Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Απόκοσμες εικόνες από τις φωτιές σε Λουτράκι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα: Χάος στα Δερβενοχώρια - Κάηκαν 60 σπίτια Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά σε Λουτράκι, Καλύβια, Ανάβυσσο, Δερβενοχώρια - Όλες οι εξελίξεις.

Απόκοσμες εικόνες από τις φωτιές σε Λουτράκι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα: Χάος στα Δερβενοχώρια - Κάηκαν 60 σπίτια 

Πολλαπλά τα μέτωπα της φωτιάς σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Δεκάδες σπίτια κάηκαν στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, όπως τις κατέγραψε το live blog του iEidiseis.

LIVE

  • Ολονύχτα μάχη με τις φλόγες σε Λουτράκι, Καλύβια και Δερβενοχώρια

    00:11:53

    Μπορεί η φωτιά στη νότια Αττική και στο Λουτράκι να μαίνονται αυτό όμως που συμβαίνει στα Δερβενοχώρια είναι απερίγραπτο και σίγουρα απόκοσμο. Το μανιασμένο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Οινόη και Βίλια, ενώ κινδυνεύει ο δρυμός της Πάρνηθας, όπως έλεγαν οι πληροφορίες.

    Μάλιστα χρειάζονται - σύμφωνα με εκτιμήσεις - ειδικοί χειρισμοί ώστε να μην φτάσει ο πύρινος εφιάλτης στoν δρυμό της Πάρνηθας.

    Τουλάχιστον 60 καμένα σπίτια

    Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται η αυριανή ημέρα στα τρία πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και νότια Αττική.

    Και αυτό διότι αναμένονται άνεμοι ύψους 8 μποφόρ με ριπές ανέμου που θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ. Στελέχη της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι η πυρκαγιά που ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή -ως προς την εξέλιξή της- είναι αυτή στα Δερβενοχώρια. Στο συγκεκριμένο μέτωπο μάλιστα έχει γίνει η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, καθώς καίγεται παρθένο δάσος.

    Πληροφορίες του iΕidiseis, ωστόσο, αναφέρουν ότι από την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι στο Λουτράκι έχουν υποστεί καταστροφές περισσότερα από 40 σπίτια, ενώ στο μέτωπο Κουβαρά που επεκτάθηκε σε περιοχές της νότιας Αττικής έχουν υποστεί καταστροφές από τις φλόγες περισσότερα από 20 σπίτια. Επίσης, έχουν καεί πολλά οχήματα και έχουν βρει τραγικό θάνατο δεκάδες ζώα. Αύριο η Πυροσβεστική θα έχει μία πολύ πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.

    Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

    Οι περιγραφές των κατοίκων είναι δραματικές. Η φωτιά δεν περιορίστηκε εγκαίρως με αποτέλεσμα το μέτωπο να μεγαλώσει και να μην είναι εύκολο να διαχειριστεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

    «Αυτό που γνωρίζω από τους γονείς που πριν από λίγο κατάφερα να μιλήσω, είναι πως η φωτιά ενώ έκαψε τα πάντα, είναι ασφαλείς και αυτοί και τα σκυλιά, είμαστε μία χαρά, η φωτιά συνέχισε προς τα κάτω, δεν ξέρω σε ποιο σημείο έχει φτάσει, αυτή τη στιγμή, οι γονείς μου είναι μέσα στη σκόνη, μέσα στο καπνό , δεν μπορούν να φύγουν, υπάρχουν ακόμα φωτιές τριγύρω», είπε κάτοικος.

    Η ανησυχία όσο περνούσε η ώρα κορυφωνόταν, με τους κατοίκους της περιοχής να λαμβάνουν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

    «Κινδυνεύει να περάσει η φωτιά στην άλλη πλευρά προς Λαγονήσι, δεν ξέρω εάν ακούτε τα περιπολικά που περνάνε συνέχεια…Μέσα σε ένα δεκάλεπτο τέταρτο είχε φτάσει πολύ χαμηλά», είπε κάτοικος της περιοχής.

