Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης – ακίνητα: Τα νέα μέτρα για τη στεγαστική κρίση και οι αλλαγές στην golden visa

 Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

 


Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το δήμαρχο Αθηναίων για τα κλειστά ακίνητα στην πρωτεύουσα. Αιχμηρή απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με καρφιά για το “Μεγάλο Περίπατο”

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή ανέβασε η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Ανδρουλακη για τον Χάρη Δούκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό για το στεγαστικό. 

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο ουσιαστικά κατηγόρησε για τη μη διάθεση κλειστών ακινήτων του δήμου της πρωτεύουσας.

“Έχετε δίκιο κ.Ανδρουλάκη για τα κλειστά ακίνητα που ανήκουν σε δήμους. Να το πείτε και στο δήμαρχο Αθήνας, να διαθέσει κλειστά ακίνητα του δήμου σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες που κάνουν καταλήψεις”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

“Η αναφορά σας δείχνει ότι δεν το έχετε χωνέψει ακόμη”, απάντησε αιχμηρά στη δευτερολογία του ο κ.Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές.

“Σε ένα μήνα να προλάβει να ανοίξει κλειστά σπίτια ο Δούκας είναι δύσκολο. Αλλά πέντε χρόνια ο Μπακογιάννης όχι μόνο δεν άνοιξε σπίτια, αλλά έκλεισε και τους δρόμους ταλαιπωρώντας το λαό της Αθήνας” πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αιχμές για το “Μεγάλο Περίπατο”.

Ο κ.Μητσοτάκης στη δική του δευτερολογία δεν έδωσε συνέχεια. Σχολίασε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αμηχανία βλέποντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόζει στεγαστικές πολιτικές υπέρ των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων.

 Μητσοτάκης – ακίνητα: Τα νέα μέτρα για τη στεγαστική κρίση και οι αλλαγές στην golden visa

Την αύξηση του ορίου έως 800.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά μέσω του προγράμματος golden visa συζητά η κυβέρνηση τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;».

Σημείωσε ότι το όριο, μπορεί να παραμείνει  στα 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει η ίδια οικιστική πίεση. Όπως χαρακτηριστικά είπε το θέμα συζητείται ήδη με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τις τράπεζες να είναι πιο τολμηρές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Επίσης είπε, ότι άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια και όχι Airbnb.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ. «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε.

«Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε σχετικά ενώ είπε πως μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές».

«Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240 οικογένειες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε πολίτικές για τους αστέγους.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα. Ας μη κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Πάνω από όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο. Κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε δήμους. Βεβαίως αλλά να το πείτε και στο δήμαρχο της Αθήνας. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα κατασκευής νέων κατοικιών από το κράτος αλλά σημείωσε πως αυτά είναι προγράμματα μακροχρόνιας ωρίμανσης τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε.

«Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Είναι σωστό ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων γειτονιών. Έχουμε συζητήσει να φτιάξουμε ομάδα εργασίας που θα συζητήσει το θέμα και θα προτείνει λύσεις ώστε να καταλάβουμε πόσο συνεισφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση την αύξηση της τιμής των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)