Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ


μπλόκο-σε-ορκωμοσίες-δημοτικών-συμ-1157470

«Μπλόκο» σε ορκωμοσίες δημοτικών συμβούλων λόγω… οφειλών -Νέες περιπτώσεις

 Παρατράγουδα με την έκπτωση δημοτικών συμβούλων δεν υπάρχουν μόνο στην Αλμωπία , αλλά και σε άλλους Δήμους. 



Ανατροπές έχουμε το τελευταίο διάστημα με εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που αντικαθίστανται διότι διαπιστώθηκε ότι έχουν οφειλές προς τους δήμους τους.

Μετά τα προειδοποιητικά «ραβασάκια» που εστάλησαν στο Δήμο Ηρακλείου της Κρήτης και συγκεκριμένα από την οικονομική υπηρεσία και που έκαναν εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους να «τρέχουν» να τακτοποιήσουν οφειλές για να μην «κοπούν» από το νόμο, και άλλες περιπτώσεις–αυτή τη φορά με έκπτωση αξιώματος! – έρχονται από την  Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το e-ptolemeos.gr  αντικαθίστανται δημοτικοί σύμβουλοι Αμυνταίου και Βελβεντού, που είχαν οφειλές προς τους δήμους τους, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.Η απόφαση είναι οριστική και αναμένεται να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Πρόκειται για οκτώ (8) δημοτικούς συμβούλους στο Δήμο Αμυνταίου και για δύο (2) στο δήμο Βελβεντού, που εξέπεσαν του αξιώματος τους και δεν θα κληθούν στις ορκωμοσίες που θα γίνουν και επίσης θα αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις Δήμων που εξετάζονται για το αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα με κόλλημα ή μη, για αντίστοιχους λόγους, με οφειλές δημοτικών συμβούλων.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι όσοι έχουν οφειλές στο Δήμο στον οποίο έχουν εκλεγεί οφείλουν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να τις ρυθμίσουν ή να τις εξοφλήσουν.

 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 Τέλος στο θρίλερ με την έκπτωση ή μη, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Αμυνταίου, βάζει η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2023.

Στην παραπάνω εγκύκλιο που αναφέρεται στους Δήμους όλης της χώρας, γίνεται αναφορά στον τρόπο και τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, αλλά και στις διαδικασίες ορκωμοσίας αυτών. Το κρίσιμο σημείο της εγκυκλίου που σχετίζεται άμεσα με περιπτώσεις σαν κι αυτές του Αμυνταίου, ορίζει συγκεκριμένα πως τα πρόσωπα που εξέπεσαν αυτοδίκαια από το αξίωμα τους λόγω οφειλών στο Δήμο, δεν καλούνται καν για να ορκιστούν.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται: “Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι δεν καλείται για ορκωμοσία όποιος εξελέγη σε αιρετό αξίωμα του οικείου δήμου και εξέπεσε αυτού, λόγω οφειλής του προς τον δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 4804/2021.”

Η τόσο ρητή αναφορά του εγγράφου του Αναπληρωτή Υπουργού για κάτι που αυτοδίκαια επιβάλλεται, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, αλλά επιβάλλει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου, ενώ κλείνει κάθε παράθυρο για εξαιρέσεις. Στο παρασκήνιο, πληροφορίες μιλούν για μεγάλες πιέσεις ώστε να γίνει νομοθετική ρύθμιση από αυτοδιοικητικούς σε όλη την Ελλάδα, καθώς είναι πολλοί που την “πάτησαν” μη γνωρίζοντας το συγκεκριμένο εδάφιο με τα κωλύματα εκλογιμότητας.

Τώρα, στην περίπτωση του Αμυνταίου: Η ανακήρυξη των επιτυχόντων βρίσκεται στο επίπεδο ελέγχου νομιμότητας, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η Αποκεντρωμένη και η απόφασή της, θα κρίνουν τελεσίδικα το ζήτημα. Ακολούθως και μόλις αποσταλεί στο Δήμο Αμυνταίου, αναμένεται να γίνει τυπικά (αλλά και ουσιαστικά) η κλήτευση για ορκωμοσία όλων όσων πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις να ορκιστούν πιθανόν στις 17 ή στις 24 Δεκεμβρίου.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Συνεπώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι 8 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου να εκπέσουν του αξιώματος τους, και να ορκιστούν οι επιλαχόντες που προέκυψαν από τις εκλογές του Οκτωβρίου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ορκιστούν οι :

– Σερμπίνη Γεωργιάδου Τάνια, Μπούρης Παύλος (Λιάσης, Δημ. Ενότητα Αμυνταίου)
– Ζαρίδης Στέφανος, Παπαπέτρου Βασίλης (Λιάσης, Δημ. Ενότητα Αετού)
– Κατσαντούρης Νικόλαος, Γιουμουκάν Σουρέν (Λιάσης, Δημ. Ενότητα Φιλώτα)
– Γεώργου Τρύφων (Γιαννιτσοπούλου, Δημ. Ενότητα Αμυνταίου)
– Κρητικού Διαμαντούλα (Γιαννιτσοπούλου, Δημ. Ενότητα Φιλώτα)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη απόφαση της Αποκεντρωμένης θα βγει εντός των επόμενων ωρών.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)