Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Νηνεμία πριν την καταιγίδα για δάνεια στον ξενοδοχειακό κλάδο

 Πηγή: Eurokinissi

Βάσω Αγγελέτου
Της Βάσως Αγγελέτου

Η έντονη ανησυχία των πιστωτών πηγάζει κυρίως από την αβεβαιότητα που περικλείει και τη φετινή τουριστική σεζόν

Έντονες ανησυχίες διατυπώνουν στην «Η» υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας ότι μόλις παρέλθει η περίοδος της αναστολής δόσεων μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός του 2022. «Διανύουμε περίοδο νηνεμίας πριν την καταιγίδα», αναφέρει στέλεχος συστημικής τράπεζας που παρακολουθεί τον τουριστικό κλάδο, εξηγώντας ότι όσο οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον με αναστολή δόσεων και κεφάλαια στήριξης, το πρόβλημα δεν είναι ορατό. «Oταν ανοίξει η οικονομία θα φανεί το πρόβλημα όσων βρίσκονται στο όριο, τότε που οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου ήταν οι πρώτες που μπήκαν σε αναστολή δόσεων, με διάρκεια έως το τέλος του 2021. «Εάν δεν πάει καλά ούτε η φετινή σεζόν, είναι βέβαιο ότι τα moratoria θα παραταθούν, πώς μπορεί η τράπεζα να απαιτήσει αποπληρωμή δανείων εάν η τουριστική κίνηση δεν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό», διερωτάται το ίδιο στέλεχος.

«Μικρό καλάθι» για τη φετινή σεζόν

Η έντονη ανησυχία των πιστωτών πηγάζει κυρίως από την αβεβαιότητα που περικλείει και τη φετινή τουριστική σεζόν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης, σε μεγάλο βαθμό, λόγω του «πράσινου πιστοποιητικού», του μαζικού εμβολιασμού στα νησιά και την καθιέρωση covid-free προορισμών, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. «Οι αισιόδοξοι μιλούν για τζίρους στα επίπεδα του 50% σε σύγκριση με το 2019», αναφέρει η ίδια πηγή.

Προς το παρόν, πάντως, τα στοιχεία των κρατήσεων δεν είναι ενδεικτικά, αναφέρουν πηγές του τραπεζικού κλάδου αλλά και των εταιρειών που διαχειρίζονται τα αεροδρόμια. «Καθώς δεν υπάρχει το άγχος της κράτησης, αφού η ζήτηση παραμένει ισχνή, δεν βλέπουμε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που θα υποδηλώνουν υψηλότερη κίνηση από πέρυσι», αναφέρει πηγή με γνώση του κλάδου.

«Στη Βρετανία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών στο εξωτερικό και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Γερμανία, ακόμη και οι Αμερικανοί που έχουν σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί δύσκολα θα αποφασίσουν να κάνουν ένα υπερατλαντικό ταξίδι με την οικογένειά τους, ενώ μικρό παραμένει το ενδιαφέρον από τη ρωσική αγορά», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος με αρμοδιότητα τον τουρισμό. «Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής, ακόμη και τον Ιούλιο», προειδοποιεί η ίδια πηγή.

Αναφέρει δε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα κίνητρα στήριξης που προσφέρει η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη - και κυρίως αβέβαιη - τουριστική κίνηση δημιουργούν αντικίνητρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην εστίαση, αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού αν δεν υπάρξουν επαρκείς κρατήσεις οι επιχειρηματίες κρίνουν μη συμφέρουσα τη διακοπή της αναστολής λειτουργίας με τις λειτουργικές δαπάνες που συνεπάγεται η επαναλειτουργία.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)