Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Έλληνας επιχειρηματίας Ν. Μπογονικολός για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο Έλληνας επιχειρηματίας Ν. Μπογονικολός για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας
 
 
Κατασκοπευτικό θρίλερ με Έλληνα επιχειρηματία. Τι αναφέρει το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον Νίκο Μπογονικολό.
Στη σύλληψη του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού προχώρησαν οι αμερικανικές Αρχές, με την κατηγορία ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών δοκιμών.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σε βάρος του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της Aratos Group, ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος, φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό και στη συνέχεια παρείχε τα μυστικά στη Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Όμιλος Aratos αποτελεί μια ένωση εταιρειών άμυνας και τεχνολογίας στην Ολλανδία και την Ελλάδα, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Aratos, οι τομείς εξειδίκευσης των εταιρειών περιελάμβαναν τις «Space Technologies», «Homeland Security», «Blockchain» και «Counter-Drone Systems».

Νικος Μπογονικολος, Μπογονικολος, aratos Group, aratos, επιχειρηματιας, ΗΠΑ, Ρωσια

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos φέρεται να είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις.

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει την πτώση ευαίσθητης τεχνολογίας στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Matthew G. Olsen του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Δεν θα ανεχτούμε όσους παραβιάζουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

«Όπως ισχυρίζεται, ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο κατηγορούμενος προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των ρωσικών υπαλλήλων του που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους.

Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει τη δέσμευση του FBI να κρατά τις κρίσιμες τεχνολογίες μακριά από τους αντιπάλους της Αμερικής και να εξαρθρώνει τα εγκληματικά δίκτυα - συμμάχους στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Βοηθός Διευθυντής του FBI, Μάικλ Ντρισκόλ..

Νικος Μπογονικολος, Μπογονικολος, aratos Group, aratos, επιχειρηματιας, ΗΠΑ, Ρωσια

Έπεσε η σελίδα της Aratos Group

Μόλις έγινε γνωστή η είδηδη, η σελίδα της Aratos Group στο διαδίκτυο «έπεσε», με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στους χρήστες το μήνυμα «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο.»

Νικος Μπογονικολος, Μπογονικολος, aratos Group, aratos, επιχειρηματιας, ΗΠΑ, Ρωσια

Η πρόσφατη παρουσία του επιχειρηματία του Νίκου Μπογονικολού

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)