Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Προσοχή για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι με τον Συνδυασμό του κ. Μπάτση

Βλέπουμε εδώ και αρκετούς μήνες την διοικούσα παράταξη του δήμου Αλμωπίας να ανακοινώνει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίο έχουν ευνοηθεί οικονομικά με την απ ευθείας ανάθεση  για προμήθειες ή εργασίες χιλιάδων ευρώ ή για προσλήψεις κοντινών συγγενικών προσώπων  σε διάφορα υψηλά αμειβόμενα πόστα. Δεν θα μπορούσε ενδεχομένως  να είναι κάτι μεμπτό ή κατακριτέο αν πήγαιναν και σε άλλους συνδυασμούς.
Όμως η επιλογή του διοικούντος συνδυασμού παραπέμπει σε αυτό που απλά λέει ο λαός. Σε δωροδοκία  Δεν ξέρουμε φυσικά πόσοι από αυτούς  θα μπουν τελικά  στον συνδυασμό του δημάρχου όταν αυτός κατατεθεί στο υπουργείο εσωτερικών . Όσοι όμως μπουν και ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες , δεν αποκλείεται  να εμπλακούν  με την Δικαιοσύνη , διότι όπως εκτιμούν κάποιοι νομικοί κύκλοι , αυτό αποτελεί καραμπινάτη έμμεση, αλλά σαφής δωροδοκία.

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ

Σύμφωνα με το λεξικό  δωροδοκία είναι:

 

) δωροδοκία η [δoroδokía] Ο25 : η ενέργεια του δωροδοκώ, η προσφορά υλικών ωφελημάτων σε κπ., με σκοπό την εξαγορά της συνείδησής του. ANT δωροληψία: H ~ δημόσιου λειτουργού τιμωρείται αυστηρά. Mε δωροδοκίες κατάφερε να καταστρατηγήσει το νόμο.

[λόγ. < ελνστ. δωροδοκία, αρχ. σημ.: `λήψη δώρων΄]

δωροδοκώ [δoroδokó] -ούμαι Ρ10.9 : προσφέρω σε κπ., συνήθ. σε δημόσιο λειτουργό, χρήματα ή κάποιο άλλο δώρο, για να παραβεί το καθήκον του και παρανομώντας να δώσει ευνοϊκή λύση σε κάποια υπόθεσή μου: Επιχείρησε να δωροδοκήσει τον έφορο. Δωροδόκησε τους μάρτυρες, για να κερδίσει τη δίκη.

[λόγ. < ελνστ. δωροδοκῶ, αρχ. σημ.: `δέχομαι δώρα΄]

δωρολήπτης ο [δorolíptis] Ο10 θηλ. δωρολήπτρια [δorolíptria] Ο27 : (νομ.) αυτός που έχει υποπέσει στο αδίκημα της δωροληψίας.

[λόγ. < ελνστ. δωρολήπτης· λόγ. δωρολήπ(της) -τρια]

δωροληψία η [δorolipsía] Ο25 : η ενέργεια αυτού που δωροδοκείται, που με υλικά ανταλλάγματα δέχεται, κατά παράβαση του νόμου, να ρυθμίσει ευνοϊκά την υπόθεση κάποιου· παθητική δωροδοκία. ANT δωροδοκία: Kαταδικάστηκε για ~.

 

 ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

 

Άρθρο 396 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα

 

 

 

1. Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή, τιμωρείται όποιος εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σχέση στον ιδιωτικό τομέα και, κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα για τον ίδιο ή για άλλον ή δέχεται υπόσχεση τέτοιου ωφελήματος ως αντάλλαγμα για ενέργεια ή παράλειψή του κατά παράβαση των καθηκόντων του, όπως αυτά διαγράφονται από τον νόμο, ή προκύπτουν από τη φύση της θέσης ή της υπηρεσίας του.

 

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπόσχεται, προσφέρει ή παρέχει, άμεσα ή έμμεσα, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα σε πρόσωπο που εργάζεται ή παρέχει υπηρεσίες με οποιαδήποτε ιδιότητα στον ιδιωτικό τομέα, για τον ίδιο ή για τρίτον, για ενέργεια ή για παράλειψη κατά παράβαση των ως άνω καθηκόντων του. 2Α. Οι πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μένουν ατιμώρητες αν ο υπαίτιος, με δική του θέληση και πριν εξετασθεί ως ύποπτος ή κατηγορούμενος για την πράξη του, την αναγγείλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο ή άλλη αρμόδια αρχή, εγχειρίζοντας έγγραφη αναφορά ή προφορικά, οπότε συντάσσεται σχετική έκθεση.

