Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Οπαδική βία: Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα

 vouli

 

 
 
 Η αντιπαράθεση στην Oλομέλεια συνεχίζεται μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Τα γήπεδα αναμένεται να ανοίξουν για τους φιλάθλους στις 13 Φεβρουαρίου. «Πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κρούσματα βίας εντός και εκτός γηπέδων. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερψηφίσει τα θετικά άρθρα και θα καταψηφίσει τα αρνητικά, το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

«Είναι θετική η στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στο νομοσχέδιο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την οπαδική βία που συζητείται στην Ολομέλεια. Σημείωσε ότι τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και των άλλων κομμάτων «συνέβαλλαν θετικά κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και ότι όλοι ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία, ότι είμαστε
απέναντι στην αθλητική βία και είμαστε εδώ για ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

Ακόμα, ο Γ. Βρούτσης χαιρέτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως οι κάμερες είναι αναγκαίο μέτρο και ότι η ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια αποτελεί αναγκαίο μέτρο καθώς και πως τα διοικητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Επανέλαβε ότι σε επίπεδο ποινικών κυρώσεων δεν μεταβάλλεται κάτι καθώς «ήδη όπως νομοθετήθηκαν το 2022 είναι οι πιο σκληρές στην Ευρώπη, το ιδιώνυμο είναι το πιο σκληρό αθλητικό πλαίσιο νόμου στην Ευρώπη και διατηρείται, δεν αλλάζει γιατί δεν πάει ψηλότερα». Για τα εισιτήρια διαρκείας ανέφερε ότι αυτά «δεν χάνονται, θα ενσωματωθούν μέσα στο αυτοματοποιημένο σύστημα του κινητού τηλεφώνου, με την τεχνολογία που υπάρχει, άρα όποιος έχει διαρκείας θα μπορεί να εισέρχεται για να παρακολουθήσει τον αγώνα». 

ΣΥΡΙΖΑ: «Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά»

«Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας. Εμείς με τη στάση μας θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κήρυκες του θετικού μηνύματος της πρόληψης», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος προς την κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο. Άσκησε έντονη κριτική για ασυνέπεια της κυβέρνησης μεταξύ λόγων και εφαρμογής της νομοθεσίας μετά από αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά. «Ό,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό».

«Παρότι συνηγορούμε με τα μέτρα για την πρόληψη της βίας και πολλά από αυτά τα συνεπεξεργαστήκαμε, δεν θα υπερψηφίσουμε συνολικά το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη τής δικής σας ανεπάρκειας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», «θα σας ελέγξουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα», είπε, για να σημειώσει ότι «θα πάρουμε την ευθύνη για αυτά που είναι σωστά». Συνεπώς, ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος, «ούτε θα υπερψηφίσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα πάμε στα επιμέρους. Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά».

Χαρακτήρισε υποκριτική και επικοινωνιακή στάση την «ανακοίνωση μέτρων διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου κεκλεισμένων των θυρών, για επεισόδια που έγιναν σε αγώνα βόλεϊ», τονίζοντας ότι «το μέτρο αυτό είναι ξεκάθαρη αποδοχή αποτυχίας εδώ και 4,5 χρόνια». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει και πως τιμωρεί τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους καθώς η Πολιτεία δεν μπορεί να εντοπίσει «κάποια περιθωριακά και εγκληματικά στοιχεία». Ο Σ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτό το τμήμα του νομοσχεδίου.

