Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Ρεαλιστικές επιλογές

 Κωνσταντίνος Μίχαλος: Ρεαλιστικές επιλογές

Σήμερα όλα δείχνουν ότι τα lockdown δεν αποτελούν πια λύση απέναντι στην πανδημία. Η εφαρμογή ενός πλέγματος μέτρων που είναι ευκολότερο να τηρηθούν, μπορεί να είναι στη φάση αυτή μια πιο ρεαλιστική επιλογή.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομικών θα συμβάλουν σαφώς στην προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων που σήμερα κινδυνεύουν με λουκέτο, χωρίς ωστόσο να δίνουν διέξοδο στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Ένα από αυτά αφορά, βεβαίως, το μηχανισμό προμήθειας των επιχειρήσεων ειδικά σε κλάδους που έχουν πληγεί καίρια, όπως αυτός της εστίασης. Μια προμηθευτική εταιρία στην οποία οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν αφήσει οφειλές πριν το τελευταίο lockdown, θα χρειαστεί άμεση εξόφληση των τιμολογίων, προκειμένου να μπορέσει να προμηθεύσει εκ νέου τους πελάτες της μετά το άνοιγμα. Είναι, επομένως, σημαντικό να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή επανεκκίνηση της εστίασης, αλλά και η λειτουργία της αλυσίδας προμήθειας σε όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου. Η απόφαση για παροχή μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης το οποίο θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019, μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Με δεδομένο, όμως, ότι η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία υλοποίησή της, ώστε να καλυφθούν έγκαιρα οι ανάγκες.

Για να δημιουργηθούν, ωστόσο, προϋποθέσεις επιβίωσης της αγοράς και της οικονομίας την επόμενη μέρα, θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις. Πάγια διεκδίκηση των Επιμελητηρίων είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους – αλλά και του δημοσίου, στο πλαίσιο σχετικών ευρωπαϊκών πολιτικών – και η συνέχιση των μέτρων στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

Παράλληλα, βεβαίως, είναι σκόπιμο να αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, το οποίο θα διασφαλίζει – πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες προφύλαξης – τη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σήμερα, στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εμφανές ότι οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις και η ψυχική κόπωση των πολιτών περιορίζουν την κοινωνική αποδοχή των μέτρων και οδηγούν σε πλημμελή συμμόρφωση, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και η πίεση προς τα συστήματα υγείας.

Είναι, επομένως, απαραίτητο να εξεταστεί μια νέα προσέγγιση, στην οποία οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων θα εξακολουθήσουν να έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις επιστημόνων από άλλες ειδικότητες, ώστε οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης να στηρίζονται σε μια πιο σφαιρική αποτύπωση της κατάστασης.

Σήμερα όλα δείχνουν ότι τα lockdown δεν αποτελούν πια λύση απέναντι στην πανδημία. Η εφαρμογή ενός πλέγματος μέτρων που είναι ευκολότερο να τηρηθούν, σε συνδυασμό με την αύξηση των διαγνωστικών τεστ – μπορεί να είναι στη φάση αυτή μια πιο ρεαλιστική και κατ’ επέκταση αποτελεσματική επιλογή, μέχρι να φθάσουμε στο τέλος της πανδημίας.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)