Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Τι γινεται με το παλιο διοικητήριο της Αριδαίας;

 

 

 


ΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΌ ,

 ΑΠΟ ΠΌΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

Σε εργασίες περίφραξης του παλιού Διοικητηρίου (άσπρη αποθήκη)  προχωρά ο Δήμος Αλμωπίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων η περίφραξη γίνεται επειδή το κτίριο κρίθηκε κατεδαφιστέο.

Γεννιούνται όμως πολλές απορίες. Τι τελικά σχεδιάζεται με το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο;

Στο δημοτικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε κάτι σχετικό. Ο νέος δήμαρχος Νίκος Παρούτογλου προεκλογικά  ήταν πολύ συγκεκριμένος για το θέμα αυτό. Ειδική επιτροπή θα αποφανθεί για την κατάσταση του κτηρίου και αναλόγως θα πάρει την όποια απόφαση . Είναι άγνωστο αν  είναι ενήμερος για την εξέλιξη αυτή και αν πράγματι το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο.



Η "ΑΣΠΡΗ ΑΠΟΘΗΚΗ" - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Η ακριβής χρονολόγηση του κτιρίου δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πιθανολογείται ότι οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 και κράτησαν περίπου 3 χρόνια. Το 1929, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών είχε ολοκληρωθεί και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείται. Στα επόμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για την βελτίωσή του. Η πρώτη έγινε μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967.

 Η θεμελίωσή του έγινε από τον Σύνδεσμο κοινοτήτων Καρατζόβας και στο χτίσιμό του συνέβαλαν οικονομικά και άνθρωποι της περιοχής. Κατασκευαστής ήταν ο εργολάβος Θεοδόσιος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με κάποια πληροφορία, τμήμα των οικοδομικών εργασιών έγινε από Ρουμάνους εργάτες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μπετόν-αρμέ.


Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από τις κοινότητες της Καρατζόβας τον Οκτώβριο του 1928.

 Την επιτροπή της ίδρυσης την αποτελούσαν οι:

 Πρόεδρος - Δημοσθένης Τυμπανίδης

Μέλη - Ιωάννης Χρυσούλης και Χρήστος Βέσκος


Ως έργο του Συνδέσμου αναφέρεται η αποθήκη. Υπάρχει όμως χρονολογία στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, που αναγράφει την ύπαρξη του Συνδέσμου από το 1929.

 Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η προαγωγή της επαρχίας μέσα από κοινωφελή έργα. Σύνθημα των ανθρώπων του Συνδέσμου ήταν "η αναζήτηση του καλού για τους άλλους, που σημαίνει εύρεση του δικού μας καλού". Το ρητό του Πλάτωνα που έγραψαν στην εντοιχισμένη πλάκα ήταν ο οδηγός τους.


Το κτίριο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για τα κουκούλια και αργότερα για το κόκκινο πιπέρι, το σουσάμι, το βαμβάκι. Για το σκοπό αυτό, η αποθήκη παραχωρήθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρατζόβας, που δημιουργήθηκε από τους 30 γεωργικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν στην περιοχή. Η Τράπεζα έχοντας ως μετόχους της τους παραγωγούς της επαρχίας, συγκέντρωνε  στην Άσπρη αποθήκη τα προϊόντα της επαρχίας και στη συνέχεια τα διέθετε στην αγορά.


Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το κτίριο άρχισε να φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες και να γίνεται το Διοικητήριο της πόλης.


Υπηρεσίες που στεγάζονταν στο κτίριο είναι:

1. Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγκαταστάθηκε το 1940 και αποχώρησε το 1986.

2. Γεωπονική Υπηρεσία. Εγκαταστάθηκε το 1971 και αποχώρησε το 1983.

3. Αγρονομείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

4. Γεωπόνοι. Στεγάστηκαν το 1975 και αποχώρησαν το 1986.

5. Εφορία καπνού.

6. Ιδιωτική τεχνική σχολή (1966) και αργότερα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Αποχώρησε το έτος 1991-1992.

7. Ειρηνοδικείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε το 1996.

8. Οικονομική Εφορία. 1957-1995.

9. Οργανισμός κόκκινου πιπεριού. 1950-1960.

10. Επαρχείο Αλμωπίας.

11. Μορφωτικός Σύλλογος "Αλμωπία". Ιδρύθηκε το 1974 και στεγάστηκε στο 2ο όροφο. Λειτούργησε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό, Σκακιστικό, Χορευτικό τμήμα.

12. Ταχυδρομείο. Αποχώρησε το 1972.

13. Τμήματα του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.

14. Αίθουσα τελετών.

15. Γήπεδο μπάσκετ του ΦΟΑ στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Δημιουργήθηκε το 1980 και στέγασε τις αθλητικές ανάγκες του Συλλόγου μέχρι το 1986.

16. Αποθήκη του Δήμου Αριδαίας.


Σήμερα το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και με το διάβα των ετών έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζονται διάφορες απόψεις για την ανάληψη δραστικών μέτρων, επισκευής ή κατεδάφισης, εκ μέρους του δήμου στον οποίο τυπικά ανήκει.