    «Δεν καταφέραμε να σταματήσει η φωτιά εκεί στη λεωφόρο Αναβύσσου Καλυβίων και έχει περάσει και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας, η μόνη διέξοδος και λύση είναι τα εναέρια μέσα», δήλωσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας, αντιδήμαρχος Σαρωνικού.

    Παράλληλα ο Θανάσης Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, τόνισε νωρίτερα ότι «δυστυχώς φωνάζαμε εδώ και πάρα πολλές ώρες, εγώ είμαι από την αρχή της φωτιάς εδώ πέρα, δεν μας ακούει κανείς. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε εναέριες δυνάμεις. Εναέρια μέσα από τη δική μας την πλευρά, Πέτα και Μεγάλη Αυλή Κερατέας δεν έχουμε δει εναέρια μέσα. Από την αρχή κάνανε 2-3 ρίψεις και εξαφανίστηκαν. Μας λένε ότι είναι από την πλευρά του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας. Όμως εδώ πέρα τώρα η φωτιά έχει φτάσει μέσα στα σπίτια. Απ’ ό,τι βλέπω εγώ καίγεται ένα μαντρί και ένα σπίτι. Τώρα. Μπροστά μου, μπροστά μου. Δεν μπορούμε να πάμε. Δεν υπάρχει πρόσβαση. Από πουθενά δεν μπορούμε να πάμε εμείς. Χρειάζονται εναέριες δυνάμεις.

    Ο Γιώργος Ασλάτογλου, αντιπρόεδρος των πρατηριούχων το σπίτι του οποίου στη Σαρωνίδα υπέστη ζημίες μιλώντας στο Action 24 σημείωσε: «Για ποια εναέρια μέσα μου μιλάτε; Ποια εναέρια μέσα και οχήματα; Που είναι τα εναέρια μέσα και οχήματα. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν εναέρια μέσα. Όταν τα εναέρια μέσα έπρεπε να προλάβουν τη φωτιά στο βουνό το οποίο ήταν σκέτο βουνό με χαμηλή βλάστηση για να μη γυρίσει και να έρθει προς τις κατοικημένες περιοχές για ποια εναέρια μέσα μιλάμε;

    Εγώ δεν βλέπω να κανένα εδώ πέρα. Δεν μπορώ να πάρω ούτε το λάστιχο του σπιτιού μου γιατί δεν έχω ούτε ρεύμα. Ελάτε να δείτε τι κατάσταση επικρατεί. Εγώ είμαι δίπλα εδώ στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή. Στην αρχή της Σαρωνίδας στο Πανόραμα. Η φωτιά προχωράει και καίει, και καίει και καίει. Ο κόσμος έχει φύγει. Έχει αφήσει τα σπίτια του. (...) Δεν βλέπω εγώ ούτε αεροσκάφη, ούτε ελικόπτερα. Ποια ελικόπτερα και αεροσκάφη πετάνε. Άλλο το καταδήλωση είναι άλλο και η πραγματικότητα είναι άλλη».

  • Σε ύφεση η φωτιά στο Λουτράκι – Μάχη με τις φλόγες στη Σαρωνίδα

    23:55:08

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι, με την εικόνα της πυρκαγιάς να είναι καλύτερη από το απόγευμα.

  • Νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

    23:49:59

    Για δύσκολη προσπάθεια μίλησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός. Δουλεύουμε στο 100%, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Για τη φωτιά στη Βοιωτία ανέφερε ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση. Πρόκειται για την πυρκαγιά στο Καπαρέλλι.

    Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική δίνει μάχη στα Δερβενοχώρια. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το μέτωπο και να μείνει σε χαράδρα, είναι η πιο δύσκολη φωτιά. Κινείται γρήγορα και έξω από το χωριό Πάνακτο», σημείωσε.

    Για τη φωτιά στον Δήμο Σαρωνικού ο εκπρόσωπος της ΠΥ τόνισε:

    «Μας φοβίζουν στη Σαρωνίδα οι συνεχείς αναζωπυρώσεις…»

    Αναφερόμενος, τέλος, για τη φωτιά στο Λουτράκι, είπε ότι η πυρκαγιά «πάει καλύτερα, το μέτωπο είναι πάνω από την Εθνική Οδό στην περιοχή Άγιος Χαράλαμπος».

