Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

«Φωτιά» τα ενοίκια για φοιτητική στέγη - Έρευνα Σπιτόγατος

 

 

 Η άνοδος των ενοικίων είναι εκρηκτική, ειδικά σε περιοχές κοντά σε πανεπιστήμια, ενώ το μεγαλύτερο «άλμα» στις τιμές σημειώνεται στην Πάτρα και το Ρίο, με μέση αύξηση 20% και 28% αντίστοιχα.

Διόλου τυχαία την ίδια ημέρα που ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, ο Spitogatos, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, δημοσιεύει στοιχεία για τα φοιτητικά ενοίκια, με μεσοσταθμικές αυξήσεις 10%.Η άνοδος των ενοικίων είναι εκρηκτική, ειδικά σε περιοχές κοντά σε πανεπιστήμια, ενώ το μεγαλύτερο «άλμα» στις τιμές σημειώνεται στην Πάτρα και το Ρίο, με μέση αύξηση 20% και 28% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Spitogatos Insight, αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες που έχει δημοσιεύσει και η Εφ.Συν (βλ. εδώ και εδώ) και αποδεικνύουν ότι το «προσιτό» φοιτητικό σπίτι, είναι πιο δυσεύρετο και από νερό στην έρημο. 

Οι φοιτητές που έχουν την ατυχία να περάσουν σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θα δυσκολευτούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να βρουν στέγη, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης - airbnb.

Διπλά άτυχοι είναι όσοι περνάνε σε πόλεις που είναι και τουριστικοί προορισμοί, με τα πιο τσουχτερά ενοίκια να καταγράφονται στην Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα. Ακόμα και η δημοφιλής λύση της συγκατοίκησης δεν είναι πλέον προσιτή, αφού διαμερίσματα με περισσότερα απο ένα υπνοδωμάτια νοικιάζονται φέτος ως και 25% ακριβότερα από πέρυσι.

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας

Αθήνα: Στο 10,8€/τ.μ. η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό,  Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. 

Από την άλλη,  η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη, καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Αθήνα - φοιτητικά ενοίκια
Spitogatos

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, στην περιοχή Πατησίων - Αχαρνών,  η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με τρία υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με δύο υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5€/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο Κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 9% στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας
 
Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/τ.μ.

Θεσσαλονίκη - φοιτητικά ενοίκια
Spitogatos

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία - Δόξα, με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6€/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ. 

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες πόλεις

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Υπόλοιπη Ελλάδα - φοιτητικά ενοίκια
Spitogatos

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα. 

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)