ΠΗΓΕΣ...

http://3dim-aridaias.pel.sch.gr/ergasia_poli_aridea.htm




6 σχόλια:

  1. Το κτήριο το ελέγχει ο. Τζαμτζης εμείς πρέπει να κάνουμε μια πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο την τίνα παρουτ και να ζητήσουμε να μεταφερθεί εκεί ο νέος ιερός Ναός ώστε να απελευθερωθεί το κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό τώρα το σκέφτηκες πολύ πριν το γράψεις;
      Εδώ δεν δίνουν κάποια χρήματα να το φτιάξουν λίγο,θα χτίσουν ολόκληρο ναό,ξες πόσα χρήματα θέλει αυτό που λες,και αλλά πόσα για την διαμόρφωση του κέντρου ,μη πω για την ταλαιπωρία που θα τραβήξουμε σαν οδηγοί κτλ.
      Μην πετάτε ότι σας κατέβει χωρίς σκέψη.

      Διαγραφή
  2. Μια πονεμένη ιστορία εδώ & 40 χρόνια περίπου με όλους τους αρμόδιους να αδιαφορούν. Υπάρχουν λύσεις φθάνει να υπάρχει θέληση. Ανακαίνιση εφ όσον η στατικοτητα του κτιρίου κριθεί από ειδικούς η κατεδάφιση μαζί με το γυμνάσιο & δημιουργία μιας όμορφης πλατείας με υπόγειο 2 επιπέδων το ένα πάρκινγκ & το άλλο κλειστή αγορά, έτσι ώστε ο δήμος να έχει έσοδα για να κάνει απόσβεση η να τα διάθέσει για κοινωφελείς σκοπούς. Μέχρι δε ν αρχίσουν οι εργασίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πάρκινγκ με την καταβολή αντιτίμου για να υπάρξουν έσοδα για τις πρώτες ανάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε κ.Σαμανδη,
    Επι δημαρχιας χρηστου μπινου κληθηκα να κανω μελετη για την διερευνηση της καταλληλοτητας του κτηριου και την αναγκη συντηρισης η κατεδαφισης του. Με μονον οικονομικα κριτηρια που χρησιμοποιησα απο το ΤΑΣ και με γνωμονα μονο το οικονομικο η μελετη κατεδειξε οτι το κτηριο ηταν ασυμφορο προς επισκευη και συνεπως συμφωνα με τα κριτηρια του ΤΑΣ πρεπει να κατεδαφιστει. Η προταση μου ομως προς τον τοτε δημαρχο Αριδαιας κ. Χρηστο μπινο ηταν το κτηριο αυτο αποτελει μερος της ιστορικης μας κληρονομιας σαν 4επαρχια, δεν εχουμε αλωστε να επιδειξουμε κατι παρομοιο και σε αυτην την περιπτωση το κτηριο πρεπει να παραμεινει και να επισκευαστει. Στην μελετη μου αναφερεται το ιστορικο του κτηριου και οι περιοδοι που κτισθηκε, επισης αναφερονται αναλυτικα οι ζημιες . φυσικα ειναι δυνατη η επισκευη του με ενισχυση του φεροντος οργανισμου, κατασκευη νεων υποστυλωματων και αντισεισμικων στοιχειων , επισκευη διαφραγματων με ganait, Επισκευη δοκων με ρυτινες καθως και μικτη κατασκευη με μεταλλικα φεροντα στοιχεια. Το κοστος κατασκευης θα αναλθει πανω απο το οριο που εβαζε το ΤΑΣ, αλλα η αποφαση για την επισκευη ειναι πολιτικη. Κονδυλια μπορουν να αντληθουν μεσα απο προγραμματα της Ε.Ε που απο οτι γνωριζω χρηματοδοτουν αναλογες δρασεις. Το νεο δημοτικο συμβουλιο μπορει να θεσει το θεμα σε διαβουλευση με τους φορεις της πολης να συμμετασχουν και να εκφερουν την θεσης τους.Το κτηριο αποτελει ενα κοματι της ιστοριας της επαρχιας και πρεπει να συνεχισει να υπαρχει με οποιοδηποτε κοστος.
    Ευχαριστω για την φιλοξενια
    δημητρης Παπαδοπουλος
    πολιτικος μηχανικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Βρρ Παπαδοπουλε μιλας για το Μπινο λες και οι δημαρχοι ηταν ανικανοι και δεν ειχαν ενδιαφερον για τιποτε. Σε αυτες τις εκλογες πολλοι μιληαστε για αυτον τον Μπινο. Ο ενας ελεγε για το κολυμβητηριο αλλος για την κλειστη αγορα αλλοι την κλειστη αγορα αλλοι αυτος ηταν καλος δημαρχος ρε μας ζαλησατε μας πριξατε τα ουμπαλα. Τοσο πολυ βρε γαμ το Ουφ πια πολυ Μπινο διαφημιζετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)