Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Κλείνει αύριο η πλατφόρμα για την εθνική σύνταξη, ποιοι αποκλειστήκαν από την αίτηση

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα

 

Το κλείσιμο της πλατφόρμας για εθνική σύνταξη και ο αποκλεισμός χιλιάδων αιτήσεων. 

Οι ασφαλισμένοι που τώρα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης… δεν θα πάρουν σαν προκαταβολή την εθνική σύνταξη. Και στην πλειονότητα τους δεν θα λάβουν ούτε προσωρινή σε λίγους μήνες…

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, όπου κάνουν αίτηση για προκαταβολή όλοι όσοι παλαιότερα είχαν καταθέσει έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης, δεν δέχεται αίτησης εθνικής προκαταβολής για νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τις 14 Μαρτίου. Άρα, αποκλείονται από την εθνική σύνταξη όσοι αποτάθηκαν για σύνταξη στον ΕΦΚΑ τελευταίο 15νθήμερο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από τα μέσα του μήνα θα περιμένουν να πάρουν την… κανονική σύνταξη. Όποτε αυτό συμβεί. Καθώς η «ουρά» για κύρια σύνταξη αριθμεί 178.000 αιτήσεις, ενώ στις περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής ξεπερνά, σε ορισμένες περίπτωσης, τα 5 χρόνια…

Το αδικαιολόγητο κλείσιμο της διαδικασίας για τους νέους-υποψήφιους συνταξιούχους ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους φόβους ότι πολλοί ασφαλισμένοι συμπληρώνουν αίτηση για συνταξιοδότηση, ακόμη και εάν δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση (π.χ. 40 χρόνια ασφάλισης στο 62ο έτος ή με 15 χρόνια στο 67ο).

Και καθώς το ποιος, τελικά, δικαιούται σύνταξης δεν είναι εφικτό να διασταυρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χορήγησης της εθνικής προκαταβολής, θα δοθούν τώρα προκαταβολές και σε μη δικαιούχους. Δηλαδή, πολλοί θα λάβουν την εθνική προκαταβολή με μόνο στοιχείο την 15ετή ασφάλιση όπως ορίζει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την εθνική σύνταξη.

Υπολογίζεσαι ότι, εκτός δημοσίου, το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης απορρίπτεται (ιδιωτικός τομέας). Παρά ταύτα οι συγκεκραμένοι ασφαλισμένοι με τις νέες ρυθμίσεις θα λάβουν την έκτακτη προκαταβολή. Η οποία, στη συνέχεια, θα θεωρηθεί ως «αχρεωστήτως καταβληθείσα» και θα αναζητηθεί (επιστραφεί). Ακόμη και εάν χρειαστεί να «πάει» στην εφορία (δημόσιο ταμείο).

Χαμηλός ρυθμός ετησίων

Παράλληλα, αύριο 31/3 ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης για την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης. (Αφορά σε ένα ποσό από 360 έως 384 € αναδρομικά από την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς κρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ).

Πάντως, παρά τις αρχικές αισιόδοξες κινήσεις και εκτιμήσεις ότι 105.000 εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν την… εθνική προκαταβολή, αυτές οι εκτιμήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Μέχρι χθες βράδυ μόλις το 1/3 αυτών είχε καταθέσει αίτηση.

Κυρίως γιατί αποκλείονται όσοι έκαναν αίτηση για αναπηρική σύνταξη, αλλά δεν έχουν ποσοστό αναπηρίες από το ΚΕΠΑ (όπου πάσχει σχετικά μεγάλη καθυστέρηση), όσοι δεν έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια στον τελευταίο φορέα όπου έκαναν την αίτηση συνταξιοδότησης (αλλά έχουν 40 χρόνια σε διαφορετικά ταμεία), οι ασφαλισμένοι που έχουν εργαστεί και στο εξωτερικό κ.α. (Υπολογίζεται ωστόσο ότι σήμερα και αύριο τα δικηγορικά γραφεία που χειρίζονται πολλές υποθέσεις θα «ρίξουν» αρκετές τις αίτησης).

Οι εν λόγω προκαταβολές (εθνικής σύνταξης) αναμένεται να πιστωθούν μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα.

Επειδή όμως δεν προβλέπεται ομαλοποίηση της λίστας απόδοσης των συντάξεων πριν το τέλος του 2022, παρά τις νεώτερες δεσμεύσεως της κυβέρνησης ότι αυτό θα γίνει εντός του έτους, πιθανότατα θα ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αίτησης της εθνικής προκαταβολής. Αυτό μπορεί να γίνει μετά τον Πάσχα, περίοδο κατά την οποία θα αποδοθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων όπως προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)