Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος

 Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

 
Τίθεται σε ισχύ από 28 Μαΐου • «Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντιπροσωπεύει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών» επισημαίνουν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών.

Τρεις χώρες αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης: Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία. Οι πρωθυπουργοί τους, Χάρις, Στέρε και Σάντσεθ τονίζουν ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι το ουσιαστικό βήμα για την επίλυση της κρίσης και τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, αλλά και για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, η οποία θα είναι επωφελής τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς.

Μένει να διευκρινιστούν οι ακριβείς όροι της αναγνώρισης, που σχετίζονται με το καυτό θέμα των συνόρων, των εδαφών και της διακυβέρνησης.

Χάρις: «Αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης»

Την ανακοίνωση έκανε πρώτος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Δουβλίνο. Η απόφαση θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από τις 28 Μαΐου.

«Αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Ο Σάιμον Χάρις τόνισε ότι η απόφαση αυτή «έχει ισχυρή πολιτική και συμβολική αξία», καθώς αναγνωρίζει «τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερα. Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντιπροσωπεύει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, ενώ ανακοινώνει την απόφαση για αναγνώριση Κράτους της Παλαιστίνης | Damien Storan/PA via AP

Αυτή η αναγνώριση είναι «το σωστό», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε μια σκοτεινή στιγμή για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, οι οποίοι βιώνουν τις «πιο φρικτές κακουχίες και βάσανα».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, καταδικάζοντας τη Χαμάς, για την οποία είπε ότι δεν έχει «τίποτα να προσφέρει». Ωστόσο, τόνισε, απορρίπτει τον εξτρεμιστικό σιωνισμό, ο οποίος, όπως τόνισε, τροφοδοτεί τη βία των εποίκων.

«Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός», επισήμανε ο Σάιμον Χάρις, τονίζοντας ότι στην Ιρλανδία «ξέρουμε πώς είναι» όταν μια τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να κλέψει την ταυτότητά σου. Και πρόσθεσε ότι «οι αξιοπρεπείς άνθρωποι μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και τους αξιοπρεπείς ανθρώπους ενός κράτους». «Η Ιρλανδία θα παραμείνει πάντα υποστηρικτής της ειρήνης», τόνισε.

Σάντσεθ: «Ο Νετανιάχου δεν έχει σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη»

Την ίδια ώρα απευθυνόμενος στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος στις 28 Μαΐου και πως «οι χώρες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποχρεωμένες να ενεργούν χωρίς διπλά μέτρα και σταθμά, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, και επίσης να υπερασπίζονται τη λύση των δύο κρατών».

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, στο βήμα του ισπανικού κοινοβουλίου | Eduardo Parra/Europa Press via AP

Τόνισε μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη».

Ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί διά της βίας η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση αυτή η τρομερή σύγκρουση».

«Και γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά από συζήτηση της απόφασης με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου».

Τους τελευταίους μήνες ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες και σε χώρες της Μέσης Ανατολής για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς και για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Στέρε: «Να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας»

Από την πλευρά της Νορβηγίας, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γαρ Στέρε, δήλωσε από το Όσλο ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να ζουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Επισήμανε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης «μπορεί να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη και εκείνους που εργάζονται για τη λύση των δύο κρατών. Μπορεί, ακόμη να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και να προσφέρει ελπίδα για το μέλλον».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γαρ Στέρε | Erik Flaaris Johansen/NTB Scanpix via AP

Όπως τόνισε, η αναγνώριση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης».

Για τον Νορβηγό πρωθυπουργός, ο πόλεμος στη Γάζα έχει κάνει ξεκάθαρο πως «για να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πρέπει να λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα. Ο στόχος είναι να πετύχουμε ένα παλαιστινιακό κράτος που θα είναι συμπαγές πολιτικά και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τη νορβηγική κυβέρνηση, η Παγκόσμια Τράπεζα το 2011 αναγνώρισε ότι πληρούνταν τα κριτήρια για να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, καθώς είχαν δημιουργηθεί εθνικοί θεσμοί για να παρέχουν στον πληθυσμό σημαντικές υπηρεσίες. Και τόνισε ότι «ο πόλεμος στη Γάζα και η συνεχής επέκταση των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη εξακολουθούν να σημαίνουν ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι πιο δύσκολη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες».

Το Ισραήλ ανακαλεί διπλωματικές αποστολές

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, με τον υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ να αναφέρει ότι έχει δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στις Ιρλανδία και Νορβηγία λέγοντας ότι «το μήνυμα που σκοπεύουν να στείλουν σήμερα στους Παλαιστίνιους και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι η τρομοκρατία αποδίδει», είπε ο Κατς.

Είπε επίσης ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και καθιστά λιγότερο πιθανή την κατάπαυση του πυρός, διότι «ανταμείβει τους τζιχαντιστές της Χαμάς και του Ιράν». 

Ακολούθως απείλησε να ανακαλέσει και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ισπανία.

Αμπάς: Να ακολουθήσουν και άλλα κράτη

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση από τη Νορβηγία του παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε και άλλες χώρες να το ακολουθήσουν.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αναφέρει ότι η απόφαση της Νορβηγίας θα κατοχυρώσει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση» και θα στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης δύο κρατών με το Ισραήλ.

Χαμάς: «Σημείο καμπής στο παλαιστινιακό ζήτημα»

Ο Μπασέμ Ναΐμ, ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, τόνισε ότι ήταν η «γενναία αντίσταση» του παλαιστινιακού λαού που ώθησε τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία να ανακοινώσουν ότι θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Αυτές οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της γενναίας αντίστασης και της θρυλικής σταθερότητας του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα».

Ποιοι άλλοι έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος, κάποια από τα οποία στην Ευρώπη.

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της Ε.Ε. στη Δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος, αλλά προτού ενταχθούν στην Ένωση: Πρόκειται για τις Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Ρουμανία.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)