα εφοδιασμένη με τα «απαραίτητα» αξίας 500 δολαρίων κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας 6δας Pepsi, μιας 6αδας χυμό πορτοκαλιού, έξι κονσέρβες με ξινολάχανο, πουτίγκα μπανάνας (φρεσκοψημένη κάθε βράδυ ), μπριζόλα, μπράουνις, παγωτό, τριμμένη καρύδα, μπισκότα και τσίχλες!

copyright Ap Photos
Το πανάκριβο κοστούμι

Οι πιθανότητες είναι ότι όταν αναζητήσετε φωτογραφίες του Έλβις στο διαδίκτυο, πιθανότατα θα τον δείτε να φοράει τις περίφημες στολές της δεκαετία του ‘70. Τα κοστούμια αρχικά ζύγιζαν περίπου 14 κιλά και όσο πάχαινε ο Έλβις τόσο βάραινε και η στολή. Η εμβληματική ολόσωμη φόρμα του «American Eagle» ζύγιζε 34 κιλά και κόστιζε 65.000 δολάρια!

Ο Πρίσλεϊ είχε εθιστεί επικίνδυνα στα οπιοειδή. Ο εθισμός του επεκτάθηκε στα αντιϊσταμινικά, τα ηρεμιστικά - όπως το Valium – τα βαρβιτουρικά και τα υπνωτικά χάπια. Η κατάχρηση των παυσίπονων του προκαλούσε δυσκοιλιότητα, έτσι ο Έλβις έπαιρνε τακτικά καθαρτικά. Αλλά ο κύκλος της κατάχρησης συνέχιζε να χειροτερεύει, σε συνδυασμό με τρομερές διατροφικές συνήθειες και ασταθή ψυχισμό. Ο επί δέκα χρόνια γιατρός του Πρίσλεϊ, ο Δρ. Τζορτζ Νιχόπουλος με χαρά του, συνταγογραφούσε στον Βασιλιά διάφορα κοκτέιλ εθιστικών χαπιών.

«Έσπαγε» τις ζυγαριές

Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του, ο Πρίσλεϊ δεν θύμιζε τίποτα από την παλιά εικόνα του. Ο Πρίσλεϊ ζύγιζε πάνω από 130 κιλά πριν από το θάνατό του. Συνήθως κατανάλωνε 12.000 θερμίδες κάθε μέρα τρώγοντας τα αγαπημένα του φαγητά όπως τηγανητό φυστικοβούτυρο και σάντουιτς μπανάνας. Ένα τυπικό μεσημεριανό σνακ ήταν τέσσερις μπάλες παγωτό με έξι μπισκότα σοκολάτας. Του άρεσε επίσης να τρώει το κέικ καρύδας που του παρασκεύαζαν κάθε βράδυ. Το τελευταίο πράγμα που του έφτιαξε η αγαπημένη του μαγείρισσα Μέρι Τζένκινς ήταν ένα τσιζμπέργκερ.

copyright Ap Photos
Καρδιακό επεισόδιο από την δυσκοιλιότητα

Στις 16 Αυγούστου 1977, ο 42χρονος Έλβις Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου του. Η νεκροψία αργότερα αποκάλυψε ότι ο Έλβις δεν είχε κενώσεις επί πολλές εβδομάδες - περισσότερο και από μήνα - και ήταν πιθανό ότι η πίεση στην τουαλέτα να του προκάλεσε καρδιακό στρες με επακόλουθο το θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο. Το προηγούμενο βράδυ ο Έλβις είχε επισκεφτεί τον οδοντίατρό του για σοβαρό πρόβλημα από τον οποίο πήρε μεγάλη ποσότητα ισχυρών αναλγητικών και κωδεΐνη.

Να σημειώσουμε ότι ο Έλβις είχε όλα εκείνα που οδηγούν σε ένα μοιραίο καρδιακό επεισόδιο: Παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρόνια αϋπνία, σοβαρές ηπατικές βλάβες, εθισμό σε αναλγητικά, κακή διατροφή… Να προσθέσουμε ότι ο Έλβις έπασχε και από γλαύκωμα που προκλήθηκε από τις μπογιές που χρησιμοποιούσε για να βάφει τις βλεφαρίδες του!

Με τα... εισιτήρια στο λαιμό

Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, σχεδόν σε κάθε εμφάνιση του, ο Έλβις φορούσε ένα περίεργο κολιέ. Στο κολιέ διέκρινε κάποιος τρία μενταγιόν: έναν σταυρό, το αστέρι του Δαβίδ και το εβραϊκό σύμβολο «chai», που σημαίνει «ζωή». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο αρχείων και εκθεμάτων της Graceland, ο Βασιλιάς φορούσε τα περιδέραια για να μην «μείνει έξω από τον παράδεισο για… τεχνικά θέματα».

Η κηδεία του Βασιλιά έγινε στην Graceland δύο ημέρες μετά τον θάνατό του. Χιλιάδες θαυμαστές κατέκλυσαν τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης του Έλβις. Παρόλο που χώρισαν το 1973, η Πρισίλα Πρίσλεϊ έχει μετατρέψει το σπίτι του πρώην συζύγου της σε ένα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατο, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι και από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)