Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Εκλέγεται το προεδρείο της νέας Βουλής

 

Ορκίστηκε χθες το απόγευμα η δεύτερη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, μετά το 2012, Βουλή της 24ωρης θητείας, με τη σύνθεση που αναδείχθηκε μετά τις βουλευτικές κάλπες της 21ης Μαΐου και την θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που κατέλαβε 146 έδρες, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. με 71, το ΠΑΣΟΚ με 41, το ΚΚΕ με 26 και η Ελληνική Λύση με 16.

Το νομοθετικό Σώμα διαλύεται απόψε για να αρχίζει και τυπικά η νέα προεκλογική περίοδος για τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, που θα διεξαχθούν όμως με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο είχε ψηφίσει η Ν.Δ. και δίνει «μπόνους» στο πρώτο κόμμα.
 

Κατά τη βραχύβια θητεία του το νέο κοινοβουλευτικό προσωπικό πρέπει να εκλέξει το προεδρείο της Βουλής, σήμερα στις 10:30 π.μ., σε μια συνεδρίαση στην οποία θα παραστεί και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. Οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι της Βουλής θα εκλεγούν από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ενώ ο τρίτος, τέταρτος και πέμπτος Αντιπρόεδρος θα εκλεγούν αντίστοιχα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση στο Προεδρείο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Για τις θέσεις των τριών πρώτων Αντιπροέδρων της Βουλής, το δεξιό κόμμα θα προτείνει τους βουλευτές Νικήτα Κακλαμάνη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Αθανάσιο Μπούρα, που ήταν Αντιπρόεδροι και στην προηγούμενη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ την βουλευτή Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση θα προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου που δικαιούται τον Κωνσταντίνο Χήτα. 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, δεν προβλέπεται η καταβολή βουλευτικής αποζημίωσης αυτής της «φευγαλέας» Βουλής.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)