Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Στα ύψη ο υδράργυρος...



...αλλά ανεβαίνει κι άλλο στον «χειρότερο καύσωνα κι από το 1987»...

Στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, καθώς ο καύσωνας επελαύνει δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα αστικά κέντρα. Ο υδράργυρος ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν αποκλείεται μέχρι την Κυριακή να αγγίξει ακόμα και τους 45 βαθμούς. 

Μάλιστα, αναμένεται... και τρίτη θερμική έξαρση από την ερχόμενη Τρίτη, με το θερμό κύμα να υποχωρεί κάπως από την Παρασκευή 28 Ιουλίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος δεν δίστασε να κάνει λόγο για χειρότερο καύσωνα ακόμα και από εκείνο του 1987 (όταν πάνω από 1.300 άνθρωποι είχαν πεθάνει), λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της διάρκειάς του.  

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Λάλος, είπε χαρακτηριστικά: «Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κ. Λάλου, σχετικά με την απόφαση να κλείσουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα: «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά».

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του για τη σχέση πυρκαγιών και κλιματικής κρίσης: «Στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».

Στα ύψη οι θερμοκρασίες την Παρασκευή
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή (21 Ιουλίου) κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Όπως φαίνεται στην εικόνα 1, 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.


Εικόνα 1. Μέγιστες θερμοκρασίες όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στις 21/07/2023.

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου (βλ. εικόνα 2).


Eικόνα 2. Μέγιστες αισθητές θερμοκρασίες όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στις 21/07/2023.

Η εξέλιξη του καύσωνα

Σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 44 βαθμούς μέχρι το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα σκαρφαλώσει στους 45. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο ένα νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη, 25 Ιουλίου έως την Πέμπτη 27 Ιουλίου. 


Πιο συγκεκριμένα:

⇒ Το Σάββατο προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
⇒ Την Κυριακή οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.
⇒ Τη Δευτέρα η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
⇒ Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. Την Παρασκευή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.



Ο καιρός του Σαββάτου
Σύμφωνα με το meteo, αναμένεται ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.


Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 22 Ιουλίου, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 39 βαθμούς), 25 έως 42-43 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 44 βαθμούς), 25 έως 41-42 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 38-40 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.



Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δια΄φορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)