Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

 Αργολίδα - Κακοκαιρία Bettina

 

Πτώσεις δέντρων, απεγκλωβισμοί πολιτών λόγω διακοπών ρεύματος και προβλήματα στο οδικό δίκτυο έφεραν οι χθεσινές βροχοπτώσεις. Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο


Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Δυτική Ελλάδα δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έφτασε τη νύχτα στην Αττική.

Δεκάδες δέντρα έπεσαν τη νύχτα προκαλώντας ζημιές σε περιοχές των βορείων προαστίων του μεγαλύτερου λεκανοπεδίου, όπου σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να χρειαστεί να απεγκλωβίσει άτομα από τα ασανσέρ ή να επιχειρήσει για άντληση υδάτων.
 
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε πως «από το ότι αυτή της μικρής διάρκειας βροχόπτωση και τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαμε όσον αφορά τις ριπές του 
ανέμου η Αττική φαίνεται ότι έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα με σύνολο 115 κλήσεις μέχρι τις 06:30 το πρωί περίπου είχαμε σε όλη την Αθήνα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα βόρεια προάστια».

 Οι άνεμοι ξήλωσαν καγκελόπορτα σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Οι άνεμοι ξήλωσαν καγκελόπορτα σχολείου (εικόνες)

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Θεσσαλονίκη με τις πρώτες εικόνες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή (07/01), να δείχνουν πτώσεις δέντρων και πολλά προβλήματα στην πόλη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr, από τη δύναμη των θυελλωδών ανέμων ξεριζώθηκαν τουλάχιστον εννέα δέντρα, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε χώρο σχολείου στη Χαριλάου. Τα ξεριζωμένα δέντρα έχουν ξηλώσει μεγάλο τμήμα της καγκελόπορτας, ενώ η γη έχει ανοίξει.

Τα δέντρα καταπλάκωσαν και τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στον χώρο του σχολείου, προκαλώντας ζημιές. Στο σημείο έχει τοποθετηθεί προστατευτική κορδέλα από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρεί για την απομάκρυνσή τους.


Θεσσαλονίκη, Καιρός, Κακοκαιρία, Σχολείο, Χαριλάου

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική από την Κεντρική Μακεδονία

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (07/01), η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 25 κλήσεις στην Κεντρική Μακεδονία με αιτήματα την απομάκρυνση δέντρων και αντικειμένων που ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις, ενώ μέχρι τώρα έχει ενεργήσει σε 8 περιπτώσεις, στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, Περαία, Σουρωτή.

Προβλήματα προκλήθηκαν σε αρκετούς δρόμους, όπως για παράδειγμα στο οδικό δίκτυο της Αχαΐας. Ανεμοστρόβιλος έπληξε τον Πύργο παρασύροντας στο πέρασμά τα πάντα τα πάντα από στέγες σπιτιών μέχρι μάρμαρα. Ο αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου, Νώντας Κυριαζής, δήλωσε στην ΕΡΤ θα ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή σε κάθε σημείο που έχει συμβεί η καταστροφή. Ευρύτερα στον νομό Ηλείας σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ προκλήθηκαν και φωτιές από κεραυνούς.

Πτώσεις δέντρων και παροχές βοήθειας

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 337 κλήσεις, λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας. Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη ως ακόμη και τα 9 Μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 
Επίσης δεν εκτελούνται δρομολόγια υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστή είναι και η γραμμή Καβάλα-Πρίνος. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Με πληροφορίες από: efsyn.gr & thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)