Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ώρα μηδέν για την προανακριτική επιτροπή σε βάρος του Ν. Παππά – Έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή

https://www.dikastiko.gr/wp-content/uploads/2021/03/pappasvouli2.jpg

Κρίνεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Ολομέλειας σχετικά με την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Βουλής, κατόπιν των καταγγελιών του αποκαλούμενου «κόκκινου εργολάβου» Χρήστου Καλογρίτσα που έφτασαν στις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών το 2016, οι οποίες και έκριναν πως άπτονται του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Οι ενέργειες και παραλείψεις του κ. Παππά αποτελούν αναμφισβήτητα επαρκείς ενδείξεις πλήρωσης της αντικειμενικής υπόστασης συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων και ειδικότερα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου» τόνισε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, προτείνοντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει το θέμα.

Η βουλευτής έκανε λόγο για «σχέδιο άλωσης και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης της χώρας» καθώς και για «πρακτικές μαφίας, βοσκοτόπια, εικονικές συμβάσεις και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά».

Παράλληλα, η εισηγήτρια της πλειοψηφίας έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την υπόθεση και τις καταγγελίες του εργολάβου Καλογρίτσα για την υπογραφή εικονικής σύμβασης με λιβανέζικη εταιρία για την συμμετοχή σου στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών με «ενδιάμεσο» τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Δ. Τζανακόπουλος: «Φάρσα» η υπόθεση, προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση

Την πρόταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά συνέδεσε με την πανδημία ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέροντας πως «πρόκειται για εκδίκηση και για ανεξόφλητο γραμμάτιο από τον κ. Μητσοτάκη στους καναλάρχες φίλους του. Για πρώτη φορά πλήρωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ τις συχνότητες που χρησιμοποιούν και τις οποίες χρησιμοποιούσαν δωρεάν επί μια 25ετια».

Ο βουλευτής σχολίασε ειδικότερα: «Αυτή η πρόταση είναι πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική. Τον κύριο Καλογρίτσα που τον ανεβάζατε μπροστινό και τον κατεβάζατε απατεώνα, τον ανάγετε στον απόλυτο αξιόπιστο μάρτυρα που στηρίζει το σύνολο των κατηγοριών σας απέναντι στο Νίκο Παππά. Η γραμμή που ακολουθείτε, η γραμμή της εκδίκησης δεν θα σας βγει σε καλό. Όταν μιλάτε για αλισβερίσια ακόμα για σχέση με επιχειρηματίες, να ξέρετε κάτι πολύ καλά. Βοά ο τόπος, βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά για να απολογηθείτε όταν θα έρθει εκείνη ώρα».

Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε επίσης αιχμές σχετικά με το ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα λεγόμενα Καλογρίτσα, τον οποίο στο παρελθόν χαρακτήριζε αναξιόπιστο. «Βασίζεστε στις καταγγελίες Καλογρίτσα. Βέβαια ο μάρτυρας του Καλογρίτσα, λέει ότι ο ίδιος γνώρισε την οικογένεια Χούρι στον Καλογρίτσα. Ο δικός του μάρτυρας το λέει! Ξεχνάτε ότι υπάρχει επίσης απόφαση του διαιτητικού ελβετικού δικαστηρίου που δικαιώνει την οικογένεια Χούρι».

Ο ίδιος μίλησε για προσπάθεια απόδρασης της κυβέρνησης από το αδιέξοδο. «Η κυβέρνηση βρίσκεται στον απόλυτο πανικό» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόκειται για «μία κίνηση κενού συμβολισμού γιατί ο κύριος Μητσοτάκης βρίσκεται ανάμεσα μας στην κατασκευή αυτής της υπόθεσης και αυτές τις συκοφαντίες απέναντι στο Νίκο Παππά».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως η πρόταση για προανακριτική επιτροπή είναι προσπάθεια αλλαγής ατζέντας. «Εκεί που είναι απούσα κυβέρνηση είναι στην διαχείριση της πανδημίας, κάθε μέρα σημειώνονται θλιβερά ρεκόρ. Πρώτη η Ελλάδα στο ρυθμό αύξησης κρουσμάτων, βρίσκεται στην 40ή θέση ανάμεσα σε 50 χώρες για την διαχείριση της πανδημίας, σήμερα υπάρχει φοβερό ρεκόρ διασωληνωμένων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποδράσει και να αλλάξει την ατζέντα και να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση» σημείωσε.