Αντίθετα είπε ότι «συμφωνούμε με λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV, και η είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση», επισημαίνοντας ότι «πολλά από αυτά ήταν νομοθετημένα και δεν τα υλοποιήσατε». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις μετά από τραγικά γεγονότα αλλά οι πολίτες βλέπουν ότι «δεν κάνετε τίποτα». «Η επαναλαμβανόμενη νομοθέτηση αποτελεί ομολογία αποτυχίας τής κυβέρνησης», είπε.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε σε συνέντευξη ότι διαφωνεί με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα και πως τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ. Σημείωσε ότι «σε ένα νομοσχέδιο διαφωνεί ο Χρυσοχοΐδης, σε άλλο ο Βορίδης, σε άλλο το μισό υπουργικό συμβούλιο. Τελικά υπάρχει κυβερνητική σ συνοχή;».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τής κυβέρνησης από το 2019 και τα θύματα που παρόλα αυτά υπήρξαν έκτοτε έως σήμερα που «συζητούμε άλλο ένα νομοσχέδιο τής κυβέρνησης με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη». «Και οι τρεις νόμοι που πέρασε από τη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν απέτρεψαν την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας. Πέρα από το ότι δεν εφαρμόστηκαν», είπε.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε αρνητικά και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως τη μείωση των τακτικών μελών της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ) και την κατάργηση διατάξεων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «που προέβλεπαν διοικητικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε περιπτώσεις υποκίνησης, ενθάρρυνσης φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και στο διαδίκτυο» και πως την ώρα που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο η κυβέρνηση εξαιρεί από τον γενικό κανόνα και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που τυχαίνει να είναι και μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ. Τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί η ευθύνη για τη διεξαγωγή μιας αθλητικής διοργάνωσης ανωνύμων εταιρειών να βαρύνει την Αστυνομία. «Εξυπηρετείτε τις ΠΑΕ και μεταφέρετε στην Αστυνομία την ευθύνη», σημείωσε. 

Παράλληλα, κατέθεσε μέρος των προτάσεων των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ: Απαγόρευση εκπροσώπησης παραβατών οπαδών από τους νομικούς συμβούλους των Αθλητικών Σωματείων και Εταιρειών. Απαγόρευση διάθεσης πακέτων εισιτηρίων από τα Σωματεία/Εταιρείες σε αθλητικούς συνδέσμους. Επιστροφή του πλήρους τιμήματος των εισιτηρίων διαρκείας μετά από ποινή κεκλεισμένων των θυρών. Επαναφορά τής οικογενειακής κερκίδας. Τόνισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταδιακή απεμπλοκή της αστυνομίας από τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων και η ευθύνη της ασφαλούς διεξαγωγής μίας αθλητικής αναμέτρησης να ανήκει στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες. Επιπλέον χαρακτήρισε αρνητική τη διάταξη που «ανοίγει τον δρόμο στην εμπορική και όχι στην αθλητική χρήση» του Καυταντζόγλειου Εθνικού Σταδίου Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, καθώς αύριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ζήτησε το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει τις δύο προτάσεις που έχει καταθέσει η δομή «1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 - ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ» τόσο για τον ορισμό της 1ης Φεβρουαρίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου, όσο και για το 14ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή διαδραστικού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που κατέθεσε προς έγκριση στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ επί της αρχής - Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την οπαδική βία

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της οπαδικής βίας πραγματοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, μολονότι δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα το ψηφίσει επί της αρχής.

Όπως επισήμανε, «στις 11 Δεκεμβρίου, μετά τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκλεινε τα γήπεδα, μία απόφαση που εμείς και τότε είχαμε αποδοκιμάσει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Μια απόφαση χωρίς ουσία. Και μάλιστα δεσμευτήκατε τότε ότι αυτά θα ανοίξουν μόνο αφότου ελεγχθεί ότι εφαρμόστηκε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων οι κάμερες και το σύστημα ελέγχου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Ο Ν. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «μόλις προχθές ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε ότι τα γήπεδα θα ξανανοίξουν για τους φιλάθλους στις 12 Φεβρουαρίου, χωρίς κάμερες και χωρίς σύστημα ταυτοποίησης, που θα εγκατασταθούν -σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα- στις αρχές Μαρτίου και Απριλίου, αντίστοιχα».

Ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Ανακυκλώνετε τα μέτρα που προβλέπονται ήδη», σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει το πρόβλημα. «Το υπάρχον πλαίσιο είναι αυστηρό. Να απαντήσετε γιατί δεν το εφαρμόζετε» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν σταμάτησαν τους ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκανς, με αποτέλεσμα τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη και στα επεισόδια στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, που οδήγησε στο θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. «Εσείς δεν κάνατε τίποτα. Τι σας εμπόδιζε να τους σταματήσετε; Έφταιγε το νομοθετικό πλαίσιο; Ή ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ ο κ. Οικονόμου παρέλαβε καμένη γη στην αστυνομία, όπως σχεδόν δήλωσε ο διάδοχός του κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα "restart;"»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα της καταγγελίας των 23 στημένων παιχνιδιών στο «Στοίχημα», σύμφωνα με την UEFA, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.

