Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Επί ποδός ΕΥΠ και ΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά παραγωγή όπλων νέας γενιάς με 3D εκτυπωτή - Τι είναι ο κωδικός FGC-9

Επί ποδός ΕΥΠ και ΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά παραγωγή όπλων νέας γενιάς με 3D εκτυπωτή - Τι είναι ο κωδικός FGC-9
 

  Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από πληροφορία ότι παράγονται όπλα στη χώρα μας με τη χρήση τρισδιάστατου (3D) εκτυπωτή.

Η πληροφορία αξιολογήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, που πραγματοποίησε επιχείρηση στη Σάμο για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης που αποτελούνταν από τέσσερις νεαρούς Έλληνες (τρεις 19χρονους και έναν 20χρονο).

Ο 3D εκτυπωτής είχε εγκατασταθεί στο σπίτι ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων. Με ειδικές γνώσεις και τεχνολογία φέρονται να εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα είτε ανταλλακτικά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του ieidiseis, το εντυπωσιακό είναι ότι επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με την κωδική ονομασία FGC-9, το οποίο αποτελεί νέα μορφή οπλισμού που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρόκειται για τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα διαμετρήματος 9mm και δύναται να κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer).

Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου όπλου είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι «ξήλωσαν» μία οργάνωση «εν τη γενέσει» της, καθώς εκτιμάται ότι πρόθεση των δραστών ήταν να αρχίσουν να δέχονται παραγγελίες για την παραγωγή όπλων «νέας γενιάς». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η «παρέα» των νεαρών θα έστηνε μία «επιχείρηση» που θα λειτουργούσε μέσω διαδικτύου. Το όπλο «νέας γενιάς» που φέρονται να κατασκεύασαν και βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν λειτουργικό ή όχι. Η έρευνα δηλαδή είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς λείπουν ακόμα αρκετά κρίσιμα δεδομένα.

Παράλληλα, οι δράστες φέρονται να προμηθεύτηκαν με άγνωστο τρόπο δύο πιστόλια κρότου λάμψης, τα οποία μετέφεραν στην οικία 19χρονου κατηγορουμένου με σκοπό την μετατροπή τους σε ενεργά
πυροβόλα όπλα και ακολούθως την εμπορία τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.
 

 Η έρευνα για τη σοβαρή αυτή υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έφτασε στις Αρχές πληροφορία που ανέφερε ότι «ομάδα ατόμων διακινεί κάνναβη και παράλληλα κατασκευάζει όπλα με εκτυπωτή». Ο πληροφοριοδότης έδινε δύο συγκεκριμένα ονόματα νεαρών Ελλήνων ως βασικά μέλη της ομάδας, ενώ οι αστυνομικοί γρήγορα εντόπισαν τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έγιναν κατ’ οίκον έρευνες και για τους τέσσερις συλληφθέντες.

Η ανακοίνωση

Μετά από αξιολόγηση και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων που παρείχε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι και διακριβώθηκε η δράση πολυεγκληματικής ομάδας (polycriminal). Το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης.

Τουλάχιστον από τον μήνα Δεκέμβριο του περασμένου έτους, τα μέλη, προέβαιναν στη διακίνηση κάνναβης , ενώ παράλληλα κατείχαν όπλα κρότου- λάμψης, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα, καθώς επίσης παρήγαγαν- κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή (3Dprinter), με σκοπό την εμπορία.

Το πρωί της Τετάρτης στήθηκε αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή αστυνομικών της Υ.Α. Σάμου και του Τ.Α. Κοζάνης, κατά την οποία συνελήφθησαν τα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

εκτυπωτής τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter) με το τροφοδοτικό καλωδίου και των εξαρτημάτων του,

5- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

4- καρούλια που περιείχαν αναλώσιμο υλικό – πρώτη ύλη του εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter),

πλαστική πιστολοειδής λαβή ημιαυτόματου όπλου,

πλαστικός γεμιστήρας για ημιαυτόματο όπλο,

6- φορητά μέσα αποθήκευσης, το ένα εκ των οποίων συνδεδεμένο με τον εκτυπωτή τρισδιάστατων εκτυπώσεων (3Dprinter),

2- αναδιπλούμενοι σουγιάδες,

6- κινητά τηλέφωνα,

5- σκληροί δίσκοι,

2- πιστόλια κρότου με -2- γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα χωρίς το πλαστικό μέρος της λαβής του,

4- πλαστικά μέρη λαβής όπλου,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

2- μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης,

πλαστικός κορμός με μηχανισμό σκανδάλης ημιαυτόματου όπλου και

πλαστικό κλείστρο με κάννη ημιαυτόματου όπλου.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και κατασκευή, κατοχή και εμπορία- διάθεση όπλων και οδηγήθηκαν στη αρμόδια εισαγγελική αρχή.

synagermos-se-efp-kai-el-as_2_e3b20.jpg

synagermos-se-efp-kai-el-as_3_1f57b.jpg

synagermos-se-efp-kai-el-as_4_b6a4a.jpg

synagermos-se-efp-kai-el-as_3b5d2.jpg 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)