Από
Όταν τον περασμένο Αύγουστο Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, αφήνοντας εκτός όλη τη περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ,στην πρώτη αντίδραση είπε ότι “η συμφωνία δεν ενοχλεί την Άγκυρα”. Πολύ γρήγορα η Τουρκία άρχισε να παριστάνει την “ενοχλημένη” και δικαιολόγησε τα αίσχη που έκανε στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι η Ελλάδα από τη μία συζητά μαζί της -τι άραγε συζητά ,δεν έχουμε μάθει- και από την άλλη σπεύδει να κάνει συμφωνία με την Αίγυπτο.
Στην Ελλάδα πάλι όσοι τόλμησαν να εκφράσουν τη δυσπιστία τους και τον σκεπτικισμό τους για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να “βάλει πόδι” η Τουρκία στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, ακούγονταν μόνο από τα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου και το militaire.gr συμπεριλαμβάνεται σ΄ αυτά.Τώρα η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της αρχίζει να επιβεβαιώνει τους σκεπτικιστές και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο.
Η Τουρκία λοιπόν εξέδωσε NAVTEX ρωσική άσκηση ακριβώς στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Η Αθήνα αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη τουρκική NAVTEX παράνομη για να λάβει την ίδια απάντηση από την Τουρκία η οποία θεωρεί ότι η περιοχή είναι στη δικαιοδοσία της. Απλή υπενθύμιση ότι σ΄ αυτή τη περιοχή βρίσκεται το Καστελόριζο.
Το ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα από δω και πέρα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα ακολουθήσει το “δόγμα Γεραπετρίτη” περί “6 μιλίων” ή θα επιμείνει σ΄ όσα σταθερά όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας υποστήριζαν.
Η NAVTEX για την περιοχή στην οποία επαναλαμβάνουμε θα κάνουν άσκηση οι Ρώσοι!
Και βέβαια μια και η Τουρκία είναι…υπό παρακολούθηση από την ΕΕ να επισημάνουμε ότι στη συμπεριφορά της δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Συνεχίζει να προκαλεί απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος της ΕΕ με απαράδεκτες ενέργειες, όπως η αντι-NAVTEX που εξέδωσε στην περιοχή Χίου-Οινουσσών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις…
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια επικίνδυνη μυστική διπλωματία, η ατζέντα της οποίας όμως είναι ζήτημα λίγου χρόνου να αποκαλυφθεί. Και τότε θα φανεί αν “ο κόσμος δεν ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά”, όπως κάποιοι με περισσής αλαζονεία υποστηρίζουν ή αν αυτοί οι ίδιοι δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου