Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ τα νοσοκομεία της Αττικής - Πάνω από 50 ασθενείς σε λίστα αναμονής για τρίτη μέρα

Χωρίς κενές κλίνες ΜΕΘ τα νοσοκομεία της Αττικής - Πάνω από 50 ασθενείς σε λίστα αναμονής για τρίτη μέρα

 Του Παύλου Μαργαρίτη

Σύμφωνα με δηλώσεις ιατρών η λίστα των ασθενών που αναμένουν μία κλίνη ΜΕΘ ξεπερνά και απόψε τους 100. Εκτός ορίων η κατάσταση στην Αττική, «καμπανάκι» και για την Πάτρα.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής όπου οι διαθέσιμες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν εξαντληθεί.

Όπως είπε στο iEidiseis η επικουρική παθολόγος στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό) και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Γεωργία Φίλιππα, «στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ φαινόντουσαν σε αναμονή για κρεβάτι ΜΕΘ 125 ασθενείς, Covid και non covid, στις 8 το βράδυ. Οι 55, νέοι άνθρωποι μεταξύ αυτών, για 3ο 24ωρο».

Το μεσημέρι της Δευτέρας η ΠΟΕΔΗΝ «μέτρησε» 64 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ, σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι οποίοι κατανέμονται ως ακολούθως:

  • ΘΡΙΑΣΙΟ 8
  • ΝΙΚΑΙΑ 16
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 2
  • ΕΡΥΘΡΟΣ 3
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 4
  • ΕΛΠΙΣ 4
  • ΛΑΙΚΟ 4
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 7
  • ΤΖΑΝΕΙΟ 5
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 2
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 9

Ο κ. Γιαννάκος έκανε λόγο για την πιο «τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας», καθώς «όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας» στην Αττική, με αποτέλεσμα να έχουμε και «τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ».

Για τη δύσκολη εφημερία που περιμένει τον «Ευαγγελισμό» μίλησε απόψε στον Τ/Σ Mega και ο διευθυντής κλινικής Covid του νοσοκομείου Βαγγέλης Μπάλης:

Αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid σε όλη την επικράτεια κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ σήμερα, καθώς «ανέβηκε» στους 738.

Όσο για τις εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (σ.σ. απλές κλίνες), ο αριθμός τους επίσης παρέμεινε σε υψηλό κατά το περασμένο 24ωρο - 456 (ημερήσια μεταβολή +8,06%) - ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς, κατά τον ΕΟΔΥ.

«Συναγερμός» και στην Αχαΐα 

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση του ΕΣΥ και ο Π. Παπανικολάου (ΟΕΝΓΕ), σύμφωνα με τον οποίο οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς σε αναζήτηση ΜΕΘ «ήταν 126 χθες το πρωί, ενώ παραμένουν περισσότεροι από 100 σήμερα». Η συνθήκη αυτή από μόνη της μεταφράζεται ως πληρότητα των εντατικών σε ποσοστό 100%, στην Αττική, επισημαίνει, εξηγώντας πως «όποιο κρεβάτι αδειάζει γεμίζει αμέσως».

Όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών ιατρών, μιλώντας στο iEidiseis, από τις 479 κλίνες ΜΕΘ της Αττικής, οι 370 - 380 είναι «γεμάτες», με περιστατικά Covid.

Ασθενείς Covid νοσηλεύονται και στις «πρόχειρες» ΜΕΘ που έχουν προκύψει από τις μετατροπές ανανήψεων κ.α. δομών των νοσοκομείων, τις οποίες υπολογίζει σε 25 - 30, ενώ όσες απομένουν υποστηρίζουν τη λοιπή νοσηρότητα.

Θυμίζει, δε, πως τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται ασθενείς και από γειτονικούς νομούς - Βοιωτία, Εύβοια, νησιά αλλά και Πελοπόννησο - όπου, κατά περιπτώσεις, οι ΜΕΘ επίσης βρίσκονται στο «κόκκινο».

Για την Αχαΐα ιδιαίτερα, οι υγειονομικοί του νομού μεταφέρουν πως και εκεί η κατάσταση του ΕΣΥ είναι οριακή, υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου, παραπέμποντας σε «καμπανάκι» της ΟΕΝΓΕ για την κατάσταση σε Αθήνα και Πάτρα, ήδη από τος αρχές Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σε δραματικό τόνο περιέγραψε την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η κατάσταση στην Αχαΐα είναι οριακή. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων (...). Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι εξίσου οριακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)