Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Xρήστος Αρβανίτης :Ο Εδεσσαίος αίλουρος γκολκήπερ

 

Χρήστος Αρβανίτης: Το παιδί θαύμα❗❗
Τον αποκάλεσαν «παιδί-θαύμα» του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι άδικα. Βλέπετε το να κερδίζει τερματοφύλακας θέση βασικού στην Α’ Εθνική σε ηλικία μόλις 18 ετών το 1971 συνιστούσε για τα δεδομένα της εποχής… θαύμα θαυμάτων! Αυτός ήταν, όμως, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Χρήστος Αρβανίτης. Ένας τερματοφύλακας που αψηφούσε τους κανόνες της ποδοσφαιρικής λογικής και το… νόμο της βαρύτητας!
Εντυπωσιακός στις επεμβάσεις του, μεγάλο άλμα, τρομερή αντίληψη και εκπληκτικά αντανακλαστικα. Με ύψος μόλις 1,78 ο διεθνής πορτιέρο που έγραψε ιστορία φορώντας τη φανέλα του Εθνικού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, αποτελούσε ατραξιόν των γκολκίπερς μιας άλλης εποχής, που παρά το


χαμηλό σχετικά μπόι τους ήταν σε θέση να υψώνουν… σινικό τείχος μπροστά από την εστία τους. Απίστευτα γυμνασμένος (όποιος δει σήμερα το κορμί του… παθαίνει πλάκα) θύμιζε αιλουροειδές με τα άλματα και τις εκτινάξεις του και δεδομένα κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα των κορυφαίων τερματοφυλάκων που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Ο Χρήστος Αρβανίτης γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1953 στην Έδεσσα. Σε μικρή ηλικία βρέθηκε στον Πειραιά με την οικογένεια του και παρά το γεγονός ότι ήταν οπαδός του Ολυμπιακού έγινε μέλος της ομάδας νέων του Εθνικού Πειραιώς το 1968 και το 1971 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Μέχρι το 1978 υπερασπιζόταν την εστία του Εθνικού έχοντας 172 παρουσίες κάτω από τα δοκάρια των κυανόλευκων.
Ο Χρήστος Αρβανίτης πήρε μεταγραφή (από τον Εθνικό) στον Ολυμπιακό το 1978. H καριέρα του δεν θα κρατούσε πολύ στον Πειραιά, αλλά ήταν σημαδιακή. Με αυτόν κάτω από τα δοκάρια, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στο πρώτο μπαράζ του Βόλου, κερδίζοντας τον Άρη (2-0) και παίρνοντας τον πρώτο τους επαγγελματικό τίτλο. Στους «ερυθρόλευκους» πήρε τη θέση του Πουπάκη (πήγε στον ΟΦΗ) αλλά δεν έπαιξε αμέσως καθώς βρέθηκε στην σκιά του Κελεσίδη. Ο τραυματισμός του βασικού γκολκίπερ και στη συνέχεια η αντιδικία του με τον Ολυμπιακό, έφεραν τον 26χρονο Αρβανίτη κάτω από τα δοκάρια.
 
 
 
 

 
Έως το 1982 κατέγραψε 55 συμμετοχές.
Το 1982 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ. 3 σεζόν έπαιξε με τους κιτρινομαυρους και είχε 76 συμμετοχές.
Το 1985 επέστρεψε στον Ολυμπιακό (αφού είχε φύγει ο Αλκετας Παναγουλιας που, σύμφωνα με τον Χρήστο Αρβανίτη, ήταν ο λόγος που έφυγε αρχικά από τον Ολυμπιακό) και σ αυτό το δεύτερο πέρασμα του έως το 1987 συμμετείχε σε 20 αγώνες.
Κρέμασε τα γάντια του το 1989 με την φανέλα του Λεβαδειακού.
Με την Εθνική ομάδα είχε 2 συμμετοχές.
Στην καριέρα του ο Χρήστος Αρβανίτης κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1980, 1981,1982,1987) με τον Ολυμπιακό και 2 κύπελλα το 1981 με Ολυμπιακό και το 1983 με την ΑΕΚ.
Αγαπητός απ τους οπαδούς των ομάδων που πέρασε καθώς έδινε πάντα τον καλύτερο εαυτό του για να υπερασπιστεί την εστία της ομάδας του. Κατάφερε με τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του να αφήσει το στίγμα του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)