Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Η αναγόρευση ενός αιρετικού

Ο φήμης καθηγητής Ιατρικής του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης 

 

 Επίτιμος διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ιατρικής του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, που είχε επικρίνει τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβε η διεθνής κοινότητα.

Μια αναγόρευση στο ΑΠΘ... αλλιώτικη από τις άλλες! Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ιατρικής του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, γνωστός και για τις επικρίσεις του στη διαχείριση της πανδημίας, «τα ’χωσε με το γάντι» στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής.

Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση, βάσει της οποίας αποφασίστηκε ομόφωνα από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, «η προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα είναι εντυπωσιακή, με περισσότερες από 1.337 διεθνείς δημοσιεύσεις στον χώρο της Τεκμηριωμένης Ιατρικής, που έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 250.000 αναφορές. Ο δείκτης απήχησης h-index ανέρχεται σε 186, κατατάσσοντάς τον στους επιστήμονες με τις περισσότερες δημοσιεύσεις παγκοσμίως».

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1965, αποφοίτησε πρώτος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1990 και απέκτησε διδακτορικό στη Βιοπαθολογία. Σπούδασε στα Harvard και Tufts, όπου εξειδικεύτηκε στην εσωτερική παθολογία και στα λοιμώδη νοσήματα, και αμέσως μετά εργάστηκε στο National Institute of Health-ΝΙΗ (υπουργείο Υγείας ΗΠΑ), στο Johns Hopkins και στο Tufts. Κατείχε ηγετικές και καθηγητικές θέσεις στο NIH, στο Johns Hopkins, στο Tufts, στο Harvard, στο Imperial College και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας την περίοδο 1999-2010. Από το 2010 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Την περίοδο της πανδημίας Covid-19 δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις θέσεις και εκτιμήσεις του σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για τα μέτρα που έλαβε η διεθνής κοινότητα. Μάλιστα, κάποιες τοποθετήσεις του χρησιμοποιήθηκαν από αρνητές του ιού και αντιδρώντες στο λοκντάουν... Χθες, στην ομιλία του στο ΑΠΘ, κατά την τελετή αναγόρευσης, είπε μεταξύ άλλων:

«Μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις δείχνουν πως επιστήμη, υγεία και κοινωνία θα κριθούν ταυτόχρονα και όχι ξεχωριστά και ότι η αξιοπιστία και η τεκμηρίωση είναι απαραίτητες αν θέλουμε η κρίση αυτή να είναι τελικά ευνοϊκή για το μέλλον μας. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο τέτοιες παγκόσμιες προκλήσεις για να εξηγήσω πιο χειροπιαστά τι εννοώ: τη φτωχοποίηση με διευρυνόμενες ανισότητες και την πανδημία του καπνίσματος. Πραγματικά, τι αξιοπιστία θα μπορέσει να διατηρήσει η επιστήμη αν δεν ενδιαφερθεί για την ευρύτατη φτωχοποίηση μεγάλων πληθυσμών, ακόμα και σε πλούσιες χώρες;» αναρωτήθηκε, για να αναφέρει σε άλλο σημείο:

«Ο συνολικός πλούτος των ατόμων με περιουσία πάνω από 50 εκατομμύρια έχει αυξηθεί πάνω από 20 φορές από το 2000, ενώ ο πλούτος των περισσότερων ανθρώπων έχει μείνει σχεδόν σταθερός ή και ουσιαστικά έχει μειωθεί σε αγοραστική αξία αν λάβουμε υπ’ όψη τον πληθωρισμό. Περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε λειτουργικά συστήματα υγείας. Δισεκατομμύρια στερούνται καλής εκπαίδευσης. Δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές νερό. Πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα στη βιοϊατρική, αλλά και σε άλλες επιστήμες, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά αξιόλογα, διογκώνουν παρά μειώνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες. Οι προνομιούχοι αποκτούν περισσότερα προνόμια τα οποία στερούνται οι υπόλοιποι. Στο τέλος, όμως, όλοι βλάπτονται, γιατί οι κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες φτάνει κάποια στιγμή που δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν την ελάχιστη απαιτούμενη κοινωνική συνοχή. Τότε πλέον καταρρέουν σε ένα μίγμα από πείνα, πόλεμο, πανδημίες, διαφθορά και αποσύνθεση των θεσμών τους».

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην υπόθεση του καπνίσματος: «Η καπνοβιομηχανία έχει κατορθώσει να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη από τα θανάσιμα προϊόντα της με πλήθος από μηχανεύσεις, π.χ. εμφανείς και αφανείς σχέσεις με δομές εξουσίας, προπαγάνδα παραπληροφόρησης, ανάδειξη νέων, δήθεν λιγότερων τοξικών προϊόντων και στόχευση νέων πληθυσμών καταναλωτών-θυμάτων», είπε, βάζοντας στο στόχαστρο τον πρώην αλλά και τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ακόμα και τα δύο πλέον αξιοσέβαστα πρόσωπα της ελληνικής πολιτείας, ο μεν πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε σε εκδήλωση όπου συνεχάρη πραγματικά μια μεγάλη καπνοβιομηχανία μιλώντας για την “υπευθυνότητα του επιχειρείν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο”, η δε σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας στην πρόεδρο άλλης μεγάλης καπνοβιομηχανίας. Με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς και στα θεσμικά πρόσωπα, ως ελάχιστος απλός πολίτης δηλώνω τη βαθύτατη θλίψη μου», σημείωσε!

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)