Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

ΚΙΝΑΛ: «Πτυχίο για τους πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά όχι για τον Διοικητή της ΕΥΠ!»

Από τη χθεσινή (7/4) συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών

 

 

«Εισάγετε από την ‘’πίσω πόρτα’’ τις εταιρείες στις λαϊκές και πτυχίο στους πωλητές, ενώ βγάλατε ως προϋπόθεση το πτυχίο από τον Διοικητή της ΕΥΠ; Δηλαδή, ραδίκια – κοριός: 0 – 2; Αυτό μας λέτε;», διερωτήθηκε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη από το βήμα της Βουλής.

«Είναι γενικά θετικό το γεγονός ότι ενσωματώνουμε μια Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, παρότι η Ελλάδα άργησε βέβαια να την υιοθετήσει, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε ανάλογη νομοθέτηση και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση για την προστασία των παραγωγών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο χονδρεμπόριο, αλλά και το λιανεμπόριο», τόνισε κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη.

«Ο συγκεκριμένος νόμος, παρότι εφαρμόζεται μόνο στην κάθετη σχέση προμηθευτή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ωστόσο, αισιοδοξούμε ότι τουλάχιστον στην εφαρμογή του θα δώσει μία κάποια λύση σε φαινόμενα, τα οποία έχουν παρατηρηθεί, όπως αυτό που συζητούσαμε πέρυσι τέτοιο καιρό π.χ. για την ακραία διαφορά της τιμής των αμνοεριφίων από τον παραγωγό στον καταναλωτή» υπογράμμισε η βουλευτής ν. Λάρισας, για να συμπληρώσει «ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτά τα θεσμικά εργαλεία που μας παρέχει η Ένωση, προκειμένου να προστατεύσουμε τους μικρούς κυρίως παραγωγούς – γιατί αυτοί είναι οι απροστάτευτοι και αυτοί πρωτίστως χρήζουν κρατικής μέριμνας και προστασίας».

Στη συνέχεια, ωστόσο, η ίδια εγκάλεσε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου σε σχέση με την ουσιαστική στήριξη της αγροτικής παραγωγής, λέγοντας: «Ελάχιστα μέτρα έχετε λάβει για την πανδημία, λες και ο κορωνοϊός δεν χτυπάει τους παραγωγούς, τους αγρότες, λες και δεν περιορίζει τις συναλλαγές τους, λες και δεν συρρικνώνει την εξωστρέφεια των προϊόντων! Για τον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο αρωγοί δεν υπήρξατε, αλλά είσαστε περίπου ‘’αόρατοι’’, ιδίως, σε έναν νευραλγικό νομό που στηρίζει τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας της χώρας, όπως είναι η εκλογική μου περιφέρεια, ο τόπος μου, η πατρίδα μου, η Λάρισα!»

Η κ. Λιακούλη υπενθύμισε, δε, στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κόμματος - ότι μόλις πρόσφατα ο ανοιξιάτικος παγετός κατέστρεψε στο ν. Λάρισας μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής, κι όμως το το αρμόδιο υπουργείο, ούτε τον κανονισμό του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ εκσυγχρονίζει, προκειμένου να συμπεριλάβει προβλέψεις για θεομηνίες οφειλόμενες στην κλιματική αλλαγή, ούτε νέες τεχνολογίες αντιπαγετικής προστασίας εισάγει, όπως οι σωληνώσεις κι οι ράβδοι ζεστού νερού ή οι ανεμομείκτες.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, που έχει να κάνει με το προωθούμενο από την κυβέρνηση νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, για το οποίο την Τετάρτη (7/4/2021) διαμαρτυρήθηκαν οι πωλητές και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Έξω έχουν σηκωθεί οι μαύρες σημαίες από τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, στους οποίους βάζετε ως όρο προκειμένου να διατηρήσουν τον πάγκο τους, την ύπαρξη πτυχίου;

Εισάγετε από την ‘’πίσω πόρτα’’ τις εταιρείες στις λαϊκές και πτυχίο στους πωλητές, ενώ βγάλατε ως προϋπόθεση το πτυχίο από τον Διοικητή της ΕΥΠ; Δηλαδή, ραδίκια – κοριός: 0 – 2; Αυτό μας λέτε;», συμπλήρωσε δεικτικά η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

2 σχόλια:

7-21