Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία-Συρία: Η τραγωδία μεγαλώνει, οι ελπίδες λιγοστεύουν

 

Συγκλονιστικές στιγμές στα συντρίμμια, μετά την ανείπωτη καταστροφή με περισσότερους από 8.700 νεκρούς, χιλιάδες εγκλωβισμένους και μεγάλη αγωνία. Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις 7,8 και 7,7 Ρίχτερ με όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για δράμα δίχως τέλος.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τα 8.764 τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι σε αναζήτηση στέγης και βασικών αγαθών, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών ανακοίνωσε ότι 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, ενώ οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 8.000. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες οι δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τα Ρίχτερ έχουν τεθεί σε καθεστώς τρίμηνης έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε ξενοδοχεία και ειδικά διαμορφωμένες κατασκηνώσεις, ενώ άλλοι παραμένουν σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινωνικά κέντρα.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για 11.342 κατεστραμμένα κτίρια, όμως τα επίσημα στοιχεία δίνουν 5.775, με την Άγκυρα να έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Στη Συρία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση που επιχειρεί στα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες, τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 2.500. Τα στοιχεία, όμως, για την χώρα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν μιας και επικρατεί σύγχυση εξαιτίας τις εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί. 

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600. «Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Ιστορίες από τα συντρίμμια

Τρεις Βρετανοί και τέσσερις Αυστραλοί αγνοούνται στα χαλάσματα, ενώ τα βίντεο και οι ιστορίες από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πραγματικά συγκλονίζουν.

Περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, άλλωστε, έχουν στείλει βοήθεια είτε με υλικά και βασικά αγαθά είτε με ομάδες διασωστών.

Έμπειροι αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι το παράθυρο των 72 ωρών για τον εντοπισμό ζωντανών στα συντρίμμια κλείνει επικίνδυνα, ενώ για ακόμη ένα βράδυ οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν μέσα σε πολικές συνθήκες. Μαζί με τους διασώστες κάτοικοι και συγγενείς εγκλωβισμένων με τσεκούρια, αξίνες και ό,τι άλλο μπορούν συμμετέχουν στις προσπάθειες. 

«Δε θέλω παιχνίδια, θέλω να μας βγάλετε από εδώ» λέει ένα μικρό κορίτσι στους διασώστες, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο να κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της και να προστατεύει τον μικρό αδελφό της μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο. Η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος και τα μικρά παιδιά διασώθηκαν.

Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social meida, δείχνει έναν 20χρονο, ο οποίος μπόρεσε με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσει συγγενείς και φίλους για το σημείο στο οποίο είναι εγκλωβισμένος με την οικογένειά του και οι διασώστες μπόρεσαν να τους απεγκλωβίσουν μετά από 15 ώρες. 

Στις συγκλονιστικές προσπάθειες συμμετέχει και κλιμάκιο της ελληνικής ΕΜΑΚ, με τα στελέχη της να έχουν ήδη καταφέρει να απεγκλωβίσουν τέσσερα άτομα ζωντανά, αλλά και άλλα τρία που δεν τα κατάφεραν. Ενώ αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή της ΕΜΑΚ θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ ευχαριστούν σήμερα την Ελλάδα για τη βοήθειά της όπως μετέδωσε από τα Άδανα ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.

Η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)