Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Συνάντηση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου με τον Γιώργο Φωτιάδη συγγραφέα βιβλίου για την Κοινότητα Σεβαστειανών

 


   Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου συναντήθηκε στο γραφείο της, στο Δημαρχείο, με τον συμπολίτη Γιώργο Στυλ. Φωτιάδη, με την παρουσία της Αντιδημάρχου  Παιδείας  Ιωάννας Βέργου.


   Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 με αφορμή τη συγγραφή και την έκδοση του βιβλίου  με τον τίτλο: «Το χωριό ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΑ του Νομού Πέλλας από το 1914 έως το 1949».

   Όπως αναφέρει, μεταξύ των άλλων, στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας, το βιβλίο του είναι αφιερωμένο στην ιστορία του χωριού του, τα Σεβαστειανά. Επιθυμία του ήταν να προσεγγίσει και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην ιστορία του χωριού του. Για τη συγγραφή βασίστηκε πρώτον, σε προφορικές πληροφορίες και δεύτερον, στο αρχειακό υλικό που υπάρχει. Οι όποιες παραλήψεις και ανακρίβειές του βαρύνουν αποκλειστικά τον συγγραφέα και προφανώς δεν έγιναν από πρόθεση , υπογραμμίζει ο κ.Φωτιάδης. Το χρονικό του βιβλίου εστιάζεται στο διάστημα από το 1914 έως το 1949 και μπορεί να χωριστεί – πάντα σύμφωνα με τον συγγραφέα - σε τρεις περιόδους:  πρώτη περίοδος, από το 1914 έως το 1929: η Βάγγενα υπάγεται στην Κοινότητα Βέρτικοπ και ασχολείται με την άφιξη των προσφύγων, την προσωρινή αποκατάστασή τους και με την οργάνωση και θεμελίωσή του. 

 Δεύτερη περίοδος ,από το 1930 έως το 1940:λειτουργεί  ως αυτόνομη Κοινότητα Σεβαστειανών, οργανώνεται και ξεκινά η ακμή του χωριού  με την αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής. 

Τρίτη περίοδος, από 1940 έως 1949 οπότε λόγω του πολέμου και του εμφυλίου μετά, επικρατεί διχόνοια και στασιμότητα. Διαβάζοντας το βιβλίο οι μικρότεροι θα μάθουν και οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν και θα μάθουν μαζί. Καλύπτει κυρίως πολλές, άγνωστες πτυχές και ενημερώνει τον αναγνώστη για την πορεία και την εξέλιξη πολλών θεμάτων που απασχόλησαν τα τότε Κοινοτικά Συμβούλια. Όλες αυτές οι αποφάσεις της εποχής εκείνης συνέβαλαν στην ανάπτυξη του χωριού (π.χ. βοσκή, γέφυρα, λατομείο, υδρόμυλος κ.ά.) και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων, σημειώνει  ο συγγραφέας. Επιπλέον στο βιβλίο εμπεριέχεται ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών.
    Η Δήμαρχος  έδωσε τα συγχαρητήρια της για την πρωτοβουλία και την προσφορά του να συμβάλει στην έρευνα, στην καταγραφή, στη διάσωση και στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του χωριού των Σεβαστειανών κατά την περίοδο 1914 – 1949.Του ευχήθηκε το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και βεβαίως να έχει υγεία και δύναμη ώστε να εργαστεί με τον ίδιο ζήλο και στη συνέχεια. Ο Δήμος Σκύδρας θα προβεί στην προμήθεια αντιτύπων του βιβλίου και θα το προβάλλει αναλόγως,λαμβάνοντας  υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες λόγω κορωνοϊού.     

   Παράλληλα, η Δήμαρχος  επιβεβαιώνει ότι ο Δήμος Σκύδρας  θα συνεχίζει να στηρίζει, να προωθεί και να  ενθαρρύνει τέτοιες  δράσεις που είναι το αποτέλεσμα και η έκφραση της αγάπης, της αφοσίωσης  και της τιμής των τωρινών γενεών για τους ανθρώπους μας των προηγούμενων  γενεών και για τον τόπο μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)