Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

https://cdn.cnngreece.gr/media/cards/2021/04/08/1272/main/607032c987ac5.jpg

 ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ. 

Για τον δούκα του Εδιμβούργου, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ επί 73 χρόνια, το Παλάτι αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου»

Ο Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες μέρες του στο Κάστρο του Γουίντσορ με τη σύζυγό του αφότου πριν είχε νοσηλευτεί επί 28 ημέρες στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά του.

Όπως ενημερώνει το Μπάκιγχαμ, «πέθανε σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίντσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνο. Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσουν την απώλεια του».

Απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ' προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα.

Επίσημη ανακοίνωσε εξέδωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου.

Περισσότερα σε λίγο... 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21