  • Δήμαρχος Σαρωνίδας: Η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή

    23:38:58

    «Έχουν καεί σπίτια… Είναι η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Σαρωνίδας, κ. Χρήστος Γκίνης για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

    «Θα είμαστε στην περιοχή ως το πρωί. Είναι πολλές οι εστίες πυρκαγιάς, ο αέρας είναι πολλά μποφόρ» πρόσθεσε. «Προτεραιότητά μας είναι να μην καούν άλλα σπίτια και νωρίτερα δώσαμε εντολή για εκκένωση αρκετών οικισμών. Και τουλάχιστον δεν έχουμε ακούσει τίποτα για θύματα. Δεν μπορούμε να έχουμε αποτίμηση για πόσα σπίτια έχουν καεί».

    «Ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους. Το καλοκαίρι όμως γίνονται 100.000» σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνίδας.

  • Φωτιά στον Κουβαρά: Σάλος με την καταγγελία του παραολυμπιονίκη Νίκου Παπαγγελή για αστυνομικό

    23:29:38

    Ντροπιαστική και ρατσιστική συμπεριφορά ενός αστυνομικού σε βάρος του κατήγγειλε ο παραολυμπιονίκης και πρωταθλητής της ποδηλασίας ΑμεΑ Νίκος Παπαγγελής, ο οποίος βρίσκεται στο Λαγονήσι όπου η κατοικία του κινδυνεύει να καεί από τη φωτιά.

    Ο Νίκος Παπαγγελής με story του Instagram καταγγέλλει ότι ο αστυνομικός αντί να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσβάλει τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη λέγοντάς του «να δω πως θα τρέξεις να φύγεις εσύ όταν έρθει η φωτιά προς τα εδώ».

    Η καταγγελία του Νίκου Παπαγγελή:

    «Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω κανένα στο πως να κάνει τη δουλειά του αλλά το σημερινό περιστατικό θα ήθελα να το μοιραστώ!

    Όπως ήταν φυσιολογικό όλοι οι κάτοικοι και οι γονείς μου ήταν σε πανικό και ενώ είχαμε εκκενώσει τα σπίτια και ήμασταν αρκετά μέτρα μακριά όλοι, αστυνομικός της ΕΛΑΣ το πρώτο πράγμα που ήρθε και είπε μετά το ότι πρέπει να εκκενώσουμε ήταν προς τα εμένα: «Να δω πως θα τρέξεις να φύγεις εσύ όταν έρθει η φωτιά προς τα εδώ». Αυτοί οι φασιστικοί άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν δύναμη πρέπει να εξαφανιστούν!

    Είχε το μυαλό να σκεφτεί να πει την εξυπνάδα του όταν άνθρωποι ήταν σε πανικό. Μάλιστα βγήκε και με έπιασε από το κεφάλι λέγοντάς μου για σένα το λέω αδερφέ».

    kataggelia_koubaras_papaggelis_nikos.jpg

  • Η Σοφία Βούλτεψη επικαλείται τον Καναδά για τις φωτιές... στην Ελλάδα

    23:14:22

    «Την ακούω την κριτική για τις πυρκαγιές - Έχει έλλειψη ο Καναδάς;», αναρωτήθηκε η Σοφία Βούλτεψη.

  • Κακά μαντάτα από το meteo για τις φωτιές σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια (Εικόνα)

    23:11:53

    Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στο Λουτράκι (Κορινθία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

    1. Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Λουτράκι, Κορινθίας αναμένεται να παρουσιάσουν βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σχετική ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 8%).

    Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (Βοιωτία), η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

    1. Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, Βοιωτίας αναμένεται να παρουσιάσουν σχετική και πρόσκαιρη βελτίωση κατά τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 17.07 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 12-13%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένεται σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών η οποία και αναμένεται να κορυφωθεί τις θερμές ώρες της Τρίτης 18.07, οπότε και αναμένουμε ενίσχυση των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9%).

    meteo_fotia_loutraki_derbenohoria.jpg

    Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

    Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. 

    Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)