«Μια ακόμα βασική αδυναμία του νομοσχεδίου είναι ότι δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδίως στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια διαφθορά που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να κάνει τον τροχονόμο, παρά να βάλει κανόνες. Προ ημερών, η UEFA διαβίβασε στη Βουλή φακέλους με 23 ύποπτα παιχνίδια. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League απηύθυνε αίτημα θεσμικής συνάντησης στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, σε σχέση με τη χειραγώγηση αγώνων» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διατύπωσε τις θέσεις του κόμματός του τονίζοντας: «Για να σπάσουμε τον ατέρμονο κύκλο της βίας και να σταματήσουμε να θρηνούμε νέους ανθρώπους, εμείς τασσόμαστε υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, προϊόν ευρείας διακομματικής συναίνεσης. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, εντός και εκτός γηπέδων. Με βάση το τρίπτυχο πρόληψη-έλεγχος-τιμωρία. Απαιτείται, λοιπόν και πολυδιάστατη προσέγγιση, αλλά και πραγματική βούληση».

Νέα Αριστερά: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο - Οι αλλαγές που έρχονται είναι μικρές

«Εμείς στη Νέα Αριστερά θα συνεχίσουμε με πείσμα να υπηρετούμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και στον χώρο του μαζικού αθλητισμού, μακριά και έξω από συμφέροντα και παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπαδική βία.

Ο Χ. Ζεϊμπέκ δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για τον αθλητισμό μονοπωλούνται από ειδήσεις για στέγαστρα γηπέδων που τα παίρνει ο αέρας, όπως προχθές στο Παγκρήτιο ή γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, που συχνά καταλήγουν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. 

Όπως είπε, «ως Νέα Αριστερά, λέμε με την πιο δυνατή φωνή ότι δεν είναι αυτός ο αθλητισμός που θέλουμε και ονειρευόμαστε, δεν είναι αυτή η κατάσταση, αυτό που μας αξίζει ως κοινωνία». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «αυτό αποτελεί την ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, της εγκληματικής της ανικανότητας, των εγκληματικών ευθυνών που έχει για τα φαινόμενα της οπαδικής βίας». Υποστήριξε πως η κυβέρνηση έρχεται «τραγικά καθυστερημένα για να νομοθετήσει» μιλώντας πάλι για «το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο». Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι οι αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο είναι «μικρές». Διαφώνησε με το κλείσιμο των γηπέδων που επιβλήθηκε, λέγοντας ότι «τιμωρήσατε τους πάντες με ένα οριζόντιο μέτρο, επί δικαίων και αδίκων». 

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επιμένει στην πεπατημένη της ολοένα αυξανόμενης καταστολής και του αυταρχισμού», επιχειρώντας να ιδρύσει στο ποδόσφαιρο ένα αστυνομικό κράτος, με αυταρχικούς ελέγχους και καταπάτηση δικαιωμάτων. Υπογράμμισε ότι «το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει ανάγκη από αυστηρότερες ποινές, αλλά ένα σφιχτό, συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο πρόληψης. Που θα εφαρμόζεται από όλους και δεν θα ενεργοποιείται μόνο όταν έχουμε φονικές συμπλοκές». 

Πρότεινε τη δημιουργία νέας, μεικτής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, με συμμετοχή επιστημονικών φορέων, υπό την εποπτεία και αρμοδιότητα της Επιτροπής Μορφωτικών της Βουλής. Επίσης, δημιουργία παρατηρητηρίου κατά της βίας στα γήπεδα, τη θέσπιση συνηγόρου του φιλάθλου, την υποχρεωτική πρόσληψη από τις ΠΑΕ και τις Ομοσπονδίες, όχι μόνο αθλητικού ψυχολόγου αλλά και κοινωνικού λειτουργού.

Τη δημιουργία εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων και την δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου πρόληψης με βάση τον χώρο της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Προτάσεις, όπως είπε, «που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο». Σχετικά με τις ποινές πρότεινε να είναι κλιμακωτές και να ξεκινούν από απλές στερήσεις, κοινωνική εργασία, επιβολή ειδικών βιωματικών δράσεων φτάνοντας μέχρι την οριστική απαγόρευση εισόδου, αλλά και βαριές ποινές, που θα πρέπει, όμως, όπως είπε, να είναι η εξαίρεση.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επεσήμανε ότι «για άλλη μια φορά, μιλάμε για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που αποκλείει τον αθλητισμό από τη λύση του προβλήματος και ασχολείται μόνο με την καταστολή».

Η συζήτηση στην Oλομέλεια θα συνεχιστεί μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.  

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)