Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Καίνε τα τέσσερα μεγάλα μέτωπα, απόκοσμα τοπία οι πληγείσες περιοχές

fotia  

 

 Αποκαλύπτεται σταδιακά το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών • Στη Δαδιά το χειρότερο μέτωπο • «Μάχη» με εστίες και αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα, Βοιωτία και Ροδόπη, που καίνε κάθε πνεύμονα πράσινου

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τις πυρκαγιές που καίνε στη χώρα, η οποία έγινε πλέον πρώτη στην Ευρώπη φέτος με 1.519.500 στρέμματα στάχτη, ενώ οι πληγέντες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς έμειναν στον δρόμο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πυροσβέστες και εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν «μάχη» στις εστίες της Πάρνηθας, της Βοιωτίας, του Έβρου και της Ροδόπης, προκειμένου να τα θέσουν υπό έλεγχο. Ελπίδα όλων να βρέξει, όπως προβλέπει η σημερινή στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά και περισσότερο στα δυτικά και βόρεια. Στην Καβάλα η βροχόπτωση τη νύχτα περιόρισε σημαντικά τις φωτιές του δήμου Νέστου αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα ανεξέλεγκτη στο δάσος της Δαδιάς, που ξεκίνησε πριν μία ολόκληρη εβδομάδα και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν και κοντά σε Αισύμη και Σουφλί. Η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη το 1/3 των δασικών εκτάσεων του νομού, γεγονός που αλλάζει εκ βάθρων τις συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων και ζωικού κεφαλαίου.

Σε εξέλιξη παραμένει και η φωτιά στην Πάρνηθα με τις δυνάμεις να επικεντρώνονται στο Φρούριο Φυλής και στο Ρεύμα της Γιαννούλας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, η εικόνα ευρύτερα στην περιοχή είναι βελτιωμένη, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης. Στην διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και ελέγχθηκαν άμεσα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο στην Πάρνηθα» προσθέτοντας ότι αναζητούνται δύο άτομα στην Εύβοια ως ύποπτα για εμπρησμό».

Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι και στα Λαζαρέικα, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες. Προς το παρόν αποτράπηκε ο κίνδυνος επέκτασης στην κορυφογραμμή του Ελικώνα ή στην Λειβαδιά αλλά ο φόβος παραμένει σε περίπτωση που αλλάξει και δυναμώσει η φορά των ανέμων.

Έμφαση στους εμπρηστές, ετοιμάζουν «αλλαγές»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την πλήρη αποτυχία της με παλιές και νέες δικαιολογίες, αφού εξήγγειλε αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ομολογώντας έμμεσα την αδυναμία του «επιτελικού κράτους».

Αναμένεται να δούμε τι αλλαγές θα δρομολογήσει τώρα η κυβέρνηση, μετά το «ράβε-ξήλωνε» στους σχεδιασμούς για την Πολιτική Προστασία από το 2018 μέχρι σήμερα (Βλ. «Φταίει ο κακός (τους) ο καιρός»)

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, εκτόξευσε χθες απειλές εναντίον εμπρηστών, των «αλιτήριων» που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, δάση και περιουσίες. Πρόκειται για την τρίτη γραμμή «άμυνας» του Μαξίμου μετά τα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση, που δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)