ΚΙΝΑΛ: Ναι στη σύσταση προανακριτικής, με βολές κατά κυβέρνησης

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ μέσω του εισηγητή του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αποκαλούμενη «λίστα Πέτσα».

«Θα ξεκινήσω από τα πρόσφατα και θα πάω προς τα πίσω. Γιατί είναι νωπή η δημόσια αντιπαράθεση για την στήριξη των μέσων στην περίοδο της πανδημίας, την οποία χαρακτηρίσαμε αναγκαία ως ΚΙΝΑΛ για τη βιωσιμότητα των μέσων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά ταυτόχρονα επιμείναμε ότι άλλο τόσο αναγκαία ήταν η τήρηση κανόνων για την χρηματοδότηση και την διανομή με εφαρμογή κριτηρίων και απόλυτη διαφάνεια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε μας άκουσε και επένδυσε στην δημιουργία σχέσεων εξάρτησης με τα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου.

Σε ότι αφορά το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, μίλησε για «κατά παραγγελία μελέτη για ολιγοπώλιο τεσσάρων καναλιών, που ήταν μέρος του σχεδίου ελέγχου της ενημέρωσης, για να δημιουργηθεί το ‘’ΣΥΡΙΖΑ channel’’».

Αντιθέτως, το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή του Νίκου Καραθανασόπουλου ανέφερε πως «δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το Νίκο Παππά προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή», ανακοινώνοντας την πρόθεση του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην ψηφοφορία.

Θέμα μικροπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την συζήτηση ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, λέγοντας πως «η ΝΔ έφερε το θέμα στη Βουλή όταν η οικονομία καταρρέει, η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική και η Ελλάδα δέχεται συνεχώς παράνομους μετανάστες».

Οι «κορώνες» Πολάκη και η αντιπαράθεση με Κεγκέρογλου

Στη γραμμή του Δ. Τζανακόπουλου κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

«Είναι προφανές πως έχετε σχεδιασμό για εκλογές μέχρι το φθινόπωρο. Θα φύγετε κυνηγημένοι. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια την οποία κάνετε γιατί εδώ και ενάμιση μήνα όλο το αφήγημα σας έχει καταρρεύσει» είπε ο κ. Πολακης και συνέχισε: «Εμείς ρε κουμπάροι δεν κλέψαμε, και το ξέρετε πολύ καλά. Και ο Παππάς στο νοίκι μένει κι εγώ όντας υπουργός αναγκάστηκα να πάρω 100.000 € δάνειο για να στηρίξω την οικογένειά μου».

Όπως είπε η δικογραφία είναι «αστεία» με μόνο στόχο της κυβέρνησης να κάνει «φασαρία» για να πάει σε εκλογές. «Εμείς φανάρι σ’ αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να σας κρατήσουμε και να ξέρετε πολύ καλά ότι τίποτα απ’ όσα κάνετε σήμερα δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είναι όλα καταγεγραμμένα και είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες όταν έρθει η ώρα» είπε ο κ. Πολάκης.

Λίγο νωρίτερα, κατά την ομιλία ανέφερε ότι όλα τα δεινά της χώρας ξεκίνησαν το 2010, αναφερόμενος στην αρχή των μνημονίων, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου. «Αναφερθήκατε στο 2010 και δεν είπατε για το διάστημα 2004-2009 που κατέστρεψε τη χώρα. Αλλά κάθεστε πλέον δίπλα στον πρώτο τη τάξει υπουργό του 2010! Δεν πειράζει σας τον χαρίζουμε τον κ. Ραγκούση και τον κ. Καραμανλή. Άντε από εδώ πια!» απάντησε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πηγή: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)