 

3. Η διάταξη του άρθρου 263Α εφαρμόζεται αναλόγως.

 

Άρθρο 236 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος

1. Όποιος προσφέρει, υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή μέσω τρίτου, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, για τον εαυτό του ή για άλλον, για ενέργεια ή παράλειψη του υπαλλήλου σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση.

2. Αν η ως άνω ενέργεια ή παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη και χρηματική ποινή.

3. Διευθυντής επιχείρησης ή άλλο πρόσωπο που έχει την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε επιχείρηση τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα, αν με παραβίαση συγκεκριμένου καθήκοντος επιμέλειας, δεν απέτρεψε από αμέλεια πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές του ή υπόκειται στον έλεγχό του από την τέλεση προς όφελος της επιχείρησης πράξης των προηγούμενων παραγράφων.

4. Οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις τελούνται προς: α) λειτουργούς ή άλλους υπαλλήλους με οποιαδήποτε συμβατική σχέση οργάνου ή οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και κάθε δημόσιου διεθνούς ή υπερεθνικού οργανισμού ή φορέα στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος, καθώς και προς κάθε πρόσωπο, αποσπασμένο ή όχι, που εκτελεί καθήκοντα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτά που εκτελούν οι λειτουργοί ή άλλοι υπάλληλοι ή β) οποιοδήποτε πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα ή υπηρεσία για ξένη χώρα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελείται στην αλλοδαπή από ημεδαπό, ακόμα κι αν δεν είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε και για τη δίωξη του πλημμελήματος της παρ. 1 δεν απαιτείται η κατά το άρθρο 6 παρ. 3 έγκληση ή αίτηση.

 

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως καλό είναι να συμβουλευτούν  και κάποιο νομικό της εμπιστοσύνης τους γιαυτό. Οι δικηγόροι σαφώς είναι πιο ειδικοί και μπορούν να τους διαβεβαιώσουν  αν πιθανόν μπορεί να έχουν συνέπειες από ενδεχόμενες καταγγελίες. Ίσως και από άλλους συνυποψηφίους τους που δεν θα εκλεγούν , προκειμένου να εκπέσουν  του αξιώματός τους.


11 σχόλια:

  1. Με ένα φορτηγό ξύλα το σκέφτομαι εγώ χαχαχα κοροϊδία ξεφτιλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσα χρόνια που τα τρώγαν οι σοσιαλιστές γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο αναγκαστικος νομος 501/ 37 --- και ο νομος 3982 /11 --- τιμωρει- οποιος αναθετει και οποιος αναλαμβανει παρανομες αναθεσεις δημοτικες η ιδιοτικες -εχουν κατατεθει 9 μυνησεις στον εισαγγελεα κατα της δημοτικης αρχης - με ενα χρονο φυλακη και απο 5000 - 50000 ευρω ---ΠΡΟΣΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσένα Σαμανδη τις ραδιοφωνικές κεραίες σου ποιος τις κανόνισε και πως; Πες μας δημόσια μη φοβάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος μπορεί να τις κανόνισε δηλαδή; Μα φυσικά οι τεχνικοί σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές. Οι δε έλεγχοι από τα αρμόδια κρατικά όργανα είναι συνεχείς.Ξέρεις εσύ να γίνεται αλλιώς;
      Π.Σ.

      Διαγραφή
    2. Φαίνεται πως είστε άσχετος, μην ασχολείστε με θέματα που δεν γνωρίζεται!

      Διαγραφή
  5. Για την διαφήμιση που κανείς στον Μπάτση σέ πληρώνει;. Έχεις γίνει ό καλύτερος χορηγός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν κάποιος δήμαρχος ασχολείται μαζί σου για την δημοσίευση φαντάσου μέχρι που τού φτάνει τό μυαλό χαχαχα μέχρι έξω από την στροφή στους προμάχους χαχαχα ξεφτίλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Σαμανδη ενημέρωσε τον κόσμο που μένεις και ποιανού αμάξι οδηγείς; Διαφορετικά θα αναρτήσουμε τις φωτογραφίες που έχουμε, φοβάσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως θα δημοσιεύσω την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το μισθωτήριο του σπιτιού όταν γράψεις το ονοματάκι σου. Αν έχεις τα στοιχειώδη κότσια και τον στοιχειώδη ανδρισμό βέβαια
      Π.Σ.

      Διαγραφή

(3)